علم

پژوهشی جدید نشان می‌دهد

سولاریوم، DNA پوست را دهه‌ها پیرتر می‌کند

«بکش و خوشگلم کن» به نظر می‌رسد یک ضرب المثل درست است. در همین راستا، مدت‌هاست مشخص شده است که افرادی که از دستگاه‌های سولاریوم استفاده می‌کنند، با خطر بالاتری برای ابتلا به سرطان پوست مواجه‌اند. اکنون پژوهشی جدید نشان می‌دهد که بزرگسالان جوانی که از سولاریوم استفاده می‌کنند، تغییرات ژنتیکی را در پوست خود تجربه می‌کنند که ممکن است باعث شود سلول‌های این افراد جهش‌هایی بیشتری را نسبت به کسانی انباشته کند که سنی دو برابر بیشتر از آنها دارند.

هوش مصنوعی با یک تغییر کوچک، ویروس را متوقف می‌کند

گاهی برای متوقف‌ کردن یک تهدید بزرگ، تنها به یک تغییر بسیار کوچک نیاز است. در دنیایی که ویروس‌ها هر روز پیچیده‌تر می‌شوند و درمان آنها به یکی از دشوارترین چالش‌های علم پزشکی بدل شده، پژوهشی تازه نشان داده است ترکیب هوش مصنوعی و زیست‌شناسی ملکولی می‌تواند راه‌های کاملاً جدیدی برای مقابله با عفونت‌های ویروسی باز کند.
یک متخصص اعصاب و روان در گفت‌و‌گو با آناتک:

مصرف حتی یک‌بار مواد مخدر می‌تواند ژن اسکیزوفرنی را فعال کند

مصرف مواد مخدر همیشه به‌عنوان رفتاری پرخطر شناخته می‌شود، اما آنچه کمتر مورد توجه قرار می‌گیرد، تأثیر عمیق و گاه برگشت‌ناپذیر این مواد بر سلامت روان است؛ تأثیری که در برخی افراد می‌تواند تنها با یک‌بار مصرف آغاز شود و به بروز علائم روان‌پریشی پایدار و حتی بیماری‌هایی مانند اسکیزوفرنی بینجامد، به‌ویژه زمانی که زمینه ژنتیکی و سنین حساس رشد مغز در میان باشد.

مولکولی ساده، امیدی بزرگ برای درمان ضربه مغزی

یک مولکول کوچک متشکل از چهار اسید آمینه، امید تازه‌ای برای درمان ضربه مغزی ایجاد کرده است؛ ترکیبی پروتئینی که در مطالعات حیوانی، بدون نیاز به دارو‌های کمکی، التهاب و میزان آسیب مغزی را کاهش داده است.

مورچه‌ها کارخانه‌های زنده تولید آنتی‌بیوتیک هستند

ممکن است یکی از اجزای حیاتی برای پیشرفت پزشکی انسان، درست زیر پای ما پنهان شده‌ باشد. «کلینت پنیک»، استادیار حشره‌شناسی دانشگاه آبرن، به همراه تیمی از دانشجویان تحصیلات تکمیلی، به این نتیجه رسیده‌اند که مورچه‌ها از نظر نوآوری در حوزه آنتی‌بیوتیک‌ها بسیار جلوتر از انسان‌ها هستند. پنیک می‌گوید: «در مطالعه‌مان بررسی کردیم که مورچه‌ها چگونه از ترکیبات آنتی‌بیوتیکی برای مقابله با عوامل بیماری‌زا استفاده می‌کنند و این پرسش را مطرح کردیم که چرا دفاع‌های شیمیایی آنها در طول زمان تکامل همچنان مؤثر باقی مانده‌اند.»
گفت‌وگوی اختصاصی آناتک با نویسنده کتاب «آستروبیولوژی»

پژوهش ایرانی احتمال وجود حیات فرازمینی را جدی‌تر از همیشه مطرح می‌کند

وجود یا عدم وجود حیات فرازمینی از پرسش‌هایی است که همیشه بشر را به فکر واداشته است. پژوهشگران ایرانی نیز در کنار پژوهشگران سایر کشور‌ها برای یافتن پاسخ به این پرسش در تکاپو هستند. در همین راستا، سیدسینا سیدپور لیالستانی و هلن پورمظاهری به تازگی به همراه محمد سعید باجلان و آلاء امیری از دانشگاه‌های آزاد اسلامی و الزهرا (س) مقاله‌ای منتشر کرده‌اند که در ژورنال معتبر دانشگاه کمبریج منتشر شده است. بازتاب این مقاله در رسانه‌های علمی جهان ما را برآن داشت تا با سیدسینا سیدپور مصاحبه‌ای انجام دهیم.

مصرف مکرر غذا‌های فوق‌فرآوری‌شده فقط دور کمر را افزایش نمی‌دهد

تصویربرداری مغزی از ۳۰ هزار نفر نشان می‌دهد غذا‌های فوق‌فرآوری‌شده با تفاوت‌های ساختاری در مغز مرتبط هستند؛ یعنی تفاوت‌هایی که می‌توانند به پرخوری دامن بزنند. این پژوهش نشان می‌دهد افزودنی‌هایی مانند امولسیفایر‌ها ممکن است در این اثرات نقش داشته باشند. در حالی که برخی غذا‌های فرآوری‌شده مفیدند، محصولات فوق‌فرآوری‌شده خطر آشکاری ایجاد می‌کنند.
در صورت پرخوری در شب یلدا، برای بدن خود اضافه‌کاری خریده‌اید

پرخوری در یک شب، بدن را وارد وضعیت اضطراری می‌کند

پرخوری در یک شب، فقط یک خاطره‌ سنگین یا دل‌درد ساده نیست. بسیاری از ما تجربه‌اش را داریم؛ شبی که به‌ دلایل مختلف مهمانی، استرس، شادی، خستگی یا حتی بی‌حوصلگی، بیش از نیاز بدن غذا می‌خوریم و با این تصور می‌خوابیم که فردا همه‌ چیز درست می‌شود. اما علم می‌گوید بدن، حتی به یک شب پرخوری هم بی‌تفاوت نیست. در پشت صحنه، مجموعه‌ای از واکنش‌های پیچیده در دستگاه گوارش، هورمون‌ها، مغز، قلب، کبد و حتی سیستم ایمنی آغاز می‌شود؛ واکنش‌هایی که گرچه اغلب موقتند، اما واقعی، قابل اندازه‌گیری و گاهی هشداردهنده‌اند.

حساب و کتاب شب یلدا از دیدگاه منجمان

شب یلدا، بلندترین شب سال در نیمکره شمالی، تنها یک جشن تاریخی و فرهنگی نیست بلکه یک رویداد دقیق و قابل محاسبه در تقویم نجومی است. کاظم کوکرم، سخنگوی کمیته نجوم آماتوری انجمن نجوم ایران، در گفت‌و‌گو با آناتک؛ راز‌های علمی این شب به یادماندنی برای ایرانی‌ها را بازگو کرد و توضیح داد که چرا امسال، لحظه انقلاب زمستانی دقیقا در ساعت ۱۸:۳۳ به وقت ایران رخ می‌دهد.