نوباوه: مهمترین ویژگی نادر ایجاد تعهد در مخاطب است/ دهباشی: طالبزاده از نام خود برای جوانان خرج میکند
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری آنا، در ابتدای مراسم تقدیر از نادر طالب زاده؛ فیلمساز انقلابی، حجت الاسلام قائم مقامی ضمن گرامیداشت یاد شهدای مدافع حرم گفت: ولادت حضرت عیسی را تبریک می گویم و امیدوارم خداوند معرفت ائمه را به همه ما بدهد.
*حجت الاسلام قائم مقامی: نادر طالبزاده؛ درک حقیقی و درستی از انقلاب دارد
وی افزود: فکر می کنم سخن گفتن درباره کسانی که ربطی به خداوند پیدا می کنند و به مقام دوستی با خدا می رسند و تعریف کردن از آنها نزد خودشان خوب نیست اما باید از آنها سخن گفت.
وی افزود: آقای طالب زاده را از اوایل جنگ می شناسم. او تاکنون ربط خوب و درستی با خدا دارد و کسی است که درک عمیق، روشن و روشن فکرانه از حقیقت انقلاب دارد ولی نه درک روشن فکرانه التقاطی.
حجت الاسلام قائم مقامی عنوان کرد: من دورهای را در عالم هنر گذارنده بودم البته قبل از انقلاب رابطهام را با هنر قطع کردم و از جمله کسانی که این اثر را در من داشت که به پدیده هنر نگاه کنم آقای طالب زاده بود. در او این حالت را میدیدم که هنر و فرهنگ و تجدد را میبیند و از منظر دین و ولایت به آن نگاه میکند. این برای من شوق آفرین بود که به طور حاشیهای به این پدیده هنر در عصر ما بپردازم.
*رضا برجی: نادر طالبزاده سرشار از تکنیک است
سپس رضا برجی -یکی از عکاسان جنگ- با ااره به اینکه بیش از سی سال شاگرد نادر طالبزاده بوده است، بیان کرد: اینکه امروز برای وی مراسم تقدیر برگزار شده خیلی کار ارزشمندی است اما این امر باید بیست سال پیش انجام میشد و امروز خیلی دیر است.
وی افزود: به خود میبالم که تنها فیلمبردار فیلم حاج نادر بودم چرا که او همیشه فیلمبرداری فیلمهایش را خودش انجام میدهد و تنها یک فیلم را خودش فیلمبرداری نکرد که آن هم من فیلمبرداش بودم.
وی ادامه داد: حاج نادر ماند و یکی از دلایل ماندنش این است که هر جایی هست سبب خیر میشود و کمتر آدمی را دیدهام که به این شکل؛ همیشه منشا خیر باشد. نادر حدود بیست نفر را آموزش داد و آنها شبکه المنار را تشکیل دادند و اکنون این شبکه جزو معدود شبکههایی است که شبکههای خبری دیگر به آن استناد میکنند.
برجی گفت: بعد از شهید آوینی سینمای مستند یتیم شد و بعد از آن حاج نادر سه سالی مستند را کنار گذاشت اما از آنجایی که این ماموریت نادر طالب زاده بود و باید آن را ادامه میداد بار دیگر سکان را در دست گرفت و تعداد زیادی هم شاگرد پرورش داد.
وی اضافه کرد: طالبزاده منشا نوعی مستند است. همه بینندگان در همان دقایق اولیه مستندهای او، درگیر فیلم میشوند و نمیتوانند ادامه فیلم را ندید. شیوه مستندسازی او شیوه منحصر به فرد خود است و سرشار از تکنیک است. حاج نادر هم مومن و بسیجی است و هم به تکنیک فیلمسازی اشراف دارد. کسی که تا این حد به تصویر اشراف داشته باشد را نداریم. تا جایی که مرتضی آوینی او را به عنوان یک مستندساز جریانساز قبول داشت.
این عکاس جنگ افزود: سوار بر کار بودن در رگهای فیلمسازی نادر طالب زاده است که در کمتر کسی این رگهها پیدا میشود.
رضا برجی در ادامه نادر طالبزاده را شهید خطاب کرد و گفت: او خیلی سال پیش باید میرفت و به مقام شهادت میرسید اما به واسطه ماموریتی که در این راه داشت، ماند و شاگردان زیادی را پرورش داد.
وی افزود: دعا میکنیم صد سال دیگر خدا حاج نادر را برایمان نگه دارد و ما زیر بیرق او یاد بگیریم.
