رشد اقتصادی پاییز ۱۳۹۹ و زخمهای عمیق بخش خدمات از کرونا
گروه استانهای خبرگزاری آنا؛ گزارش مرکز آمار ایران در خصوص نرخ رشد اقتصادی 9 ماه نخست سال ۱۳۹۹ کشور حاکی از استمرار رکود گروه خدمات و زیرگروههای کلیدی آن و زخمهای عمیق این بخش از کروناست.
نرخ رشد اقتصادی با نفت و بدون نفت کشور در 9 ماه نخست سال ۱۳۹۹ در مقایسه با مدت مشابه سال قبل به ترتیب 1.2 و یک درصد منفی بوده است. رشد گروههای کشاورزی، صنایع و معادن (با نفت) و خدمات در این بازه زمانی به ترتیب مثبت 3، مثبت 0.8 و منفی 3.3 درصد گزارش شده است.
با این همه نرخ رشد اقتصادی با نفت و بدون نفت بر خلاف فصول بهار و تابستان در فصل پاییز (در مقایسه با فصل مشابه سال قبل) به ترتیب مثبت 0.8 و 0.2 گزارش شده است.
برخلاف گروههای کشاورزی و صنایع و معادن (با نفت) که به ترتیب با 5.5 و 3.7 درصد رشد مثبت در فصل پاییز ۱۳۹۹ (در مقایسه با مدت مشابه سال قبل) مواجه بودهاند، گروه خدمات مانند فصل بهار و تابستان، در فصل پاییز ۱۳۹۹ نیز با رشد منفی 1.8 درصد مواجه شده است.
در زیرگروههای اصلی گروه خدمات، رشد ارزش افزوده فعالیتهای مرتبط با گردشگری مانند هتل و رستوران، حمل و نقل و خدمات عمومی در فصل پاییز ۱۳۹۹ به ترتیب با رشد منفی 2.6، 2.1 و 56.9 درصد مواجه بودهاند.
در واقع گروه خدمات با سهمی بیش از ۵۰ درصد از کل تولید ناخالص داخلی کشور همچنان در رکود به سر میبرد. این در حالی است که بررسیهای تاریخی نشان میدهد این گروه معمولاً با مقاومت در مقابل تکانههای ارزی و تحریمها بهعنوان ضربهگیر اقتصاد ایران عمل میکرده است.
بهنظر میرسد برخلاف ریسک تکانههای ارزی و تحریمها، این بار این بحران کروناویروس بوده که بخش خدمات کشور را از نفس انداخته است.
بنابراین مهمترین پیام گزارش رشد اقتصادی 9 ماه نخست سال ۱۳۹۹ این است که دولت در گروه خدمات و بهویژه فعالیتهای مرتبط با گردشگری در مقابل بحران کرونا منفعل بوده و عملاً ابتکار عملی برای خروج این گروه از فعالیتها از رکود عمیق نداشته است.
*عباس علویراد عضو انجمن اقتصاددانان ایران و عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی استان یزد
انتهای پیام/4103/
انتهای پیام/