گالریهای هنری یا محل تجمع طبقهای خاص!

هنر برای هنر یا هنر برای جامعه؟
«مروری بر مسئله شکاف میان عامه جامعه با هنرهای تجسمی در ایران»
شکاف میان عامه مردم جامعه و هنرهای تجسمی، بهویژه نقاشی و گالریها، مسئلهای جدی و قابل توجه در همهی جوامع و کشورهای دنیا است. این مسئله هم مانند بسیاری دیگر از موارد دارای شدت و ضعف گوناگونی در هر جامعهای است. اما چندسالی است بهویژه از زمانی که هنرمندان معاصر در حوزه هنرهای تجسمی از جمله نقاشی با برگزاری گالریها و نمایشگاههای نقاشی سعی کردهاند با مخاطبان خود و مردم عامه، ارتباط بگیرند. خب، این اتفاق در نوع خود، بسیار ارزشمند و اصلا هدف اصلی در هنر است که شما بهعنوان هنرمند بتوانید با عامه مردم نیز از طریق آثار خود ارتباط برقرار کنید. اما نکته فقط این نیست، نکته اینجاست که چرا مردم گرایش کمتری به بازدید از این نمایشگاهها دارند؟ یا چرا بهنظر میرسد که گالریهای نقاشی یا حتی نمایشگاههایی که در فرهنگسراها، برگزار میشوند، میزبان یک طبقه خاص روشنفکر و صرفا اهالی هنر هستند؟ شاید باید به آثار خروجی از هنرهای تجسمی نگاهی بیندازیم، اصلا شاید آثار هنری دیگر برگرفته از دل جامعه نیستند و برای همین است که مردم نمیتوانند با آنها ارتباط برقرار کنند.
همانطور که اشاره شد این شکاف میتواند به دلایل متعددی شکل گرفته باشد ، از جمله عدم دسترسی به اطلاعات و تجربیات هنری و اینکه بسیاری از افراد جامعه از فضای هنر و نحوه تعامل با آثار هنری بیخبر هستند. این موضوع بهعنوان مانعی برای درک و استقبال از هنرهای تجسمی در نظر گرفته میشود.
از سوی دیگر، هنر در ایران به عنوان یک حوزه زبانی خارج از دسترسی مردم تلقی میشود. بیتوجهی به هنر و عدم ارتباط با آن، میتواند به احساس بیگانگی منجر شود که در نهایت نقش هنر را در جامعه کمرنگتر میکند. .همچنین، ابهام و عدم شفافیت در فضای هنری، فاصلهای میان هنرمندان و عموم مردم ایجاد کرده است که باید مورد توجه قرار گیرد . همه این موارد پرسشهای اساسی است که نیازمند بررسی کارشناسی و تخصصی از دیدگاه خود اهالی این حوزه هستند.
آنچه در اپیزود دهم سیگما میشنوید:
همانطور که قبلتر هم گفتیم و سعی کردیم در مقاله کوتاه قبلی کمی توضیح بدهیم؛ در اپیزود دهم از سیگما به سراغ مسئلهای جذاب برای اهالی هنر و بهخصوص هنرهای تجسمی رفتهایم. مسئلهای نه چندان کلیشهای اما اساسی که تقریبا هم هنرمندان و هم مردم با آن در هر دورهای روبهرو هستن؛ مسئله شکافه بین عامه مردم جامعه ایرانی با هنرهای تجسمی، بهخصوص نقاشی! سعی کردیم این بحث را با چند پرسش ساده اما بهشدت اساسی آغاز کنیم. سوالاتی مانند اینکه چرا سالهاست فاصلهی نسبتا زیادی میان عامه مردم جامعه ایران و آثار تولید شده از نقاشان معاصر، بزرگ و حتی به نام افتاده و بهطور کلی چرا روز بهروز شاهد کمرنگتر شدن تاثیر هنرهای تجسمی و نقاشی در زندگی جامعه ایرانی هستیم؟
بهعنوان مخاطب، وقتی درحال گوشدادن به این اپیزود هستید، احتمالا دلایل متعددی در پاسخ به این پرسش اصلی به ذهن شما میآید. مثلا اینکه ممکنه آثار دیگه آنقدر کشش نداشته باشن؟ یا شاید سوژههای هنرمندان از دل جامعه بیرون نمیآید؟ یا هنرمندان با مشکلات مختلفی از جمله مشکلات اقتصادی، معیشتی، یا نداشتن یک مکان مناسب برای تاسیس گالری و غیره غیره دست و پنجه نرم میکنند.
اگر شما به دنبال پاسخ به این سوالات هستید و یا بهتازگی از یک نمایشگاه آثار هنرهای تجسمی و نقاشی دیدن کردهاید پیشمهاد میکنیم با مهمان این برنامه، دکتر حسین اردلانی، مدرس فلسفه هنر و عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد، تا پایان این اپیزود همراه شوید.
معرفی مهمان:
حسین اردلانی، دانشیار گروه فلسفه هنر، دانشکده هنر و معماری، واحد همدان دانشگاه آزاد اسلامی است. وی سالهاست که در حوزه هنرهای تجسمی از جمله «نقاشی» در حال خلق آثار هنری، تدریس و تحقیق است. بهگفتهی خودش، نقاشی از جمله علایق مهم وی در زندگی حرفهایاش محسوب میشود.
برای گوشدادن به اپیزود دهم «پادکست سیگما» به لینک زیر مراجعه کنید:
به سایر قسمتهای سیگما گوش کنید:
قسمت اول | قسمت دوم | قسمت سوم | قسمت چهارم | قسمت پنجم | قسمت ششم | قسمت هفتم| قسمت هشتم|قسمت نهم
عوامل تولید:
تدوین و مسترینگ صوت: سعید مرادپور
مشاور تولید: محمد وحیدی
گرافیست: علیرضا مهاجری و محمد حسنزاده علوی
عکاس: علی احمدوند و عباس تاجیکیار
فیلمبردار: عرشیا قادری و عارف نظری
تهیهکننده: یاسر نظیفی گیلوان
میزبان، نویسنده و کارگردان: حانیه محبیزاده
«قطعات موسیقی بهکار رفته»
A Selection from Gilmour
Milky Way- ; song and lyrics by bzur, Lionel Scardino
سلب مسئولیت:
دیدگاهها و نظرات ارائهشده توسط مهمانان این پادکست، تحلیل و نظر شخصی آنهاست و لزوماً بازتابدهنده سیاستها و مواضع خبرگزاری دانشگاه آزاد اسلامی (آنا)، میزبان یا سایر عوامل این پادکست نیست. خبرگزاری آنا این گفتگوها را در راستای ایجاد تکثر گفتمانی و فضای تبادل اندیشه در جامعه منتشر میکند.
انتهای پیام/