دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
18 آبان 1400 - 12:17
پایش آزاد در عمل(۲۰)/ نظرپور در گفت‌وگو با آنا عنوان کرد؛

شناسایی ظرفیت‌ها و استعدادهای حل مسئله در «طرح پایش»

۵ چالش اصلی در محصولات فولادی شناسایی و تعریف شدرئیس دبیرخانه برنامه علمی دانشگاه آزاد اسلامی خوزستان گفت: طرح پایش با شناسایی ظرفیت‌ها و استعدادهای حل مسئله، مسائل ملی را به موضوعات دانشگاهی تبدیل و در رساله‌های دکتری و پایان‌نامه‌های کارشناسی ارشد جهش ایجاد کرد.
کد خبر : 616044
پتروشیمی



گروه استان‌های خبرگزاری آنا؛ طرح پایش آزاد (پژوهش اثرگذار یکپارچه شبکه‌ای دانشگاه آزاد اسلامی) بعد از رونمایی در سال ۹۷ با هدف توسعه پایدار تحقیق و توسعه به‌منظور شناسایی و رفع چالش‌های کشور، ابتدا کار خود را با ۹ برنامه علمی آغاز کرد و در ادامه تعداد برنامه‌های علمی این طرح به ۴۰ برنامه و بیشتر ارتقا یافت.


در مدت اجرای آزمایشی طرح پایش آزاد، ۱۱۲ استاد، ۱۵۵ دانشجو و ۱۷۴ پژوهشگر به سامانه پژوهشیار مراجعه و موضوعات خود را انتخاب کردند. این در حالی است که صنعتگران و متخصصان در حوزه‌های مختلف کاری می‌توانستند در کنار استادان دانشگاه به‌عنوان استاد مشاور به دانشجویان و پژوهشگران کمک کنند.


دانشجویان و پژوهشگران هم می‌توانند با مراجعه به سامانه پژوهشیار از بین هزاران عنوان موضوع تحقیقاتی در حوزه‌های مختلف که در قالب چندهزار برنامه پژوهشی ارائه می‌شود، موضوع پایان‌نامه خود را انتخاب کنند. از طرفی به گفته مسئولان دانشگاه، این سامانه به سامانه ایران‌داک نیز متصل شده است.




بیشتر بخوانید:


تصویب ۶ چالش در برنامه علمی مسکن، آینده و محیط شهری


همکاری صنعت با دانشگاه در «طرح پایش» چگونه است؟


عملیات نجات دریاچه ارومیه؛ راهبردها و راهکارها


استخراج و تدوین‌ ۵ چالش در «برنامه علمی پسته»




واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی هر استان در ادامه اجرای طرح پایش با همکاری دبیرخانه برنامه علمی دانشگاه موضوعات محوری خود را برای طرح پایش آزاد مشخص کردند به‌عنوان مثال یزد در منسوجات، تبریز در کفش و چرم و دریاچه ارومیه، گیلان در گردشگری، کرج در فلزات کمیاب و گرانبها و ... به عنوان پیشگام مطرح شدند؛ اما دانشگاه آزاد اسلامی استان‌های سراسر کشور در طرح پایش ملزم هستند برنامه علمی خود را براساس مزیت‌محوری، تعداد هیئت علمی و سایر ظرفیت‌های موجود در هر استان آماده کرده و با تشکیل شورای راهبری در شناسایی و رفع چالش‌های کشور کمک کنند.


در دانشگاه آزاد اسلامی استان خوزستان مأموریت برنامه‌های علمی «کشاورزی و توسعه پایدار»، «صنایع پتروشیمی»، «ازدیاد برداشت از مخازن نفت»، و «فولاد» به ترتیب به واحدهای دانشگاهی اهواز، ماهشهر، امیدیه و اهواز سپرده شده تا در طرح پایش چالش‌های این برنامه‌ها شناسایی و نظام موضوعات تدوین و زمینه‌های پژوهش آنها در سامانه پژوهشیار بارگذاری شود.


خبرنگار خبرگزاری آنا به‌ همین منظور و در تشریح فعالیت‌ها و اهداف اجرای طرح پایش، چالش‌ها و نظام موضوعات تدوین‌شده در دانشگاه آزاد اسلامی استان خوزستان با احد نظرپور رئیس دبیرخانه برنامه علمی این دانشگاه گفت‌وگو کرده است که در ادامه می‌خوانیم.


