چطور ممکن است که در یک نسخه از قرآن، یک سوره 20 آیه داشته باشد، اما همین سوره در یک نسخه دیگر مثلا 21 یا 22 آیه باشد؟ خیلی ها روی همین موضوع دست گذاشته و عنوان کردهاند که قرآن کم و زیاد شده است. ما در این اپیزود از پادکست کتاب راجع به همین موضوع صحبت کرده ایم.
آیا هوش مصنوعی کشف شده یا اختراع؟ آیا آیندهای انسان با هوش مصنوعی دارد، مثل فضای داستانها و فیلمهای علمی-تخیلی، اینقدر سیاه و تاریک است؟ آیا هوش مصنوعی میتواند از ما در برابر خودش محافظت کند؟
این زمین بازی گاهی خیلی سرد و گاهی هم خیلی گرمه. اما قوانین بازی همیشه ثابتن. اگر میخوای بازیگر این زمین باشی فرق نمیکنه چه اسمی داری و کجا حکومت میکنی؟ فقط حواست باشه از مواضع خودت عقبنشینی نکنی و فریب لبخندها و دستکش مخملی حریفت را نخوری.
آیا واقعا، ویژگیهای شخصیتی، طرحوارهها و خلاصه کلیتی که شخصیت ما رو شکل میده، میتونه در رفتن ما به سراغ حیوانات خانگی، انتخابشون و یا حتی وابستگی بهشون تاثیری داشته باشه؟!
هنوز کسانی هستند که اعتقاد دارند زمین یک دایره مسطح هست. برخی از این افراد آیه بیستم سوره غاشیه را به عنوان سند این ادعا مطرح میکنند. پرسشی که اکنون مطرح میشود این است که آیا قرآن درباره شکل زمین اظهار نظر کرده است.
آیا دستنوشتههایی که در حین بازسازی مسجد جامع صنعا در یمن کشف شدند، به ما حقیقت جدیدی را در مورد قرآن میگویند؟ قسمت اول از «کتاب» به بررسی این دستنوشتهها، ادعاهای پیرامون تغییرپذیری قرآن و سنت شفاهیِ حفظ آن میپردازد، تا پاسخی روشن به این پرسش ارائه دهد: آیا این کشف حقیقتی پنهان را فاش میکند یا تنها قطعهای از تاریخ است؟
یادگیری عمیق یکی از مهمترین شاخههای هوش مصنوعی است که توانسته در سالهای اخیر تحول شگرفی در جهان ایجاد کند. اما این فناوری چگونه کار میکند؟ آیا میتواند روزی از هوش انسانی فراتر رود؟ آیا برای عصر ماشینهای متفکر آمادهایم؟
آیا دانشجویان همچنان کنشگر هستند و یا نسلهای جدید تغییر مسیر دادهاند؟ چرا فعالیتهای دانشجویی نسبت به قبل کمتر و دانشگاهها انگار ساکتتر شدهاند؟ این پرسش به همراه بسیاری پرسشهای دیگر با حضور یک استاد دانشگاه در این قسمت از پادکست سیگما بررسی میشود.
یکی از این دوراهیهای بهظاهر کلیشهای اما به شدت مهم که کم و بیش همهی ما با آن دست و پنجه نرم کردهایم، انتخاب میان ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر از جمله ارشد و دکتری و یا رفتن به سمت بازار کار و معیشت است.
در دوران پرزرقوبرق پهلوی دوم، زمانی که ایران قرار بود ویترین مدرنیته در خاورمیانه باشد، زنان بهعنوان نماد این تجدد، نه در جایگاه انسانهای مستقل، بلکه بهعنوان ابزاری برای نمایش تصویر اروپایی از کشور به کار گرفته شدند.
در عصر طلایی پهلوی دوم، زمانی که خیابانهای تهران با نور نئونهای رنگارنگ روشن میشد و جشنهای اشرافی در کاخهای مجلل برپا بود، نزدیکان دربار نیز به روش خودشان در حال رونقبخشی به اقتصاد ملی بودند.
وقتی دلتنگ، مضطرب یا در هم شکستهایم، به سراغ یک روانشناس میرویم؛ کسی که قرار است چراغی در تاریکی ذهنمان روشن کند. اما آیا تا به حال فکر کردهاید که خود روانشناسان چه کسی را برای دردهایشان دارند؟ آیا ممکن است درمانگری که پای درد دل ما مینشیند، خودش هم با زخمهای پنهانی دستوپنجه نرم کند؟ در این قسمت از پادکست، پرده از دنیای کمتر دیدهشدهی روانشناسان برمیداریم و به این سؤال چالشبرانگیز میپردازیم: آیا یک روانشناس میتواند بیمار باشد؟