دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
در گفت‌وگو با آنا تشریح شد

وحدت حوزه و دانشگاه از دیدگاه دو چهره علمی و حوزوی

نشست خبری با موضوع وحدت حوزه و دانشگاه از دیدگاه دو چهره علمی و حوزوی در دانشگاه آزاد اسلامی واحد بین الملل ماکو با حضور اصحاب رسانه برگزار شد .
کد خبر : 244357

به گزارش خبرنگار خبرگزاری آنا، نشست خبری با عنوان وحدت حوزه و دانشگاه از دیدگاه دو چهره علمی و حوزوی با حضور دکتر ایوب رنجبری امام جمعه ماکو به عنوان صاحبنظر در حوزه دینی و دکتر حسین قویدل عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بین الملل ماکو به عنوان صاحب نظر در حوزه علمی برگزار شد.


در این نشست خبری، رنجبری و قویدل به سوال های مطرح شده از سوی خبرنگار آنا در باره وحدت حوزه و دانشگاه پاسخ دادند.


به نظر شما منظور از وحدت حوزه و دانشگاه چیست؟


رنجبری: در ادبیات دینی استفاده از کلمه وحدت درست نیست و مسامحه است و بهتر است به جای وحدت از کلمه اتحاد استفاده شود چرا که معنی وحدت یکی شدن است و حال آنکه ما نمی‌خواهیم یکی شویم بلکه ما می‌خواهیم اتحاد داشته باشیم یعنی مسائل مشترک حوزه و دانشگاه را بررسی کرده و در مسائل مشترکی که تفرقه انگیز است به اجماع برسیم.


قویدل: در کشور دو پایگاه عظیم وجود دارد که موجب بالندگی و رشد این جامعه می شود و آن دو پایگاه حوزه و دانشگاه هستند اگر بین این دو پایگاه هماهنگی، همدلی و همکاری باشد در پیشرفت و رشد جامعه مثمر خواهد بود.



اساساً چرا باید میان حوزه و دانشگاه، وحدت و نزدیکی وجود داشته باشد؟


رنجبری: چون هم سیره عقلا و هم سیره اهل بیت و ضرورت قرآنی بر وحدت تاکید کرده‌اند که خداوند متعال در قرآن میفرمایند واعتصموا بحبل الله جمیعا و لاتفرقوا؛ پس دراین زمینه هم باید از آیات قرآنی استفاده کنیم. اتحاد ضرورت فطری، ضرورت وحیانی، ضرورت قرآنی و ضرورت عقلی است.


امروز حوزه و دانشگاه باعث ایجاد موج عظیم در جامعه شده است؛ اگر در کنار هم بوده و اتحاد داشته باشیم موجب رشد و بالندگی جامعه خواهیم بود که این سیره عقلا و اهل بیت است.


قویدل: قطعاً یکی از لازمه های توسعه این جامعه وحدت این دو مرکز علمی است که دشمنان قبل از انقلاب اسلامی تلاش برای ایجاد اختلاف بین این دو حوزه را داشتند و توطئه آنها نیز بعد از انقلاب ادامه داشته است پس باید توجه داشته باشیم علم و دین برای اعتلای این جامعه لازم است.


چرا وحدت حوزه و دانشگاه جنبه شعاری داشته و چه نوع آفت های در جامعه مانع از تحقق وحدت حوزه و دانشگاه می شود و به نظر شما نقش استکبار جهانی در این خصوص چیست ؟


رنجبری: وحدت حوزه و دانشگاه در جامعه وجود دارد اما مطلوب نیست؛ قدم های در این راستا برداشته شده است ولی هنوز به آن نتیجه ایده آل و شرایط مناسب نرسیده است لذا توطئه های دشمنان در این امر بی تاثیر نیست.


استکبار و استعمار پیر انگلیس تلاش های زیادی در جهت ایجاد اختلاف بین حوزه و دانشگاه انجام داده اند برای نمونه می توان به خاطرات مستر همفر انگلیسی اشاره کرد که زمان بازنشستگی خود تعدادی نسخه از خود به جای گذاشته است که یک مورد آن توصیه به ایجاد اختلاف بین علما و عقلای جامعه است.


