اهمیت غربالگری و چکاپهای منظم برای پیشگیری از نارسایی کلیه

مقداد قاسمی گرجی متخصص جراحی عروق و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز در گفتوگو با خبرنگار آنا در مورد اهمیت غربالگری و چکاپهای منظم برای پیشگیری از نارسایی کلیه گفت: این اقدامات نقش بسیار مهمی در پیشگیری از نارسایی کلیه دارند.
وی افزود: متأسفانه برخلاف برخی بیماریها مانند سرطان پستان یا سرطان روده بزرگ که غربالگریهای استاندارد و دورهای برای آنها تعریف شده است، برای نارسایی کلیه چنین برنامهای به صورت جهانی وجود ندارد. اما این به معنای بیاهمیت بودن چکاپهای کلیه نیست.
اهمیت چکاپ منظم در جلوگیری از بیماریهای کلیوی
قاسمی گرجی ادامه داد: افرادی که سابقه خانوادگی بیماریهای کلیوی دارند، بیماران مبتلا به دیابت یا فشار خون بالا و کسانی که ریسک فاکتورهای دیگر مانند مصرف داروهای غیراستاندارد یا نوشیدنیهای مضر دارند، باید به طور منظم چکاپ شوند. علاوه بر این، هر فردی که علائمی مانند تورم دست و پا، کمادراری، خشکی بدن یا کمآبی مداوم را تجربه میکند، باید برای برسی عملکرد کلیههای خود به پزشک مراجعه کند.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز گفت: حتی افرادی که هیچ علامتی ندارند، بهتر است به عنوان بخشی از چکاپ سالانه خود، آزمایشهای مربوط به عملکرد کلیه را انجام دهند. این آزمایشها شامل اندازهگیری سطح کراتینین خون و بررسی آنزیمهای کلیوی است.
وی ادامه داد: اگر این آزمایشها نشاندهنده افزایش سطح کراتینین یا اختلال در عملکرد کلیه باشند، میتوان در مراحل اولیه اقدامات درمانی را شروع کرد و از پیشرفت بیماری جلوگیری کرد.
نقش موثر کنترل خون و فشار خون در جلوگیری از آسیب به کلیهها
قاسمی گرجی تاکید کرد: بیماران دیابتی و فشار خونی باید به طور منظم و حداقل سالی یک بار آزمایشهای کلیوی انجام دهند. اگر سطح کراتینین یا سایر نشانگرهای عملکرد کلیه افزایش یابد، ممکن است نیاز به بررسیهای بیشتر و درمانهای تخصصی باشد.
انتهای پیام/