دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
کشف جدید دانشمندان؛

تغییرات دمایی سیاره مشتری از شمال به جنوب پیوند معکوس دارد

تغییرات دمایی سیاره مشتری از شمال به جنوب پیوند معکوس دارد
محققان دریافتند که وقتی دما در عرض‌های جغرافیایی خاص در نیم‌کره شمالی سیاره مشتری زیاد می‌شود، هوا در همان عرض جغرافیایی در نیم‌کره جنوبی سرد می‌شود.
کد خبر : 821440

به گزارش خبرنگار گروه دانش و فناوری خبرگزاری آنا، مشتری پنجمین و بزرگ‌ترین سیاره منظومه شمسی است که به خاطر ویژگی‌های جذابی همچون لکه سرخ بزرگ و قمر‌های یخی اسرارآمیز مورد توجه قرار دارد. این سیاره با نام‌های دیگری، چون برجیس، هرمز یا ژوپیتر شناخته می‌شود. مشتری نقش عمده‌ای در تحول تاریخ منظومه شمسی داشته و زمین تا اندازه‌ای بقای خود را مدیون آن است. این سیاره ترکیبی از هیدروژن و هلیوم است و به دلیل سرعت بالای چرخش، شکل آن به صورت کاملا کروی نیست.

جو خارجی سیاره مشتری به چند نوار با عرض‌های جغرافیایی متفاوت تقسیم شده است، در نقاط برخورد این نوار‌های جوی، طوفان‌ها و جریان‌های گردابی به وجود می‌آیند. سیاره مشتری دارای حلقه‌ای کمرنگ و یک مگنتوسفر قوی است. مشتری که پادشاه سیاره‌ها هم نامیده می‌شود، دارای ۷۹ قمر تأیید شده است. جرم مشتری بیش از دوبرابر جرم کل سیاره‌های منظومه‌ی شمسی است. این غول گازی می‌تواند هزار و ۳۰۰ سیاره‌ زمین را در خود جای بدهد. این سیاره‌ گازی همچنین ۳۱۸ برابر سنگین‌تر از زمین است. در قطر مشتری، می‌توان ۱۱ سیاره‌ زمین را جای کرد.

پیوند از راه دور تغییرات جوی در سیاره مشتری

انحراف محوری مشتری ۳ درجه است. فصل‌ها در زمین به‌خاطر انحراف ۲۳ درجه‌ای محور زمین نسبت به خط عمود بر صفحه مداری تغییر می‌کنند. این انحراف باعث می‌شود خورشید در نقاط مختلف زمین تابش‌های متفاوتی در فصول مختلف داشته باشد. با این حال در سیاره مشتری تفاوت خاصی در تابش خورشید در طول یک چرخش کامل به دور ستاره منظومه شمسی به‌وجود نمی‌آید. با این وجود؛ محققان پدیده دیگری را پیدا کرده‌اند که باعث تغییر دما در نقاط مختلف این سیاره می‌شود.

** ارتباط معکوس تغییرات جوی سیاره مشتری

دانشمندان دلیل این تغییرات دمایی را به دلیل پدیده‌ای به نام ارتباط از راه دور می‌دانند. این پدیده به تغییرات سیستم اتمسفریک یک سیاره اشاره می‌کند که به‌صورت هم‌زمان در بخش‌های مختلف اتمسفر اتفاق می‌افتند و ظاهرا هم ارتباطی با یکدیگر پیدا نمی‌کنند. محققان فهمیده‌اند که وقتی دما در عرض‌های جغرافیایی خاص در نیم‌کره شمالی این غول گازی زیاد می‌شود، هوا در همان عرض جغرافیایی در نیم‌کره جنوبی سرد می‌شود. این پدیده مشابه پدیده‌ای در زمین است که باعث می‌شود آب‌وهوا و الگو‌های اقلیمی در یک منطقه اثری محسوس بر آب‌وهوای یک منطقه دیگر داشته باشد و الگو‌های متغیر به‌صورت از راه دور از طریق اتمسفر با هم ارتباط داشته باشند. اندازه‌گیری‌های دانشمندان همچنین نشان داده است که وقتی دما در استراتوسفر یا لایه بالایی اتمسفر افزایش می‌یابد، شاهد افت دما در تروپوسفر، پایین‌ترین لایه اتمسفر هستیم.

انتهای پیام/۱۱۰/

انتهای پیام/

زینب خسروی
ارسال نظر
قالیشویی ادیب