۲۰ میلیون نفر در انتظار دریافت سهام عدالت
به گزارش خبرنگار حوزه بورس، بانک و بیمه گروه اقتصاد خبرگزاری آنا، سهام عدالت در بهمن سال ۱۳۸۴ به هدف گسترش سهم بخش تعاون در اقتصاد فروخته شد. این سهام را از طریق شرکتهای تعاونی عدالت استانی به مشمولان واگذار کردند. در ابتدا این سهام به افراد تحت پوشش کمیته امداد، سازمان بهزیستی و رزمندگان بیکار فاقد شغل تقسیم شد.
سبد سهام عدالت ترکیبی از ۶۰ شرکت بورس و فرابورس است و برای هر نفر از مجموع پورتفوی سهام عدالت مبلغ یکمیلیون تومان سهام اختصاص دادهشده است؛ بنابراین سهام عدالت متعلق به شرکت خاصی نیست و مجموع سبد سهام در درصدی از ۶۰ شرکت دولتی تعریفشده است که سود و زیان شرکتهای مذکور بهصورت مساوی میان سهامداران تقسیم میشود. علیرغم استقبال فراوانی که از سهام عدالت شد بسیاری از مردم جا ماندند و با پیگیریها و مطالبههای مختلفی که انجام دادند صدای خود را به مسئولان رساندند که شرایط دریافت سهام عدالت را دارا هستند. باروی کار آمدن مجلس یازدهم و با توجه به اینکه دولت دوازدهم تصمیم گرفت این سهام را پس از سالها آزادسازی کرده و امکان خریدوفروش آن را به صاحبان سهام بدهند.
بیشتر بخوانید:
- صورتحساب سهام عدالت تا امروز ۹ شهریور ۱۴۰۰
- مهلت لغو سفارش فروش سهام عدالت تا پایان هفته جاری
- ثبت ۱۰۰ هزار متقاضی کارت اعتباری با پشتوانه سهام عدالت
دو روش برای آزادسازی سهام عدالت در نظر گرفتهشده است
بنا بر اعلام مسئولین دولتی، دارندگان سهام عدالت با مراجعه به سایت سازمان خصوصیسازی و سازمان بورس در صورت تمایل میتوانند بهطور مستقیم مالکیت و مدیریت سهام عدالت خود را در اختیار بگیرند. پس از انتخاب سهام از میان ۴۹ شرکت سرمایه پذیر دولتی، دارندگان آن سهام میتوانند سهام خود را در بورس بفروشند یا نزد خود نگهدارند. دو روش هم برای آزادسازی سهام عدالت در نظر گرفتهشده است.
در اولین روش امکان آن بود که سهامداران روش غیرمستقیم برای مدیریت سهام عدالت خود را انتخاب و سهامشان را آزاد ننمایند. در این روش که روش غیرمستقیم نامیده میشود شرکتهای سرمایهگذاری استانی سود سهام سهامداران را در فواصل مشخص به حسابشان واریز مینمایند. کسانی که به استفاده از این روش تمایل داشتند لازم نبود کاری انجام دهند چراکه این روش بهصورت پیشفرض برای تمام سهامداران در نظر گرفتهشده بود.
دومین روش، روش مستقیم و در اصطلاح آزادسازی سهام بود. در این روش مالکیت و مدیریت سهام مستقیماً در اختیار صاحب سهام قرار میگیرد و این اشخاص امکان نقلوانتقال سهام خود را پیدا میکنند.
آزادسازی فشار زیادی بر این سهام وارد کرد
این آزادسازی سهام عدالت مسبب اتفاقات بسیاری در سال گذشته شد. این شیوه آزادسازی فشار بسیار بالایی را بر روی این سهام وارد میکرد. یعنی شرکتهای کارگزاری و بانکها که وظیفه فروش این سهام را بر عهده داشتند، پس از زمان آزادسازی و با درخواست دارندگان این سهام شروع به فروش این سهام کردند که همین مسئله سبب زیادشدن عرضه این نمادها و گاها نمادهای حاضر در سبد سهام عدالت بهصف فروش نیز رسیدند.
آزادسازی مرحله دوم این سهام در اواسط مردادماه، مقارن با ریزش تاریخی بورس در سال ۹۹ بود. برخی از کارشناسان عرضه این سهام در دهه سوم مرداد سال ۹۹ را یکی از دلایل سقوط بازار از شاخص ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار واحدی میدانند. بعد از ورود بازار سرمایه به مرحله ریزش و رکود، سازمان بورس دستور متوقف شدن فروش سهام عدالت را ابلاغ کرد. مرحله سوم آزادسازی نیز که قرار بود، همزمان با سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی در ۲۲ بهمن سال ۹۹ انجام شود، به زمان نامعلوم دیگری موکول شد.
مجلس برای جاماندگان سهام عدالت برنامه تدوین کرد
پسازاینکه جاماندگان از سهام عدالت توانستند مسئولین را برای واگذاری سهام عدالت به آنها قانع کنند. مجلس شورای اسلامی برنامهای تدوین کرد تا دولت مجبور شود هر چه زودتر شرایط را برای جاماندگان سهام عدالت تسهیل و فراهم نماید. در بودجه سال ۱۴۰۰ حدود ۱۵۰ هزار میلیارد تومان سهام شرکتهای دولتی برای ثبتنام از جاماندگان در نظر گرفتهشده است.
محمد علی پور عضو کمیسیون اقتصاد مجلس شورای اسلامی در خصوص اینکه تاکنون چه تعدادی سهام عدالت را دریافت کردند گفت: تاکنون به بالاتر از ۴۵ میلیون نفر سهام عدالت را دریافت کردند و بنا بر پیگیری و تحقیق و بررسیهای مختلف کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی حدود بیست میلیون نفر دیگر اعم از افرادی که جاماندند یا احصا نشدند به دریافتکنندگان سهام عدالت اضافه خواهند شد.
وی افزود: روند دریافت سهام عدالت برای افرادی که هنوز موفق نشدند، باید با مصوبه و مجوزهای قانونی باشد و از امسال شروع خواهد شد و ممکن است این روند تا سال آینده به طول بیانجامد.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در خصوص اعلام یکی از نمایندگان مجلس که تا پایان سال فقط ۷ میلیون نفر امکان دریافت سهام عدالت را دارند گفت: تاکنون بیست میلیون نفر شناسایی شدند اما ممکن است تا پایان سال هفت میلیون نفر با اولویت افراد تحت پوشش کمیته امداد، سازمان بهزیستی سهام عدالت را دریافت کنند.
علی پور افزود: این سهام همان سهام دارایی دولت است و محل تأمینان داراییهای دولتی است.
انتهای پیام/
انتهای پیام/