۰۴/ ارديبهشت /۱۴۰۴
12:54 05 / 12 /1403

تاثیر کیفیت پژوهش بر شاخص پیچیدگی اقتصادی

تاثیر کیفیت پژوهش بر شاخص پیچیدگی اقتصادی
نتایج این پژوهش نشان می‌دهد رابطه مطلوب بین بازدهی علم و شاخص پیچیدگی اقتصادی وجود دارد؛ استناد‌ها عاملی بر رشد اقتصادی یک کشور تأثیر می‌گذارند.

به گزارش خبرگزاری آنا، مطالعه تأثیر خروجی تحقیقات بر رشد اقتصادی نه تنها از نظر تئوریک مورد توجه است، بلکه می‌تواند سیاست‌های اصلاح کیفیت و احتمالاً کمیت خروجی تحقیقات را نیز تحت تأثیر قرار دهد مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور در پژوهشی تلاش کرده با بررسی تأثیر کیفیت تحقیق بر پیچیدگی اقتصادی برای ۸۷ کشور در بازه زمانی ۲۰۰۵ تا ۲۰۲۰ به واکاوی این موضوع بپردازد. 

در این پژوهش بر اساس مطالعات قبلی در زمینه عوامل تعیین کننده پیچیدگی اقتصادی سعی شده تا مدلی برای بررسی رابطه بین تولیدات علمی و پیچیدگی اقتصادی کشورها معرفی شود. 

این پژوهش برای آزمایش این تأثیر، از روش GMM استفاده کردیم که اثرات مشاهده نشده، درون زایی و سوگیری نمونه کوچک را فراهم می‌کند. یافته‌ها حاکی از آن است که تمامی متغیر‌های توضیحی تأثیر معناداری بر پیچیدگی اقتصادی کشور‌ها دارند. اما با در نظر گرفتن علائم متغیرها، همه متغیر‌ها به جز تورم تاثیر مثبتی بر شاخص پیچیدگی اقتصادی دارند. برآوردهای تجربی مبین تأثیر مثبت خروجی تحقیقات بر پیچیدگی اقتصادی کشورهای سراسر جهان است.

گوشتیران
قالیشویی ادیب

نتایج این پژوهش نشان دهنده رابطه مطلوب بین بازدهی علم و شاخص پیچیدگی اقتصادی است، زیرا بیان می‌دارد که استناد‌ها عاملی هستند که ممکن است بر رشد اقتصادی یک کشور تأثیر بگذارند. نتایج علیت معکوس، یعنی تأثیر پیچیدگی اقتصادی بر کیفیت تحقیق (استنادها)، نشان می‌دهد که وضعیت توسعه اقتصادی یک کشور ممکن است بر کیفیت انتشارات آن نیز تأثیر بگذارد. این رابطه‌ای است که هنوز مورد بررسی قرار نگرفته است و بنابراین ادبیاتی وجود ندارد که بتوان با آن مقایسه کرد.

با توجه به یافته‌های این پژوهش، ابتدا باید توجه داشت که توسعه کیفیت پژوهش و سرمایه انسانی بر شاخص پیچیدگی اقتصادی تأثیر مثبت دارد. ثانیاً باید به تلفیق دانش و مهارت اهمیت زیادی داد، به این معنی که باید ترکیب و تطبیق تولید علمی و انباشت سرمایه انسانی را در نظر گرفت. توسعه بهره وری پژوهشی برای بهبود سرمایه انسانی در اقتصاد مفید است؛ بنابراین بی توجهی به پرورش بهره وری پژوهشی برای ارتقای توان تولید داخلی مطلوب نیست.

در تحلیل آخر  نتایج این پژوهش همچنین نشان‌دهنده رابطه مطلوب بین بازدهی علم و شاخص پیچیدگی اقتصادی است، زیرا بیان می‌دارد که استناد‌ها عاملی هستند که ممکن است بر رشد اقتصادی یک کشور تأثیر بگذارند. نتایج علیت معکوس، یعنی تأثیر پیچیدگی اقتصادی بر کیفیت تحقیق (استنادها)، نیز نشان می‌دهد که وضعیت توسعه اقتصادی یک کشور ممکن است بر کیفیت انتشارات آن نیز تأثیر بگذارد. پیامد‌های سیاستی یافته‌های این پژوهش در بدنه این گزارش توضیح داده شده است.

انتهای پیام/

ارسال نظر