حقایقی درباره شترگاوپلنگ/ دنیای روابط پیچیده زرافهها
به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، به طور سنتی در علم جانورشناسی اعتقاد بر این بود که زرافهها دارای ساختار اجتماعی ساده و بدوی هستند. حتی برخی از دانشمندان گمان میکردند زرافهها یا با هم هیچ ارتباطی ندارند و یا فقط به روابط زودگذر و ضعیفی پایبند هستند. با این حال تحقیقات در ۱۰ سال گذشته نشان داده است که سازمان اجتماعی زرافه بسیار پیشرفتهتر از آن چیزی است که تصور میشد.
زرافه نوعی پستاندار دارای پنجه و سم است که به عنوان بلند قامتترین جاندار حال حاضر در زمین شناخته می شود. قد زرافه تا ۶ متر هم می رسد. متوسط وزن زرافههای نر حدود یکونیم تُن و زرافههای ماده حدود ۸۰۰ کیلوگرم است. حداکثر عمر این جانور ۲۵ سال است.
بیشتر بخوانید:
زرافهها چگونه میخوابند؟ + تصاویر
راز گردن درازی زرافهها چیست؟
بیشتر زرافهها در قاره آفریقا به خصوص کشورهای چاد، آفریقای جنوبی، نیجر و سومالی دیده می شوند. این حیوان یکی از گونههای جانوری است که توسط کارل لینه در سال ۱۷۵۸ توصیف شد. در اوایل قرن نوزدهم، ژان-باپتیست لامارک این ادعا را مطرح کرد که دراز شدن گردن زرافه به دلیل تلاش زیادش در جهت خوردن برگ درختان بوده است. نظریه او سرانجام رد شد و امروزه نظریه چارلز داروین مبنی بر اینکه طبیعت موجوداتی را که با آن سازگار باشد برای زندگی برمیگزیند به رسمیت شناخته میشود.
زرافهها آنقدر که تصور میشد منزوی نیستند
در مقالهای که به تازگی در مجله Mammal Review منتشر شده است زو مولر(Zoe Muller)، از دانشکده علوم زیستی بریستول ثابت کرده است که زرافهها تا ۳۰ درصد از زندگی خود را در وضعیت یائسگی یا غیرقابل بارور (post-reproductive state) سپری میکنند. این شاخص قابل مقایسه با دیگر گونههای جانوری با ساختار اجتماعی بسیار پیچیده است که با هم همکاریهای مختلف دارند مانند فیلها و نهنگهای قاتل که به ترتیب ۲۳ و ۳۵ درصد از زندگی خود را در وضعیت غیرقابل باروری سپری میکنند.
در گونههای مزبور ثابت شده که وجود گونههای ماده پس از یائسگی، با مزایای بقا برای فرزندان در ارتباط است. این مسئله در پستانداران (و از جمله انسان) به «فرضیه مادربزرگ» معروف است که نشان میدهد زنان مدت زیادی پس از یائسگی همچنان زندگی میکنند تا بتوانند نسلهای متوالی فرزندان خود را پرورش دهند و در نتیجه از حفظ ژنهای خود اطمینان حاصل کنند.
محققان اعتقاد دارند وجود زرافههای ماده بالغ پس از دورهای که قدرت باروری ندارند نیز میتواند به همان طریق معنی شود. نویسنده در این تحقیق ادعا میکند زرافهها به احتمال زیاد در مراقبت از فرزند خود به طور تعاملی رفتار میکنند و این ادعا از فرضیهای با این مضمون که زرافهها در نگهداری و پرورش فرزند خود حالت تعاملی دارند پشتیبانی میکند.
زرافهها قابل مقایسه با فیلها
مولر میگوید: «برای من گیجکننده است که این گونه بزرگ، نمادین و کاریزماتیک آفریقایی برای چنین مدت مدیدی مورد مطالعه قرار نگرفته است.» مقاله او شواهد مختلف را جمعآوری میکند و نشان میدهد که زرافهها در واقع یک گونه اجتماعی بسیار پیچیده با عملکرد قابل توجه با نظامی اجتماعی، به طور بالقوه قابل مقایسه با فیلها و شامپانزهها هستند.
او میگوید: «امیدوارم این مطالعه نقطه عطفی باشد تا از اینجا به بعد، زرافهها به عنوان پستانداران باهوش و اجتماعی در نظر گرفته شوند که جوامع بسیار موفق و پیچیدهای را تکامل دادهاند و همین ساختار، بقای آنها را در اکوسیستمهای سخت و پر از شکارچیان تسهیل کرده است.»
اگر زرافهها را به عنوان گونهای بسیار پیچیده از نظر اجتماعی در نظر بگیریم، این امر همچنین جایگاه آنها را به عنوان یک پستاندار پیچیده و باهوش ارتقاء میدهد.
مولر در انتهای مقاله خود برای ارزیابی زرافهها به عنوان یک گونه پیچیده از نظر اجتماعی، هشت حوزه را برای تحقیقات آینده پیشنهاد کرده است که از جمله میتوان نیاز به درک نقش بزرگسالان در جامعه پس از دورانی که قدرت باروری دارند و مزایای تناسب اندام آنها برای بقای گروه اشاره کرد.
فکری برای حفاظت بیشتر از زرافهها کنیم
مولر میافزاید: «تشخیص اینکه زرافهها دارای سیستم اجتماعی پیچیده همکاری هستند و در جوامع منحصر به خود زندگی میکنند، درک ما را از بومشناسی رفتاری و نیازهای حفاظتی آنها بیشتر میکند.»
بیشتر بخوانید:
زرافهها چهار گونه مختلف دارند
در حال حاضر بسیاری از گونههای کره زمین منقرض شدهاند و روند نابودی سایر جانداران به دلایل مختلفی از جمله گرما و وضع آبوهوایی، آلودگی، شکار، از بین رفتن زیستگاهها توسط انسان و... سرعت گرفته است.
مولر میگوید: «اگر ما از زیست رفتاری گونههای مختلف درک دقیقی داشته باشیم اقدامات حفاظتی موفقیتآمیزتری را پیاده خواهیم کرد. اگر زرافهها را به عنوان گونهای بسیار پیچیده از نظر اجتماعی در نظر بگیریم، این امر همچنین"جایگاه" آنها را به عنوان یک پستاندار پیچیده و باهوش ارتقاء میدهد که موجب میشود احتمالاً برای حفاظت از آنها تلاشهای بیشتری صورت گیرد.»
انتهای پیام/۴۱۶۰
انتهای پیام/