قویدل: قبل از انقلاب اسلامی شکاف بزرگی بین حوزه و دانشگاه وجود داشت که بعد از پیروزی انقلاب اسلامی قدم‌هایی برای کم کردن این شکاف برداشته شد اما دشمن همواره در تلاش است که بین حوزه ودانشگاه اختلاف ایجاد کند با اینکه قدم هایی در این راستا برداشته شده است اما راضی کننده نیست و می تواند مطلوب تر از این باشد.


چرا هنوز هم در میان بخشی از مردم و نخبگان ضرورت وحدت حوزه و دانشگاه احساس نمی‌شود و حتی شناخت درستی نیز از ماهیت آن وجود ندارد؟


رنجبری: این طور نیست که ضرورت وحدت حوزه و دانشگاه وجود نداشته باشد چراکه به صورت نسبی وجود دارد و در بخشی از آن به یافته های مشترکی رسیده ایم و این را می‌توان نتیجه تعاملات انجام شده در مراکز علمی و شهری دانست. اما آنطور که انتظار می رود بین حوزه و دانشگاه تعامل وجود داشته باشد و حوزویان و دانشگاهیان با هم روابط نزدیک داشته باشند؛ این امر محقق نشده است.


اگر حوزویان و دانشگاهیان با هم نشست دوستانه‌ای داشته و همسویی خود را عینیت بخشند باعث رسیدن به نقطه مطلوب در وحدت حوزه و دانشگاه و در نهایت رشد و بالندگی جامعه خواهند شد.


قویدل: شناخت ضرورت به بصیرت بالایی نیاز دارد امروز بعضی از نخبگان نیز به‌خاطر جو آلوده ای‌ که در جامعه شده توسط دشمنان ایجاد شده است، دچار ضعف بصیرتی شده اند اگر در نخبگان شناخت ضرورت ها وجود نداشته باشد این هماهنگی با مشکل مواجه خواهد شد شناخت ضرورت وحدت می تواند با ایجادوحدت بین علم و دین این مشکل را حل کند.


چه نوع رابطه‌ای میان وحدت حوزه و دانشگاه و جنبش نرم افزاری می‌توان قائل شد ؟


رنجبری: جنبش نرم افزاری در حوزه علمیه ، تاثیر جدی داشته که در جهان اسلام بسیار چشمگیر است و آن را می توان از استقبال ادیان و مذاهب از محصولات تولیدی حوزه ها در این زمینه فهمید.


قبل از این ظرفیت رایانه ای در حوزه وجود نداشت اما الان کلاس های فوق برنامه کامپیوتر و ICDL برای طلبه ها در حوزه فراهم است چراکه من با ورود به دانشگاه این امکانات را دیده و با آن آشنا شده و آن را به سمت حوزه علمیه سوق دادم.


متاسفانه روانشناسی یا جامعه شناسی ما ترجمه شده مکاتب غرب است لذا یکی از مسائل اساسی، وحدت در جهان‌بینی و تکلیف است؛ ما اگر وحدت داشته باشیم و تفکرات خود را یکی کنیم می‌توانیم با جنبش نرم افزاری و واقع نگری بخش هایی از این علوم را استفاده کرده و بخش هایی که مربوط به غرب است راباید ویرایش کنیم.


قویدل: دید عالمانه و وسیع رهبر معظم انقلاب، باعث شد که عنوان یکی از سال های دهه ۸۰ را تولید علم و جنبش نرم افزاری و نهضت آزاد اندیشی نامگذاری کنند و این باعث تحول و جنبش عظیمی در جهت تولید علم در دانشگاه‌ها و حوزه‌ها شد که امروزه ادامه دارد .


سال های اخیر با اعلام لزوم تحول در علوم انسانی ازطرف مقام معظم رهبری جنبش جدیدی در این جهت در مراکز علمی و حوزوی ایجاد شده است ؛ امروز تحول در علوم انسانی یکی از ضروریات این جامعه می باشد که مسئولیت آن را حجت الاسلام خسروپناه رئیس بنیاد حکمت و فلسفه ایران عهده دار شده و حرکت های خوبی را در این راستا انجام داده است.



انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب