۲۷/ فروردين /۱۴۰۴

سلطه فناوری، بی‌خوابی و اختلال در سیستم ایمنی بدن

سلطه فناوری، بی‌خوابی و اختلال در سیستم ایمنی بدن
محققان با مطالعه بر روی خواب گروهی از بزرگسالان، دریافتند که حتی یک شب بی‌خوابی می‌تواند سیستم ایمنی بدن را دچار اختلال کرده و موجب برخی بیماری‌ها شود. به گفته آنها که پیشرفت‌های فناوری، زمان طولانی استفاده از صفحه نمایش و تغییر هنجارهای اجتماعی به طور فزاینده‌ای مختل‌کننده ساعات منظم خواب هستند.

به گزارش آنا، مطالعات جدید نشان می‌دهد که کم خوابی حتی به مدت یک شب می‌تواند سیستم ایمنی بدن را دچار اختلال کند و زمینه را برای بیماری‌هایی مانند چاقی، دیابت و بیماری‌های قلبی شود. این موضوع همزمان با رشد فناوری و افزایش ساعت‌های استفاده از آن و کاهش خواب مفید موجب نگرانی برخی از محققان شده است.

تقریبا بیشتر افراد کم و بیش از اثرات کم‌خوابی بر سلامت به ویژه تغییراتی مانند خلق و خو، اختلالات شناختی و مشکلاتی مانند حملات قلبی و سکته‌ها آگاهی دارند. همچنین شواهد فراوانی نیز وجود دارد که برخی از بیماری‌ها را به خواب نامناسب و التهاب‌های مزمن ناشی از آن مرتبط می‌کند. علی رغم آن شواهد کمتری از با مکانیسم‌های خاص رابطه با اینکه کم خوابی منجر به التهاب سیستماتیک و بیماری می‌شود وجود داشت.

به گزارش آنا، به نقل از ساینس آلرت محققان مؤسسه دیابت دسمان در کویت، تلاش کردند تا تأثیر کم‌خوابی بر سلول‌های ایمنی در حال گردش، مانند مونوست‌ها، و ارتباط آن با التهاب سیستماتیک را درک کنند. مونوست‌ها نوعی لکوسیت بزرگ یا گلبول سفید هستند که نقش‌های کلیدی در سیستم ایمنی ذاتی ایفا کرده و خط اول دفاع بدن در برابر مهاجمان را فراهم می‌کند. در انسان‌ها سه زیرمجموعه از مونوست‌ها شامل کلاسیک، غیرکلاسیک و میانجی وجود دارد. مونوست‌های غیرکلاسیک علیه پاتوژن‌ها در عروق و بافت‌های خارج از آن اقدام گشت‌زنی کرده و از نشانه‌های التهابی برای کمک به تنظیم پاسخ ایمنی بدن استفاده می‌کنند.

محققان در این مطالععه ۲۷۶ بزرگسال سالم با شاخص‌های توده بدنی (BMI) مختلف را جذب کردند که از این تعداد، ۲۳۷ نفر در نهایت مطالعه را به پایان رساندند. آنها با الگو‌های خواب شرکت‌کنندگان را تحلیل کرده و سطوح متفاوتی زیرمجموعه‌های مونوست و همچنین نشانگر‌های التهاب را در خون افراد تحت مطالعه را مورد بررسی قرار دادند. آنها دریافتند که کیفیت خواب افراد چاق در مقایسه با افراد لاغر به صورت قابل توجهی کمتر است همچنین التهاب مزمن کم درجه، نیز در افراد چاق بالاتر بود، آنها همچنین تعداد بیشتری مونوست غیرکلاسیک داشتند که با کیفیت خواب پایین‌تر و افزایش نشانگر‌های التهابی مرتبط بود.

در بخش دیگری از تحقیق، پنج بزرگسال سالم و لاغر نمونه‌های خونی را در طول یک دوره ۲۴ ساعته بی‌خوابی ارائه دادند. این نمونه‌ها با نمونه‌های کنترل خونی که بعد از چند روز خواب آرامش‌بخش از شرکت‌کنندگان گرفته شده بود، مقایسه شدند. به نظر می‌رسید که حتی فقط ۲۴ ساعت بی‌خوابی پروفایل‌های مونوست در شرکت‌کنندگان لاغر را تغییر داده و به پروفایل‌های شرکت‌کنندگان چاق نزدیک کرده است؛ این وضعیت به ترویج التهاب مزمن معروف است.

گوشتیران
قالیشویی ادیب

فاطمه الرشید، محقق موسسه دیابت داسمن، کویت در این رابطه گفت: یافته‌های این تحقیق یک چالش رو به رشد در حوزه بهداشت عمومی را برجسته می‌کند. چرا که پیشرفت‌های فناوری، زمان طولانی استفاده از صفحه نمایش و تغییر هنجار‌های اجتماعی به طور فزاینده‌ای مختل‌کننده ساعات منظم خواب هستند. این اختلال در خواب، پیامد‌های عمیقی برای سلامت، ایمنی بدن و به صورت کلی زیست سالم دارد.

به گفته الرشید تحقیقات آینده باید به بررسی ارتباطات بین کم‌خوابی و تغییرات ایمنی بدن ادامه دهد. او و همکارانش در این مؤسسه کویتی امیدوارند که راه‌حلی را برای انجام مداخلاتی مانند درمان‌های ساختاریافته خواب یا دستورالعمل‌هایی برای محدود کردن استفاده از فناوریدر جهت کاهش اثر کم خوابی بر سیستم ایمنی بدن پیدا کنند.

الرشید: در درازمدت، هدف ما این است که این تحقیق به تدوین سیاست‌ها و استراتژی‌هایی منجر شود که نقش حیاتی خواب را در سلامت عمومی به رسمیت می‌شناسند. ما اصلاحات در محل کار و کمپین‌های آموزشی را متصور هستیم که شیوه‌های خواب بهتر را به ویژه برای جمعیت‌هایی که در معرض خطر اختلال خواب به دلیل خواسته‌های فناوری و شغلی هستند ترویج می‌کنند.

انتهای پیام/

ارسال نظر