آنا: ابتدا تعریفی از طرح «پایش» دانشگاه آزاد اسلامی داشته باشید.


نظرپور: طرح پایش آزاد دانشگاه آزاد اسلامی به‌صورت خلاصه به معنای پژوهش‌ اثرگذار یکپارچه شبکه‌ای، سال ۱۳۹۶ و با توجه به تغییر مأموریت دانشگاه آزاد اسلامی برای تبدیل به دانشگاه‌های نسل سه و چهار به‌عنوان دانشگاه‌های کارآفرین با نگاه به حل مشکلات صنعت و جامعه راه‌اندازی شد؛ البته فرمایش‌ها و تاکید مقام معظم رهبری به‌ویژه سخنرانی ایشان در دیدار با استادان، پژوهشگران و نخبگان دانشگاه‌ها مبنی بر انجام تحقیقات هوشمند و پرکردن خلأهای جامعه براساس این تحقیقات، موجب تسریع و شکوفایی این طرح در دانشگاه آزاد اسلامی شد.


آنا: طرح پایش چگونه می‌تواند به کاربردی شدن پایان‌نامه‌ها و رساله‌های دانشجویان برای حل مسائل کشور کمک کند؟


نظرپور: دانشگاه آزاد اسلامی به دلیل داشتن شبکه‌ای متمرکز از اندیشمندان، متخصصان و پژوهشگران زبده در قالب استادان و دانشجویان، ظرفیتی توانا در راستای رفع نیازهای جامعه و حل مسائل کلان کشور دارد. با راه‌اندازی و اجرای طرح پایش در دانشگاه آزاد اسلامی، برنامه‌های علمی و نظام موضوعات صنایع مختلف در رشته‌های دانشگاه‌ها نوعی همگرایی و هم‌افزایی را برای ایجاد این ظرفیت‌ها به‌منظور رفع نیازها و مشکلات صنعت و جامعه به‌وجود آورده است.


دانشگاه آزاد اسلامی استان خوزستان در راستای اجرای طرح پایش تفاهم‌نامه‌های همکاری با صنایع فولاد خوزستان به مبلغ ۲ میلیارد تومان و تفاهم‌نامه‌هایی با صنایع پتروشیمی و نفت امضا کرده است.طرح پایش با شناسایی ظرفیت‌های استانی و استعدادهای حل مسئله توانسته است در راستای تبدیل مسائل ملی به مسائل دانشگاهی و موضوعات رساله‌های دکتری و پایان‌نامه‌های کارشناسی ارشد جهش بسیار خوبی در این زمینه داشته باشد.


آنا: درباره برنامه‌های علمی دانشگاه آزاد اسلامی استان خوزستان به تفصیل توضیح بفرمایید.


نظرپور: استان خوزستان یکی از استان‌های پرظرفیت کشور از نظر منابع عظیم نفت و گاز، تأسیسات فولای و ذوب آهن، وجود رودخانه‌های پرآب، دسترسی به آب‌های آزاد و کشاورزی، همواره از لحاظ اقتصادی و اجتماعی جایگاه ویژه‌ای دارد.


با راه‌اندازی و اجرای طرح پایش و مأموریت‌های واگذارشده در برنامه علمی به دانشگاه آزاد اسلامی استان خوزستان، مذاکراتی درباره مشکلات صنایع خوزستان انجام و نظام موضوعات و برنامه‌های علمی در زمینه‌های مختلف ازجمله صنایع پتروشیمی، مهندسی نفت، فولاد و کشاورزی پایدار در استان تهیه و تعریف شد.


براساس این شیوه، چالش‌های اصلی در زمینه‌های مختلف مانند صنعت پتروشیمی و مهندسی نفت استخراج و در پایان‌نامه‌ها و رساله‌های دکتری مورد بهره‌برداری پژوهشگران قرار گرفت به‌طور مثال پنج چالش اصلی در محصولات فولادی شناسایی و تعریف شد که در گام اولیه یکی از مشکلات اصلی صنعت فولاد و صنعت نفت، ساخت بردهای الکترونیکی اقداماتی و ساخت STOP RING مورد نیاز- که پیش از این به‌صورت قطعات وارداتی محسوب می‌شدند-، شناسایی و اقداماتی ازجمله تولید این قطعات توسط دانشگاه آزاد اسلامی خوزستان صورت گرفت و اکنون این قطعات در صنعت مورد استفاده قرار می‌گیرند.


