دلیل افزایش تولید ناخالص داخلی در ماههای سرد چیست؟

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری آنا؛ تولید ناخالص داخلی، حاصل جمع ارزش ریالی (یا دلاری) کل کالاها و خدمات نهایی عرضه شده در یک کشور در طول یک بازهی زمانی مشخص است که این فاکتور اقتصادی را به عنوان نمادی از ثروت آفرینی کشور در طول این بازه زمانی میشناسنند. از این رو میتوان این شاخص را به عنوان یکی از مهمترین شاخصهای نظارتی در برآورد رشد اقتصادی دانست.
در همین راستا علاوه بر گزارشهایی که بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران در خصوص منتشر میکند؛ مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی نیز در یکی از بررسیهای خود رشد اقتصادی کشور در آذر سال ۱۴۰۳ را نسبت به ماه مشابه سال قبل، ۳/۱ درصد و رشد اقتصادی بدون نفت نیز ۳ درصد برآورد کرد در حالی که طبق آخرین آمار بانک مرکزی در فصل تابستان سال ۱۴۰۳، تولید ناخالص داخلی کشور نسبت به فصل مشابه سال قبل، با نفت و بدون نفت به ترتیب ۲/۷ و ۲/۳درصد رشد داشته است.
شایان ذکر است که مشابه همین گزارش از سوی این مرکز در تابستان ۱۴۰۳ تاکید دارد که رشد اقتصادی کشور (تولید ناخالص داخلی) در تیر و مرداد ۱۴۰۳ بهترتیب معادل ۱.۴ و ۲.۳ درصد و رشد اقتصادی بدون نفت نیز بهترتیب ۰.۶ و ۲ برآورد میشود.
رشد شاخص تولید ناخالص در فصل سرد
اما در تازهترین گزارش منتشر شده در خصوص برآورد از تولید ناخالص داخلی در بهمن ماه سال ۱۴۰۳، رشد اقتصادی کشور در بهمن سال ۱۴۰۳ نسبت به ماه مشابه سال قبل، ۱/۸ درصد و رشد اقتصادی بدون نفت نیز ۱/۶ درصد برآورد میشود. در بهمن ۱۴۰۳، نسبت به ماه مشابه سال قبل، ارزش افزوده بخش «کشاورزی» رشد ۳ درصدی، بخش «نفت خام و گاز طبیعی» رشد ۳/۸ درصدی، گروه «صنایع و معادن» رشد منفی ۳/۷ درصدی و گروه «خدمات» رشد ۴/۱ درصدی را ثبت کردهاند.
نتیجه گیری
آن طور که از آمار تابستانی بانک مرکزی بر میآید، همچنان فاصله معنا بین تولید ناخالص داخلی بدون احتساب نفت و با نفت وجود دارد؛ این مهم در گزارشهای مرکز پژوهشهای به وضوح مشخص است که میتوان نمایانگر وابستگی شدید اقتصاد کشور به نفت باشد.
همچنین در مقایسه آمار تولید ناخالص داخلی ماههای تیر، مرداد، آذر با بهمن ماه ۱۴۰۳ رشد قابل توجهی را در فصول سرد به نمایش میگذارد به طوریکه تولید ناخالص داخلی در بهمن ماه نسبت به آذرماه این سال ۲.۹ درصد افزایش را نشان میدهد و این اختلاف برای ماههای تیر و مرداد به ترتیب به ۵.۵ درصد و ۴.۱ درصد است.
این اختلاف معنا دار همراه با رشد منفی ۷.۳ درصدی تولید ناخالص بخش صنایع و معادن را میتوان یکی از نمودهای تاثیر عمیق ناترازیهای انرژی به خصوص ناترازی برقی بر تولید ناخالص کشور و تحقق شعار رشد اقتصادی ۸ درصدی دانست.
انتهای پیام/