*حسین دهباشی: وجه تمایز حاج نادر با دیگران، انسانبودنش است
در ادامه این مراسم کلیپی در مورد نادر طالبزاده نمایش داده شد که در آن عدهای در مورد این فیلمساز انقلابی صحبت کردند و از خصوصیات طالبزاده گفتند و سپس حسین دهباشی؛ مستندساز چند جملهای درباره نادر طالبزاده صحبت کرد و گفت: نادر طالب زاده چه در عرصه مستندسازی و چه در برنامهسازی موفق بوده و هست اما وجه مهم و متمایز او، انسان بودن او است که مثالزدنی است. او سخاوتمندانه از نام خود استفاده میکند تا جوانان بتوانند برنامه و مستند بسازنند.
وی ادامه داد: شخصیت او به عنوان استاد، وجهی مهمی دارد که آن هم این است که وقتی شاگردانش از او پیشی میکیردذوق میکند و باز به تشویق آنها ادامه میدهد.
بعد از صحبتهای حسین دهباشی، بیژن نوباوه روی سن آمد و گفت: گفتنی درباره نادر زیاد است ؛ در هنر مهمترین عنصر تعهدی است که در مخاطب ایجاد میشود و نادر این تعهد را ایجاد کرده است و این مهمترین ویژگی نادر محسوب میشود.
نوباوه افزود: زبان نادر طالبزاده زبان خدا است و باید تلاش کنیم هنری که او ایجاد کرده را ادامه دهیم و همافزایی کنیم. فکر امثال نادر را بگیریم و دنبال کنیم و این هنر را ماندگار نگه داریم.
وی از فرجاله سلحشور یادی کرد و گفت: خدا رحمتش کند، سلحشور هم مانندنادر افتخار میکرد از این که راه الهی را پیش گرفته و دنبال میکند.
*مسعود دهنمکی: طالبزاده؛ دیگران را رفیق میداند نه رقیب
مسعود دهنمکی دیگر سخنران این مراسم بود که این بزرگداشت را نوعی خوشآمدگویی دانشت و گفت: امثال طالبزاده حیاط خلوت خیلی از کسانی که مانع او میشدند را بر هم زدند.
وی ادامه داد: نسل قبلتر از شما در جبهه وقتی وارد میدان مین میشدند کمینها را خفه میکردند اما گردان بعدی پایشان را روی شهیدها نمیکذارند اما من میبینم که اکنون خیلیها پا روی دیگران میگذارند تا خودشان رد شوند.
این گرامیداشت باید باعث شود که ما از تجربیات امثال حاج نادر استفاده کنیم که اتفاقا مانند او هم کم نداریم. حاج نادر به مفهوم واقعی آتش به اختیار بوده که به ثبات در اداره کردن رسیده است. حاج نادر به مفهوم شخصی است که تا خود را نساخته مقام و مسئولیت هنر را خطرناک میداند. او خودساخته است و دیگران را رفیق میداند نه رقیب.
*میرشکاک: امیدوارم حاج نادر بماند و هزاران مستندساز خوب تربیت کند
یوسفعلی میرشکاک در ادامه این مراسم طی صحبتهایی بیان کرد: طالبزاده از وقتی آمد به همین اندازه فیلمسازی را بلد بوده و از کسی یاد نگرفته است. امیدوارم حاج نادر بماند و هزاران مستندساز خوب تربیت کند.
* نادر طالبزاده: انقلاب اسلامی پر قدرت راه خود را ادامه میدهد
نادر طالبزاده پس از تمام سخنرانیها روی سن آمد و ضمن تشکر از تمام کسانی که این مراسم را برای او تدارک دیدهاند، گفت: خوشحالم که همچنان انقلاب اسلامی پر قدرت راهش را ادامه میدهد. این محفل را جشنی بابت سهیم بودن همه ما برای حرکت به سوی ظهور میدانم.
این فیلمساز انقلابی ادامه داد: به یاد «پایپر» که عمیقا معتقدم مسلمان از دنیا رفت و پایپرهای دیگری که امروز هستند باید بگویم بهتر است کسانی را قاب بگیریم که جهادشان دیده نمیشود و توسط مستند آنها را به جهان معرفی کنیم.
وی افزود: صدا و سیما باید آزاد باشد تا کسانی مثل آقای میرشکاک بتوانند حرفهایشان را آزادانه بیان کنند و باید توفیق این را داشته باشیم که از دانستههای این بزرگواران استفاده کنیم.
طالبزاده گفت: خیلی خوب است که متوجه باشیم ما در ایران تنها نیستیم، خارجیهای زیادی وجود دارند که همراه ما هستند و ما نیز باید آنها را بیاوریم و از آنان تصویر بگیریم.
وی در پایان اظهار کرد که از این بزرگداشت شوک شده و دیگر نمیتواند صحبت کند.
در پایان مراسم به علت تقارن میلاد حضرت مسیح و سالروز ۶۵ سالگی نادر طالبزاده، کیکی توسط نادر طالبزاده بریده شد و تندیس «اوج هنر» به او اهدا شد.
انتهای پیام/