آنا: تاکنون چه چالش‌هایی را مطابق با نیاز، اسناد بالادستی کشور و صنایع احصا کرده و چه نظام موضوعاتی را تدوین کرده‌اید؟


نظرپور: در هر کدام از برنامه‌های علمی از جمله صنایع پتروشیمی، مهندسی نفت، کشاورزی و صنایع فولاد که به استان خوزستان محول شده است، ابتدا چالش‌هایی براساس اسناد بالادستی تهیه و به‌منظور دستیابی و رفع این چالش‌ها، مذاکرات و نشست‌های مختلفی با مدیران و صاحبان صنایع برگزار شد. در این راستا برای بهره‌برداری و تأثیرگذاری بیشتر و بهتر برای کسب راهبردهای علمی حل مسئله، علاوه بر ظرفیت صاحبان صنایع از اعضای هیئت علمی باتجربه در این زمینه استفاده شده است.


شناسایی ظرفیت‌ها و استعدادهای حل مسئله در «طرح پایش»


آنا: میزان استقبال استادان و دانشجویان برای اخذ پروپوزال‌ با عنوان‌های ذیل برنامه‌های علمی استان خوزستان چقدر بوده است؟


نظرپور: استقبال دانشجویان از کسب عنوان و موضوع رساله و ... از برنامه‌های علمی استان خوزستان خوب است؛ اما باید توجه داشت با توجه به اینکه اکثر موضوعات جدید هستند، معمولاً کمتر دانشجویان به سوی آنان سوق داده می‌شوند که در این راستا سلسله نشست‌هایی با حضور اعضای هیئت علمی و دانشجویان تحصیلات تکمیلی و معاونان علمی واحدهای دانشگاهی در حال برگزاری است تا نسبت به این موضوعات توجیه شوند تا اشتیاق و انگیزه لازم بین دانشجویان به‌منظور انتخاب پایان‌نامه‌ها از نظام موضوعات طرح پایش به‌ویژه موارد مرتبط با استان خوزستان صورت گیرد.


آنا: آیا تفاهم‌نامه‌هایی با صنایع، سازمان‌ها و نهادها در راستای برنامه علمی استان خوزستان امضا کرده‌اید؟


نظرپور: دانشگاه آزاد اسلامی استان خوزستان در راستای اجرای طرح پایش تفاهم‌نامه‌های همکاری با صنایع فولاد خوزستان به مبلغ ۲ میلیارد تومان و تفاهم‌نامه‌هایی با صنایع پتروشیمی و نفت امضا کرده است.




بیشتر بخوانید:


۷۳ پروژه از نظام موضوعات برنامه علمی ذوب آهن اخذ شد


پیاده‌سازی زندگی هوشمند در دانشگاه‌ها؛ ایده‌ای به نفع دولت در پروژه‌های شهری و صنعتی


میزبانی «سامانه پژوهشیار» از سردار دل‌ها


«پایش آزاد» پنجه در پنجه «حاشیه‌نشینی»




آنا: آیا فعالیت تحقیقاتی، کتاب، ترجمه، تألیف، همایش یا وبینار علمی منطبق با برنامه‌های علمی داشته‌اید؟


نظرپور: تاکنون چند وبینار علمی درباره چالش‌های نفت و پتروشیمی برگزار شده و اکنون پیگیری‌های لازم برای برگزاری همایش علمی مهندسی نفت در استان خوزستان در حال انجام است.


آنا: آیا به‌منظور گفتمان‌ مشترک بین دانشجویان، استادان و محققان برای حل چالش‌های احصاشده اقداماتی انجام داده‌اید؟


نظرپور: در راستای ساخت قطعاتی ازجمله بردهای الکترونیکی صنایع فولاد و قطعه STOP RING در صنعت حفاری اقدامات خوبی صورت گرفته است و در حال رایزنی با صنایع دیگر از جمله فولاد، نفت و پتروشیمی برای حل چالش‌ها به‌ویژه ساخت قطعات هستیم.


انتهای پیام/۴۰۶۲/



انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب