پرداخت قیمت واقعی برق با تعرفهگذاری پلکانی
گروه اقتصاد خبرگزای آنا، مدیریت تولید و مصرف انرژی و خاموشیهای گاه و بیگاه برق در روزهای تابستان، برای بسیاری از افراد جامعه روشن شده است. مدیریت مصرف انرژی موضوعی بسیار مهم است که فرصتها و تهدیدات پیش روی کشور را به معرض نمایش میگذارد و روند سیاستگذاری در حوزه انرژی در کشورهای مختلف دنیا نیز بر ضرورت آن تاکید دارد. مجلس شورای اسلامی نیز با توجه به همین موضوع و اهمیت مدیریت مصرف در تبصره ۸ قانون بودجه سال ۱۴۰۰، وزارتخانههای نفت و نیرو را موظف کرد که تعرفه مشترکان پر مصرف به صورت غیر یارانهای و بر اساس الگوی افزایش پلکانی IBT تعیین شود که متاسفانه دولت دوازدهم از اجرای آن سرباز زد و انتظار میرود در دولت جدید، اقداماتی موثر انجام شود.
خبرگزاری آنا برای بررسی طرح محاسبه پلکانی هزینه برق، گفتوگویی با مهدی تفضلی کارشناس صنعت انرژی انجام داد که در ادامه میخوانید.
پرداخت قیمت واقعی برق توسط پرمصرفها
آنا: اجرای الگوی افزایش پلکانی برق نیازمند چه پیش نیازهایی است؟
تفضلی: الگوی افزایش پلکانی IBT یکی از راههای موثر برای مدیریت مصرف برق است که در بسیاری از کشورها استفاده شده است؛ اما نباید فراموش کرد که برای اجرایی کردن این روش در کشور، توجیه لازم برای مصرف کنندگان خارج از الگوهای تعریف شده نیز باید صورت گیرد، در بسیاری از کشورهای اروپایی، براساس شرایط مانند تغییر دما، قیمت سوخت، شرایط سرمایهگذاری و چند عامل دیگر، ضرایب محاسبه قیمت برق برای مصرف کنندگان تغییر میکنند؛ لذا باید این امر در کشور ما نیز انجام شود.
قیمت برق باید واقعی باشد
آنا: شرکت توانیر از الگوی پلکانی برای محاسبه هزینه برق مشترکان استفاده میکند، الگوی افزایش پلکانی IBT تفاوتی با الگوی شرکت توانیر دارد؟
تفضلی: افرادی که خارج از محدودههای مصرف مجاز، برق را مصرف میکنند، در صورت اجرایی شدن الگوی افزایش پلکانی IBT، برق را با قیمت واقعی از دولت خواهند خرید. در واقع در چنین حالتی آنها از یارانه انرژی بهرهمند نخواهند شد و تاکنون چنین تعرفهگذاری در کشور ایجاد نشده است؛ حتی اخیرا که وزارت نیرو اقدام به تعرفهگذاری پلکانی مشترکان پرمصرف کرده است، قیمت برق تنها به میزان خرید برق تجدیدپذیر افزایش یافته است و با قیمت واقعی تولید برق، فاصله زیادی دارد که باید در آینده به سمت قیمت واقعی برق برود.
بیشتر بخوانید:
افزایش ۳ برابری قیمت برق پرمصرفها روی میز دولت
استخراج ارز دیجیتال با برق آزاد
آنا: الگوی افزایش پلکانی مربوط به کدام بخش از مشترکان خواهد شد؟
تفضلی: از جمله افرادی که خارج از محدوده مجاز برق مصرف میکنند، میتوان به استخراج کنندگان غیرمجاز رمز ارز اشاره کرد که به دلیل وجود یارانه انرژی و ارزان بودن برق، این اقدام با صرفه اقتصادی بالایی در کشور در حال انجام است.برداشتن یارانه انرژی مصرفهای مازاد بر الگوی بهینه به صورت تدریجی اقدام پسندیدهای است که توسط بسیاری از کشورها اجرا شده و عدالت اقتصادی را تحقق بخشیده است. البته باید برای مصارف پایینتر از الگوی بهینه انرژی یارانه انرژی برقرار باشد.
در چند سال گذشته در برهههای مختلف و فصلهای سرد سال، ما مازاد تولید داشتیم و توانستیم صادرات انجام دهیم، اما استمرار در این امر، منوط به این است که در کشور ما، روش افزایش پلکانی IBT به خوبی اجرا شود.
گفتنی است؛ بر اساس این روش، برق خانوارهای کم مصرف رایگان میشود و برق خانوارهایی که دسته خوش مصرف قرار دارند، به صورت شرایط فعلی و با احتساب یارانه محاسبه میگردد؛ اما در خصوص مشترکان پرمصرف، قیمت برق مازاد بر الگوی مصرف نزدیک به قیمت برق تجدیدپذیر یا صادراتی محاسبه خواهد شد.
انتهای پیام/
انتهای پیام/