۱۳/ فروردين /۱۴۰۴

کشف پدیده بیوفلورسانس در مرغ بهشت

کشف پدیده بیوفلورسانس در مرغ بهشت
بیوفلورسانس به پدیده‌ای اطلاق می‌شود که در آن برخی از موجودات زنده می‌توانند نور را به خود جذب کرده و سپس آن را در طول موج‌های متفاوتی از خود ساطع کنند. این پدیده معمولاً در شرایط خاصی قابل مشاهده است. کشف بیوفلورسانس در مرغ بهشت، دریچه‌ای نو به سوی درک رفتار‌های جفت‌گیری و ارتباطات این موجودات می‌گشاید.

به گزارش خبرگزاری آنا، دانشمندان برای اولین بار، پدیده بیوفلورسانس (Biofluorescence) را در مرغ بهشت کشف کردند، پدیده‌ای که پیشتر تصور نمی‌شد در این پرندگان وجود داشته باشد. این یافته نشان می‌دهد که حرکات موزون این پرندگان برای آشنایی با یکدیگر، جنبه‌های پنهانی دارد که تاکنون از دید انسان دور مانده بود.

پژوهشگران موزه تاریخ طبیعی آمریکا با بررسی آرشیو‌های موجود دریافتند که ۳۷ گونه اصلی مرغ بهشت در استرالیا، گینه نو و اندونزی، همگی دارای خاصیت بیوفلورسانس هستند. این پدیده به این صورت است که پرنده در معرض امواج فرابنفش از خود نور ساطع می‌کند. این مطالعه در مجله Royal Society Open Science منتشر شده است.
رنه مارتین (Rene Martin) زیست‌شناس تکاملی و پژوهشگر اصلی این اکتشاف می‌گوید: «به نظر می‌رسد که این پرندگان پر زرق و برق، از یک روش عالی برای سیگنال‌دهی به یکدیگر استفاده می‌کنند که نمایش آنها را جذاب‌تر می‌کند.»

در بیشتر پرندگان نر که مورد آزمایش قرار گرفتند، سر، گردن، منقار و پرهایشان به رنگ سبز می‌درخشید. قابل ذکر است که این بخش‌های تابناک، اغلب با پر‌های تیره‌ای که خاصیت فلورسانس ندارند احاطه شده است. جالب است که بدانید این نواحی از بدن، معمولاً در نمایش‌های جفت‌گیری استفاده می‌شود (زمانی که پرندگان نر با بال زدن، چرخیدن، تاب خوردن و ژست گرفتن، سعی در جلب توجه جنس ماده دارند). همچنین مشخص شد که برخی گونه‌های ماده نیز دارای خاصیت فلورسانس هستند، اگرچه درخشندگی آنها کمتر از نر‌ها است. 

گوشتیران
قالیشویی ادیب

بسیاری از گونه‌های پرندگان قادر به دیدن طیف‌های فرابنفش هستند. پیش از این، وجود بیوفلورسانس در پرندگان تنها در گونه‌هایی مانند مرغ‌های ماهی‌خوار، جغد‌های شبگرد، طوطی‌ها و هوبره‌ها گزارش شده بود. این یافته‌های جدید لیست موجوداتی را که از بیوفلورسانس استفاده می‌کنند (همچون نوک‌اردکی‌ها، وامبَت‌ها و لاک‌پشت‌های دریایی) به‌روزرسانی می‌کند.

انتهای پیام/

ارسال نظر