صدا، شاهکلید شناخت جهان/ تلاش محققان برای کشف جهان مرموز امواج صوتی همچنان ادامه دارد
به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، اغلب وقتی در مورد حواس انسان صحبت میشود اولین حسی که مورد توجه قرار میگیرد بینایی است زیرا انسانها با استفاده از چشمان خود جهان را میبینند ولی بینایی محدودیتهای زیادی دارد. حتی زمانی که از چشمان خود برای خواندن این مطلب استفاده میکنید حواس دیگر شما نیز در حال کار هستند و باعث درک بیشتری از فعالیتی که انجام میدهید میشوند. شاید از میان این حواس قویترین حس،شنوایی باشد.
صدا دارای نشانههایی از جهان است که به غیر از شنیدن راه دیگری برای درک آنها وجد ندارد. به لطف توسعه فناوری شنیدن صداهایی نظیر فعالیت درونی گل و تحولات داخل یکی کهکشان امکانپذیر شده است و اکنون انسانها میتوانند با دقت و کیفیت بیشتری صدای پیرامون خود را بشنوند.
محدودیتهای شنوایی در انسانها
انسانها توانایی محدودی در شنیدن صداهای محیط اطراف خود دارند. به طور دقیقتر انسانها تنها میتوانند صداهایی در بازه فرکانسی ۲۰ هرتز(مانند صدای رعد و برق) تا ۲۰ کیلوهرتز(صدای برخی از گونههای خفاش) را بشنوند و دیگر صداها خارج از محدوده شنوایی انسانها هستند. صدایی مانند صدای حرکت صفحههای زمین در دسته فروصوت قرار گرفته و اگرچه انسانها چنین صداهایی را تشخیص نمیدهند حیوانات توانایی بالایی در شنیدن صدای حرکت صفحههای زمین دارند و صداهایی دیگری نیز در طبیعت وجود دارد که در دسته فراصوت است و در آستانه شنوایی انسانها قرار ندارند.
بیشتر بخوانید:
اسرار انفجار سریع رادیویی آشکار شد/ سیگنالهای عجیب کهکشان راه شیری از کجا آب میخورد؟
راز شکلگیری کهکشانهای مارپیچ فاش شد
دانشمندان معتقدند صدا بر اثر ارتعاش امواج در هوا به وجود میآید و به عنوان مثال امواج الکترومغناطیسی پتانسیل تبدیل شدن به صدا را دارند. در مرکز تحقیقاتی سراسر دنیا از دستگاههای ویژهای برای ردیابی و تبدیل امواج الکترومغناطیسی به صداهایی که انسان میشوند وجود دارد.
چرا باید گوش کنیم؟
گوش دادن یکی از دقیقترین روشهای شناخت جهان است و درک انسان را از محیط پیرامون خود افزایش میدهد. تقریباً هیچ مانعی در جهان از عبور صدا جلوگیری نمیکند و این امواج از هر نوع دیواری رد میشوند. اهمیت صدا تا حدی است که اغلب جانداران ساکن روی کره زمین به وسیله صدا باهم ارتباط برقرار میکنند. با وجود اینکه این روزها آلودگی صوتی در شهرهای پرجمعیت و شلوغ جهان تا حد زیادی افزایش یافته است ولی هنوز هم میلیونها نفر در سراسر دنیا صبحها با صدای پرندگان از خواب بیدار میشوند و در واقع پس از شنیدن این صدا درک میکنند دقیقاً در کجا و چه زمانی قرار دارند.
شنیدن صدایی مانند آواز پرندگان به قدری برای انسانها عادی است که اکثر مردم توجهی به آن نمیکنند ولی این صداها اطلاعات دقیقی در مورد زیستگاه، جنسیت و شرایط محیطی که این جانداران در آن زندگی میکنند ارائه میدهد.
عمیقتر و طولانیتر گوش کنید
در جهان امروز به دلیل توسعه علوم مختلف و امکان تحصیل در رشتههایی مانند بیوآکوستیک و رادیو تلسکوپ اطلاعات انسانها از صداهای موجود در طبیعت افرایش یافته و حالا قادر هستیم با استفاده از دستگاههای پیشرفته صداهایی را بشنویم که در گذشته نه چندان دور امکان قرارگیری آنها در محدوده شنوایی انسانها نبود. گسترش فناوریهایی نظیر هیدروفون(میکروفونهای زیر آب) و گیرندههای الکترومغناطیسی توانایی شنوایی انسانها را افزایش داده است. تلفیق کنجکاوی انسانها با ابزارهای فناوری فرصتی را در اختیار بشر قرار داده که به سطح بالاتری از درک شنیداری دست باید.
تا کمتر از ربع قرن پیش تصور اینکه بتوانیم صدا برخورد دو سیاهچاله در نقطهای از کیهان را ضبط کنیم غیرممکن به نظر میرسید ولی دانشمندان با استفاده از تجهیزات پیشرفته در سال ۲۰۱۵ موفق به ثبت چنین صدایی شدند. در ادامه این گزارش صدای برخورد دو سیاهچاله باهم را میشنوید:
این اکتشاف و سایر اکتشافات مشابه باعث شد برنامههای تحقیقاتی جدیدی با هدف شناخت دقیق امواج صوتی در کیهان آغاز شود. بدون شک رازهای زیادی در اعماق فضا وجود دارد که انسانها با استفاده از صدا میتوانند اسرار آنها را آشکار سازند. برای ثبت جزئیاتی از صداهایی اسرارآمیز که تقریباً هیچ اطلاعاتی از آنها نداریم لازم نیست حتماً به فضا و میلیونها کیلومتر دورتر از کره زمین برویم زیرا روی سیاره آبی نیز فرصتهای تحقیقاتی گستردهای در این زمینه وجود دارد. به عنوان مثال دانشمندان هنوز آگاهی اندکی از صداهای موجود در اعماق دریاها و اقیانوسها دارند. دانشمندان معتقدند با استفاده از صدا میتوان تنوع زیستی اعماق اقیانوسها را بهتر درک کرد.
بیشتر بخوانید:
انسان و خفاش دو موجود شبیه بههم در یادگیری زبان/ خفاشها فقط ناقل بیماری نیستند!
ساکنان باستانی زمین جان میگیرند/ پای دایناسورها به دنیای زندگان باز میشود؟
در جریان تحقیقات زیستشناسان مشخص شده است گیاهان برای یافتن آب از ظرفیتهای صدا استفاده میکنند. ریشههای گیاهان دارای حسگرهای قدرتمندی است که صدای آب در سطوح مختلفی از خاک را تشخیص داده و برای دریافت رطوبت به سمت آب کشیده میشوند. در حقیقت آنچه اکنون دانشمندان در مورد گیاهان میدانند حاصل سالها تنها محققان است. احتمالاً کنجکاوی و اشتیاق بالای انسانها برای شناخت بهتر و بیشتر محیط اطراف خود باعث میشود در آیندهای نزدیک صداهایی را بشنویم که تا پیش از آن حتی نمیدانستیم وجود دارند. در هر صورت انبوهی از صداها تمام محیط پیرامون انسانها را فراگرفته است و تشخیص هر کدام از این امواج صوتی ابعاد جدیدی از زندگی را نمایان میسازد.
انتهای پیام/۴۱۴۴
انتهای پیام/