واعظزاده: در چارچوب اخلاقی اولین اصل این است که انسان مسئولیت هوش مصنوعی را بپذیرد
به گزارش گروه پژوهش خبرگزاری علم و فناوری آنا، «صادق واعظ زاده» استاد دانشکده مهندسی برق و کامپیوتر دانشگاه تهران در نشست تخصصی با عنوان «هوش مصنوعی و خلاقیتهای انسانی»، که 18 آبان ماه، به همت اندیشکده علم الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، برگزار شد گفت: حقیقت هوش مصنوعی حقیقت تکنولوژی است.
این استاد دانشگاه در مورد «چیرگی هوش مصنوعی بر انسان: امکان یا امتناع، مخاطرات و ملاحظات» سخنرانی کرد. وی این چیرگی را به عنوان هدایت و کنترل نامید و گفت هوش مصنوعی در هم افزایی با تکنولوژیهای دیگر ارتباط دارد و به تنها گزینه برای حل مسائل تبدیل شده و به عنوان یک ضرورت مخاطرات آن را قوی تر کرده است.
وی در مورد توسعه هوش مصنوعی و اثرات آن بر جامعه و انسان سخن گفت این استاد تاکید دارد که هوش مصنوعی به توانمندیها و کاراییهای بیسابقهای دست یافته و باعث بروز مسائل پیچیده ای شده که نیاز به پاسخهای نظری دارند.
واعظ زاده گفت:« هوش مصنوعی، مصداقی از تکنولوژی است. بنابراین، حقیقتِ آن حقیقتِ تکنولوژی است. از این رو با استفاده از تبیین جدیدی از این حقیقت، نسبت هوش مصنوعی با ماشین به عنوان حامل هوش مصنوعی تعیین می شود. این نسبت، با نسبتِ هوشِ انسانی با انسان مقایسه میگردد و با استناد به اصول مسلم فلسفی، امکان چیرگی ماشینِ هوشمند بر انسان رد می شود.»
این استاد به توسعه هوش مصنوعی و رابطه آن با تکنولوژی و انسان اشاره کرد و نتیجه گرفت که هوش مصنوعی در واقعیت معرفی ابر انسان نیست و ابر انسان بودن ارزشهای اساسی مانند آزادی، دمکراسی و عدالت اجتماعی را به مخاطره میاندازد. وی در مورد چیرگی هوش مصنوعی بر انسان اینگونه استدلال کرد:« سوالی که پیش می آید این است که هوش مصنوعی با عامل خود مانند ماشین و سامانه چه نسبتی دارد؟ بدیهی است که هوش مصنوعی از بیرون به ماشین ورود می کند و تصور ماشین بدون هوش معقول است اما تصور انسان بدون هوش ممکن نیست. پس چیزی که کامل، مشرف و برتر است انسانِ موجودِ مرکبِ حقیقی است که همواره بر ماشین هوشمند وجود مرکب مصنوعی چیره خواهد بود.»
واعظ زاده در مورد چارچوب اخلاقی هوش مصنوعی گفت: «انسان چیره بر هوش مصنوعی است و در چهار چوب اخلاقی اولین اصل این است که انسان مسئولیت هوش مصنوعی را بپذیرد و اگر هوش در چهارچوب اخلاق قرار گیرد موهبت و در صورت خارج شدن از آن مصیبت است.»
انتهای پیام/