وام ازدواج ۳۰۰ میلیونی؛ آیا گره از مشکلات اقتصادی جوانان گشوده میشود؟

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری آنا؛ با نهایی شدن برنامه بودجه سال ۱۴۰۴ به نظر میرسد که رقم وام ازدواج برای سال آینده ۳۰۰ میلیون تومان در نظر گرفته شده است که البته این رقم برای افراد بالای ۲۵ سال است و آقایان زیر ۲۵ سال و خانمهای زیر ۲۳ سال، ۳۵۰ میلیون تومان وام میگیرند. اما در حالی که هیاهوها بر سر میزان وام ازدواج همچنان ادامه دارد به نظر میرسد که عوامل دیگری نیز در خنثی سازی اثر مثبت این وام در آسانتر کردن ازدواج تاثیر دارد.
اولین موضوع میزان اعتبار تخصیص یافته به وام ازدواج است؛ تا آبان ماه ۱۴۰۳ در حالی که عنوان میشود که بیش از ۱۳۹ درصد از تعهد ابلاغ شده بانک مرکزی به شبکه بانکی برای موضوع وام ازدواج محقق شده است؛ به گفته معاون اداره اعتبارات بانک مرکزی حدود ۵۰۰ هزار نفر در صف دریافت وام داشتند و با برآورد آمار به نظر میرسد که تعداد افراد موجود در صف وام ازدواج تا پایان سال جاری به بیش از ۷۰۰ هزار نفر نیز برسد.
در این شرایط به نظر میرسد که بانکها در ابتدای سال آینده علاوه بر متقضیان جدید این وام با انباشت افراد در صف دریافت وام نیز مواجه هستند. نکته دیگر این است که متقاضیان این وام حتی اگر شانس قرار گرفتن در لیست پرداخت و همچنین توانایی گذر از شرایط احراز صلاحیت برای دریافت وام را داشته باشند هم با توجه به قیمتهای روز اجناس مانند یخچال، تلویزیون و ... بهره چندانی از این مبلغ نخواهند برد و به نظر میرسد که این وام تنها جنبه تامین برخی موارد مورد نیاز ازدواج جوانان را دارد.
مشکل ریشهای است!
در این خصوص مهدی مهان کارشناس امور بانکی به خبرنگار اقتصادی آنا گفت: با توجه به افت ارزش پول ملی به نظر میرسد که سال سختی از لحاظ تامین اعتبارات مورد نیاز برای تسهیلات و همچنین پاسخگویی به تقاضای تسهیلات در پیش باشد. در حال حاضر سپرده گذاری قرض الحسنه به شدت کاهش پیدا کرده و سایر سپرده گذاریهای بانکی نیز رو به اضمحلال است و از آن جایی که بخشی از اعتبارات مورد نیاز برای اعطای این وامها از اقلام کم هزینه مانند سپردههای قرض الحسنه تامین میشود، به نظر میرسد که شرایط سختی در سال آینده حاکم شود.
وی ادامه داد: با این اوصاف حتی بدون حساب کتاب هم میتوان گفت که صف وام ازدواج در سال آینده طولانیتر خواهد شد و همچنین با توجه به شرایط تورمی، این ۳۰۰ میلیون تومان کفاف هزینههای زندگی را نمیدهد. راه حل این وضوع نیز بسیار ریشهای و نهادی است و موردی نیست که بتوان آن را در برنامه ریزیهای بانکی رفع کرد. به هر جهت به نظر میرسد که اگر جوانان شغلهایی با درآمد متناسب داشته باشند برای تشکیل زندگی چندان به این نوع تسهیلات نیز نیازی نیست.
مهان تصریح کرد: واقعیت این است که هم اکنون وضعیت معاش چندان مناسب نیست و با این رقم هرچند که جوانان نمیتوانند لوازم کافی برای زندگی تهیه کنند، اما برای بازپرداخت آن نیز با شرایط سختی واجه خواهند بود. لازم است که افق روشنی برای فعالیت و اخذ وام فراهم شود تا اعطای این وامها و بازپرداخت اقساط شرایطی برای تغییر زندگی جوانان فراهم نماید.
با فراهم شدن زیر ساخت ابزار لازم برای اصلاح وجود دارد
این کارشناس امور بانکی تصریح کرد: بر اساس جمع نظرات کارشناسان اقتصادی کشور با فراهم شد زیر ساختهای لازم برای گشایش اقتصادی و جذب سرمایه در قانون جدید بانک مرکزی ابزار لازم برای ایجاد انضباط مالی وجود دارد و این بانک میتواند چند بانک یاغی که باعث یک چهارم تورم ایجاد شده در کشور را هستند را تحت کنترل در آورد. به هر جهت پیش شرط تحقق این موضوع ایجاد زمینههای لازم برای رشد و شکوفایی در کشور است.
انتهای پیام/

افزایش ۸ برابری یارانه دریافتی خانوارها در دولت سیزدهم
