۲۴/ فروردين /۱۴۰۴
رئیس انجمن هوش مصنوعی ایران؛

به‌روزرسانی محتوای آموزش با دستیار هوش مصنوعی ممکن شد

به‌روزرسانی محتوای آموزش با دستیار هوش مصنوعی ممکن شد
زاهدی با تاکید بر اینکه دستیار هوش مصنوعی آموزش تحقق عدالت آموزشی را فراهم می‌کند؛ تاکید کرد: در صورتی که دانش آموزان و دانشجویان به استادان متبحر و محتوا‌های آموزشی بروز و جامع دسترسی ندارد با استفاده از دستیار هوشمند آموزش می‌توانند جواب سوالات خود را دریافت کنند.

محمدهادی زاهدی رئیس انجمن ملی هوش مصنوعی ایران در گفت‌و‌گو با خبرنگار خبرگزاری آنا، درباره چالش‌های اخلاقی ناظر بر هوش مصنوعی اظهار کرد: دنیا برای پاسخ به این دغدغه هوش مصنوعی مبتنی بر قانون (Constitutional AI)، مسئولیت پذیر (Responsible AI) و فرهنگی (Cultural AI) را معرفی کرده است.

 وی، با بیان اینکه هوش مصنوعی قانون‌مند به الزامات و اخلاقیات و ملاحظات حقوقی اشاره دارد، گفت: پایه ریزی و خاستگاه هوش مصنوعی مسئولیت پذیر مبتنی بر اخلاق است.

زاهدی در ادامه به لزوم کنترل هوش مصنوعی اشاره کرد و افزود: تخطی از این امر هوش مصنوعی را به فناوری مخرب و سمی (Toxic AI) تبدیل کرده و در نهایت نه تنها ارامش و آسایش بشر را فراهم نمی‌کند، بلکه ابزاری برای سلب امنیت و رفاه جامعه خواهد شد.

فلسفه هوش مصنوعی؛ ارائه خدمات به بشر است 

این استاد دانشگاه با بیان اینکه فراموش نشود که فلسفه هوش مصنوعی ارائه خدمات به بشر است؛ تاکید کرد: در تعاریف شاخص‌های آمادگی دولت‌ها برای هوش مصنوعی از میزان آمادگی دولت‌ها برای استفاده از این فناوری در ارائه خدمات عمومی به شهروندان صحبت می‌شود که همین موضوع نشان‌دهنده پایه گذاری هوش مصنوعی بر این مبنا است.

گوشتیران
قالیشویی ادیب

 وی اضافه کرد: توسعه هوش مصنوعی باید همگرا با موضوعات و ملاحظات اخلاقی، حقوقی و فرهنگی باشد و برای رسیدن به این هدف نیازمند تئوری سازی هوش مصنوعی هستیم. این استاد دانشگاه افزود: در کشوری زندگی می‌کنیم که فرهنگ ملی و باور‌های دینی و آداب و رسوم محلی و اقلیم‌های خاص خود را داریم؛ بنابراین هوش مصنوعی نه تنها که نباید منجر به شکاف بین قومیت‌ها و فرهنگ اجتماعی شود، بلکه باید زمینه ساز تعاملات فرهنگی و تبادلات علمی و کاهش نابرابری و تحقق شفافیت بیشتر شود.

به گفته رئیس انجمن ملی هوش مصنوعی ایران، توجه به حل چالش‌های توسعه فناوری باید مدنظر سیاست گذاران و مجریان باشد که این توسعه منجر به تعمیق شکاف دیجیتال و به تبع آن شکاف‌های اقتصادی، آموزشی و اجتماعی نشود، به نحوی که صاحبان ابزار و فناوری با سرعت رشد کنند و آحاد جامعه به علت در دسترس نبودن فناوری، دانش، ابزار و سواد فناوری از غافله عقب بمانند.

زاهدی هوش مصنوعی را ابزاری برای توسعه خدمات عمومی و برقراری توازن و تعادل در ارائه خدمات به جامعه عنوان کرد و افزود: به عنوان مثال استفاده از دستیار هوشمند پزشکی در مناطق محروم که دسترسی به پزشک و بهیار بطور دائمی وجود ندارد، می‌تواند کمک شایانی به بیماران داشته باشد یا در مناطقی که اقتصاد آن بر پایه کشاورزی است، دستیار کشاورز می‌تواند به کشاورزان در استفاده صحیح از سموم و کود‌ها یا در الگوی کشت و یا مواجه با آفات مشاوره دهد. یا در تحقق عدالت آموزشی و در صورتی که دانش آموزان و دانشجویان به اساتید متبحر و محتوا‌های آموزشی بروز و جامع دسترسی ندارد با استفاده از دستیار هوشمند آموزش می‌توانند جواب سوالات خود را دریافت کنند؛ بنابراین توسعه هوش مصنوعی باید در راستای توسعه رفاهیات و توسعه عدالت باشد.

سعی و خطا در کاربست هوش مصنوعی منطقی نیست/ هوشمندانه گام برداریم

به گفته وی، برنامه ریزی دقیق و غیر عجولانه در هوش مصنوعی حیاتی است و با وجود اینکه در توسعه هوش مصنوعی و کاربردی سازی آن در جامعه برای رسیدن به دستاورد‌های کشور‌های پیشرفته، نیازمند هماهنگی بین دستگاهی بیشتر و حمایت‌های حاکمیت در تامین زیرساخت‌های اصلی هستیم، اما باید در استفاده از هوش مصنوعی در سازمان‌ها و شرکت‌ها با آگاهی و اشراف فناوری وارد شویم؛ چه بسا گاهی اوقات همین که بایستیم و اطراف را نگاه کنیم تا به یک شناخت محیطی دست پیدا کنیم مفید‌تر است تا اینکه بخواهیم بدون اطلاع و کورکورانه و براساس هیجان حرکت نماییم؛ در استفاده از هوش مصنوعی نباید به دنبال سعی و خطا باشیم، بلکه باید هوشمندانه قدم برداریم.

رئیس انجمن ملی هوش مصنوعی ایران ساحت هوش مصنوعی را ساحت شکوفایی علم و فناوری دانست و بر پرهیز از تجویز‌های غیرحرفه‌ای تاکید کرد و گفت: برای بهره گیری از مزایای هوش مصنوعی نیازمند یک برج مراقبت هستیم تا وضعیت سازمان یا شرکت یا کارخانه را به درستی رصد و پایش کند و بعد برای سفر با هوش مصنوعی تصمیم گیری کنیم. 

زاهدی مسئولیت انجمن ملی هوش مصنوعی در تکمیل زیست بوم این حوزه را در گام اول ایجاد آگاهی در سطح مدیران ارشد نظام برای اطلاع از ظرفیت‌های هوش مصنوعی دانست و گفت: دومین اقدام، مطالبه گری از این افراد به خصوص بخش‌های دولتی و غیردولتی برای سرمایه گذاری در شرکت‌های نوپا، دانش پایه و استارتاپ‌های این حوزه است.

 به گفته این استاد دانشگاه، انجمن ملی هوش مصنوعی ایران ساحت اجرایی ندارد، بلکه به عنوان نهادی متخصص و برآمده از حضور اساتید دانشگاه و محققان و پژوهشگران، دستیاری برای تصمیم گیران و مدیران دولتی و مشاوری برای بخش خصوصی است؛ بنابراین وظیفه انجمن مطالبه گری و فرهنگ سازی و آگاهی بخشی است.

انتهای پیام/

ارسال نظر