منظور امام خامنهای از خطاهای انقلاب سیاستهای دولت بازرگان است؟
به گزارش خبرنگار حوزه امام و رهبری گروه سیاسی خبرگزاری آنا، برای تببین بهتر «بیانیه گام دوم انقلاب» که توسط رهبر معظم انقلاب اسلامی منتشر شد، خط به خط با این بیانیه به تبیین و تعیین مصداقهای آن در امور سیاسی و تاریخی خواهیم پرداخت. در راستای تبیین این بیانیه، در سلسله گزارشهایی به بررسی بندهایی از این بیانیه میپردازیم تا شناخت رهنمودهای رهبر انقلاب در شروع فصل جدید جمهوری اسلامی راحتتر صورت گیرد.
در بخشی از بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی رهبر انقلاب به نقد و خطاها اشاره میکنند. ایشان میفرمایند: «انقلاب اسلامی همچون پدیدهای زنده و بااراده، همواره دارای انعطاف و آماده تصحیح خطاهای خویش است، اما تجدیدنظرپذیر و اهل انفعال نیست. به نقدها حساسیت مثبت نشان میدهد و آن را نعمت خدا و هشدار به صاحبان حرفهای بیعمل میشمارد، اما به هیچ بهانهای از ارزشهایش که بحمدالله با ایمان دینی مردم آمیخته است، فاصله نمیگیرد. انقلاباسلامی پس از نظامسازی، به رکود و خموشی دچار نشده و نمیشود و میان جوشش انقلابی و نظم سیاسی و اجتماعی تضاد و ناسازگاری نمیبیند، بلکه از نظریه نظام انقلابی تا ابد دفاع میکند.
انقلاب اسلامی با تمام نقاط قوت خود دارای برخی اشتباهات هم هست که در بیانیه گام دوم انقلاب رهبر معظم انقلاب اسلامی به آن اشاره شده است. یکی از این خطاها واگذاری دولت موقت به مهندس بازرگان در اول انقلاب بود.
امام خمینی(ره) بهعنوان رهبر انقلاب اسلامی از تمام گروهها و جریانها برای مقابله با رژیم شاه بهره برده و با ایجاد جریان خروشان مردمی انقلاب را به پیروزی رساندند. بعد از انقلاب اسلامی، شورای انقلاب به دستور امام تشکیل شد. شورای انقلاب متشکل از شهید مرتضی مطهری، سید محمود طالقانی، شهید محمدجواد باهنر، شهید محمد بهشتی و شهید ولیالله قرنی، مهدی بازرگان، احمد صدر حاجسیدجوادی، یدالله سحابی، عزتالله سحابی، صادق قطبزاده، ابوالحسن بنیصدر، ابراهیم یزدی، حسینعلی منتظری، آیتالله خامنهای و مرحوم موسویاردبیلی بود.
در ابتدای انقلاب امام خمینی(ره) به نظر شورای انقلاب برای تعیین نخستوزیری مهندس بازرگان احترام گذاشت. بعدها امام در وصیتنامه الهیشان به این موضوع هم اشاره کردند. ایشان در نامهای به منتظری فرمودند: «والله قسم، من با نخستوزیری بازرگان مخالف بودم ولی او را هم آدم خوبی میدانستم».
مرحوم حاج احمد خمینی معتقد بودند که «دوستان امام، آقای مهندس بازرگان را برای نخستوزیری موقت انتخاب و پیشنهاد کردند. امام مخالف بودند، اما به واسطه احترام به نظر دوستان قبول کردند».
در دیدار مهر ۵۷ بازرگان با امام در پاریس وی سه انگشتش را جلو امام گذاشت و گفت: «آقا! ایران سه رکن دارد: شاه، ارتش و آمریکا. شما میگویید شاه برود، اولاً کجا برود؟ شاه رفتنی نیست، به فرض برود، با آمریکا و ارتش چه میکنید؟ فکر دو رکن دیگر را کردهاید؟».
بازرگان با روی کارآمدن خود اشتباهات زیادی را صورت داد. وی در آن زمان مدت سربازی را از دو سال به یک سال کاهش داد و این موضوع سبب شد، پادگانها در زمان خوف و خطر و احیاء تجزیهطلبان در تمام نقاط ایران و خطر حمله دشمنان به کشور خالی شود.
یکی از اشتباهات دیگر بازرگان لغو قراردادهای تسلیحاتی با آمریکا بود؛ آن هم در صورتی که ایران تمام پولهای آن را داده بود و هیچوقت آمریکا منابع مالی ایران را بازنگرداند. لغو قرارداد خرید اف16 و قصد بازرگان برای بازپسدادن جنگندههای اف14 از اشتباهات دیگر بازرگان بود.
بازرگان و یارانش در حل مسئله کردستان و بحران ایجادشده توسط گروههای تجزیهطلب با فرصتسوزی و باجدهی نتوانستند منافع ملت را تأمین کند. در کتاب خاطرات آیتالله مهدوی آمده است: «آنها معمولاً به یکی از روستاها در بالای کوه که رهبران کرد آنجا پناه گرفته بودند، میرفتند و با احترام و صلوات به ملاقات آنها میرفتند و بهویژه با عزالدین حسینی مذاکره میکردند. این چقدر برای دولت و نظام اسلامی ننگ بود که اعضای دولت با التماس به آنجا بروند. واقعاً اگر فرمان امام در برابر حملهای که در سنندج علیه نیروهای نظامی شد، نبود، چیزی نمیتوانست مانع پیشرفت آنها باشد.»
امام خمینی(ره) در سخنرانی هم با بیان اینکه دولت ما انقلابی نیست، ارتش ما انقلابی نیست، فرمودند: «اگر ما از اول که رژیم فاسد را شکستیم و این سد بسیار فاسد را خراب کردیم، به طور انقلابی عمل کرده بودیم، این مشکلات پیش نمیآمد».
انتهای پیام/4082/
انتهای پیام/