37 دوره انتخابات در 40 سال/ چرا رهبر انقلاب از «نظریه نظام انقلابی» دفاع کردند؟
به گزارش خبرنگار حوزه امام و رهبری گروه سیاسی خبرگزاری آنا، برای تبیین بهتر «بیانیه گام دوم انقلاب» که توسط رهبر معظم انقلاب اسلامی منتشر شد، خط به خط با این بیانیه به تبیین و تعیین مصداقهای آن در امور سیاسی و تاریخی خواهیم پرداخت. در راستای تبیین این بیانیه، در سلسله گزارشهایی به بررسی بندهایی از این بیانیه میپردازیم تا شناخت رهنمودهای رهبر انقلاب در شروع فصل جدید جمهوری اسلامی راحتتر صورت گیرد.
در بخشی از این بیانیه آمده است: «انقلاب اسلامی پس از نظامسازی، به رکود و خموشی دچار نشده و نمیشود و میان جوشش انقلابی و نظم سیاسی و اجتماعی تضاد و ناسازگاری نمیبیند، بلکه از نظریّه نظام انقلابی تا ابد دفاع میکند».
بر اساس این گزارش؛ بخشی از بیانیه گام دوم انقلاب درباره جوشش انقلابی و نبود خموشی در نظام اسلامی انقلابی 40 سال اخیر است.
انقلاب اسلامی بعد از متولد شدنش در سال 1357 شروع به نظامسازی اسلامی مبتنی بر جمهوری اسلامی و حق حاکمیت و رأی مردم کرد. تاکنون بیش از 37 انتخابات از سال 57 تا 98 برگزار شده است. انتخاباتی که از مجلس خبرگان قانون اساسی شروع تا آخرین انتخابات ریاستجمهوری ختم شده است.
مردم ایران با حق رأی خویش توانستند نظامسازی اسلامی مبتنی بر رفتارهای انقلابی را ترسیم کنند که نمود بارز آن در انتخابات است. در ایران بعد از انقلاب اسلامی پنج دوره انتخابات مجلس خبرگان رهبری برای انتخابات نمایندگانی و فقهای جامعالشرایط برگزار شده که در آن غیرمستقیم رهبر جامع توسط مردم انتخاب میشود.
همچنین در این چهار دهه اخیر بیش از 10 دوره انتخابات مستقیم مجلس شورای اسلامی و 11 دوره ریاستجمهوری برگزار شده است. علاوه بر این مردم پنج دوره در انتخابات شورای شهر و روستا شرکت کردهاند و دو بار مهر تأیید به قانون اساسی زدهاند.
از سویی دیگر ساختن نظام اسلامی و انقلابی مبتنی بر رأی مردم همواره در دستور کار رهبر انقلاب بوده است در همین زمینه آیتالله خامنهای، رهبر معظم انقلاب در کردستان اعلام کرده بودند که میتوان به نظام پارلمانی نیز فکر کرد.
همینطور امام خمینی(ره) بنیانگذار انقلاب اسلامی در بیاناتی مشهور گفتند که میزان رأی مردم است و باید همه موارد با مردم آغاز شود و ملت در رأس در نظر گرفته شود. حتی نهادهای مانند شورای نگهبان نیز بهصورت غیرمستقیم توسط مردم انتخاب میشود. اعضای حقوقدان شورای نگهبان توسط نمایندگان مجلس منتخب مردم برگزیده میشوند.
در مقابل این نظریه انقلابی نیز نظریه لیبرالیسم یا حکومت مبتنی بر تنها جمهوریت قرار دارد. نمونه بارز این موضوع را میتوان در دولت موقت مهندس بازرگان پیدا کرد. او معتقد بود باید جمهوری دمکراتیک اسلامی شکل بگیرد که مورد مخالفت امام خمینی(ره) قرار گرفت.
برخی از تحلیلگران معتقدند نظریه نظام انقلابی مقابله فساد، اشرافیگری را در اولویت خودش قرار خواهد داد. از سویی دیگر نظریه نظام انقلابی با استفاده حق رأی مردم مبتنی بر نظریه شکلگیری تکاملی است. یک مجموعه پنج مرحلهای شامل «انقلاب اسلامی»، «حکومت اسلامی»، «دولت اسلامی»، «جامعه اسلامی» و «تمدن اسلامی» را شامل میشود.
انتهای پیام/4082/پ
انتهای پیام/