تکرار رکوردشکنی پیکبار؛ نتیجه طرحهای ناکارآمد وزارت نیرو برای کنترل مصرف برق
به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، مصرف برق در روزهای اخیر رکورد سالهای گذشته را شکسته است که لازم است برای مدیریت این موضوع طرحهای کنترل مصرف اجرایی شود. استفاده از روش پلکانی IBT موجب توزیع مناسب یارانه انرژی و همچنین بهبود مصرف برق در کشور خواهد شد. در این روش هزینه مصرف متناسب با افزایش آن بالا میرود که این موضوع میزان مصرف یارانه در اقشار پرمصرف را کاهش میدهد. همچنین در روش تعرفهگذاری پلکانی الگوی مصرف تعریف میشود و هزینه برق مصرفی کمتر از الگو ارزانتر حساب خواهد شد. در صورتی که مشترکان از مقدار الگوی مصرف عبور کنند ضریب افزایش قیمت به یکبار صعودی خواهد شد.
طبق بررسیهای انجام شده حدود 70 درصد از مردم زیر الگو تعیین شده برق مصرف میکنند که روشهای گذشته تعرفهگذاری موجب افزایش بهرهمندی دهکهای پرمصرف از یارانه انرژی شدهاند. در سالهای اخیر نیز تعرفهگذاری پلکانی به دلیل افزایش یکسان هزینه تمامی دهکها، بی اثر شده که نتیجه آن بیانگیزگی اقشار پرمصرف برای کاهش مصرف و رعایت الگو بوده است.
روش مقطعی پاداش به کممصرفها
در دو سال اخیر وزارت نیرو روشهای مدیریت مصرف را به صورت مقطعی اجرا کرده است این وزارت خانه هر ساله با نزدیک شدن فصل تابستان و پس از افزایش شدید مصرف و رکورد شکنی پیک بار، طرحهای ناقصی را برای کنترل مصرف مشترکان خود اجرایی کرده که برخی نتایج مقطعی را به دنبال داشته اما به دلیل عدم استمرار در طول سال این طرحها نتوانسته مدیریت مستمر مصرف را رقم بزند.
طرح پاداش به مصرف کنندگان زیر الگوی مصرف، اصلیترین ایده وزارت نیرو برای کنترل مصرف است. طبق این طرح هر یک از مشترکان اولا لازم است تا زیر الگوی مصرف منطقه خود مصرف کند و ثانیا مصرف آن نسبت به قبل کاهش یابد. شیوه محاسبه پاداش کاهش مصرف هر مشترک هم به گونهای است که مقدار کاهش مصرف در مقدار مصرف اولین پله منطقه ضرب میشود.
علاوهبراین اگر مشترکی مصرف خود را به زیر 100 کیلوات ساعت برساند برق این مشترکان رایگان حساب خواهد شد. طرح تکمیلی وزارت نیرو افزایش 16 درصدی هزینه برق پرمصرفها است که در کنار طرح پاداش خوش مصرفی قرار است اجرایی شود. این روش در حالی اجرایی میشود که وزارت نیرو همچنان از اجرای طرحهای پلکانی و افزایش پلکانی قیمت مصارف مختلف خودداری میکند.
به وضوح مشخص است روش پاداش محوری که در دو سال اخیر اجرا شده تنها مشوقی برای مصارف پایین بوده تا مصرف خود را کاهش دهند و تاثیری در مصارف بالا که عمدتا دهکهای بالای درآمدی را شامل میشود، ندارد. به همین خاطر باید سیاست تعرفهگذاری برق دو شرط پلکانی و استمرار در اجرا را داشته باشد تا مشترکان در فرآیندی مستمر در طول سال مصرف خود را بهبود دهند و کنترل مصرف و مصرف بهینه به یک موضوع همیشگی در فرهنگ اقتصادی مردم در حوزه انرژی تبدیل شود.
علاوهبراین کنترل مصرف و استمرار مصرف بهینه، میتواند به اقتصاد صنعت برق نیز کمک کند به نحوی که وزارت نیرو به جای استمرار ساخت نیروگاه با هدف تامین مصارف خانگی میتواند تولید برق را با هدف صادرات و استفاده بیشتر در صنایع گسترش دهد و از تولید برق در کشور ارزش افزوده بیشتری را به دست اورد. همین موجب افزایش درآمد نیروگاهها و وزارت نیرو و در نتیجه کاهش بدهیهای آنها خواهد شد.
انتهای پیام/4141
انتهای پیام/