واکاوی کمکهای رسمی توسعهای ایران در راستای تحقق اهداف فناورانه کشور
به گزارش خبرگزاری آنا، طرح مفهوم کمکهای توسعهای ر سمی (ODA) متشکل از تراکنشهای رسمی با کشورهای درحال تو سعه و آژانسهای توسعه چندمنظوره است که هدف اصلی آن توسعه اقتصادی و رفاه در کشورهای درحال توسعه میباشد و مشخصه اصلی این کمکها اعطایی بودن آنها است.
جامعه بینالملل از سال ۱۹۶۱ توجه ویژهای به جریان منابع رسمی و اعطایی به کشورهای درحال توسعه تحت عنوان کمکهای توسعهای رسمی با هدف ارتقا سطح اثربخشی کمکها نموده است. طی ۴۰ سال گذشته کمکهای توسعهای رسمی با ثباتترین منبع خارجی تامین مالی توسعه برای کشورهای کمتر توسعه یافته و درحال توسعه بوده است.
پژوهشگران در مقالهای با عنوان «تبیین جایگاه کمکهای رسمی توسعهای ایران در راستای تحقق اهداف فناورانه کشور در کشورهای هدف» به این موضوع پرداختهاند که کمکهای توسعهای برای کشور ایران از دو منظر قابل تامل هستند: یکی آنکه در بهرهگیری کشورهای توسعه یافته از این سازوکار؛ کمکرسانی توسعه صادرات و تسخیر بازارهای جهانی با هدف تجارت نقش پررنگی داشته است تا صرف کمک به رشد اقتصادی بینالملل.
دلایل لزوم توجه ویژه به کمکهای توسعهای به لحاظ توسعه فناوری و اقتصادی
- حمایت از تولید داخل به واسطه اعطای کالا و محصولات ایرانی در کمکهای توسعهای.
- تقویت صادرات خدمات فنی و مهندسی و ایجاد وابستگی فناوری در صورت استفاده از کالا و تجهیزات ایرانی در اعطای کمکهای خدمات پشتیبانی و تعمیر و نگهداری از آنها نیز وابسته به کشور بوده و به این صورت کشور دریافت کننده به صورت ناخودآشاه وابستگی فناوری به کشور ایران خواهد داشت.
- آموزش متخصصان و دانشجویان کشورهای هدف سبب ایجاد گرایش درونی دانشآموختگان به کشور ایران خواهد شد و بسیاری از خدمات آموزش کشورهای غربی و ژاپن با این هدف میباشد.
- دستیابی به بازار کشورهای هدف به واسطه ایجاد ارتباط با تجار و صنعتگران کشور هدف در ازای ارائه تسهیلات یا خدمات به آنان.
دلایل لزوم توجه ویژه به کمکهای توسعهای به لحاظ امنیتی و دفاعی، اجتماعی و سیاسی
در این پژوهش آمده است که میزان کمکها و نوع کمکهای ایران به کشورهای هدف موضوعی محرمانه است و بیتردید بخش قابل ملاحظهای از کمکهای ایران به کشورهای هدف شامل اعطا یا فروش محصولات و سامانههای نظامی است.
این پژوهش مطرح میکند که بر اساس ابیات جهانی کمکهای نظامی جزو کمکهای توسعهای نیست و لزوم توجه به آن در تعاملات بینالمللی اجتنابناپذیر است.
به زعم این پژوهش دلایل لزوم توجه ویژه به کمکهای توسعهای به لحاظ اجتماعی-فرهنگی تسری ارزشهای انقلاب اسلامی در کشورهای هدف و فروش و اعطای محصولات فرهنگی اسلامی- ایرانی است و به لحاظ سیاسی:
- مشروعیت بخشی یه حضور در کشورهای هدف
- کسب اعتبار و جایگاه بینالمللی
- تسهیل تحقق اهداف سیاست خارجه کشور
- هدف کشور از اعطای کمکهای توسعهای
در پایان این پژوهش آمده است که تمامی کشورهای مورد مطالعه از اعطای کمکها دو دسته اهداف آشکار و اهداف پنهان داشتهاند.
اهداف آشکار در اسناد رسمی کشور اعلام شده و اکثر در هزاره کمک به تحقق اهداف هزاره کاهش فقر، رشد پایدار، صلح جهانی و... بیان شده است.
اهداف پنهان نیز شامل توسعه تجاری امنیت تسهیل دسترسی به اهداف سیاستهای خارجه و.. بوده است. به علاوه هدف از اعطای کمک نیز به طور جدی تحت تاثیر توانمندیهای داخلی و جایابیهای بین المللی بوده است.
انتهای پیام/