امنیت ژاپن، گروگان عطش ترامپ برای فروش بیشتر سلاح
گروه بینالملل خبرگزاری آنا- محسن احدی؛ کشورهای منطقه جنوب شرق آسیا همیشه به دلیل حضور آمریکا و قراردادهای امنیتی دوجانبه و چندجانبه میان کشورهای این منطقه از قبیل ژاپن و کره جنوبی با واشنگتن، از بودجه نظامی کمی برخوردار بودهاند؛ بهطوریکه برخی بهانه به دستشان افتاده و مدعی شدهاند که دلیل رشد خیرهکننده توکیو و سئول قرارگیری در زیر چتر امنیتی آمریکا و اختصاص بودجه برای رشد و توسعه به جای هزینه در امور نظامی بوده است.
اما نگاهی به بودجههای پیشنهادی دولت ژاپن نشاندهنده افزایش هرساله سهم امور دفاعی در سند دخلوخرج این کشور در سالهای اخیر است. بر اساس قانون اساسی ژاپن، دولت این کشور هرساله حدود یک درصد از تولید ناخالص ملیاش را برای امور نظامی اختصاص میدهد که با توجه به جایگاه بالای این کشور بهعنوان سومین قدرت اقتصادی جهان، این مبلغ رقم بسیار گزافی است.
مسابقه تسلیحاتی توکیو با پکن
با نگاهی به بودجه پیشنهادی «شینزو آبه» نخستوزیر ژاپن که با موافقت پارلمان این کشور به تصویب رسید به این موضوع پی میبریم که سهم امور دفاعی چشمبادامیها حدود 48 میلیارد دلار از بودجه حدوداً 912 میلیارد دلاری این کشور بوده که نسبت به رقم سال گذشته از افزایشی حدود 1.4 درصد برخوردار شده است.
حدود 80 درصد بودجه دفاعی ژاپن صرف امور جاری و حقوق کارکنان میشود که با نگاهی به تغییرات آن درمییابیم که افزایش رخداده در 20 درصد مابقی و در حوزه تجهیز تسلیحاتی این کشور صرف میشود. بررسی اقدامات وزارت دفاع ژاپن نشان میدهد که توکیو در پنج سال گذشته همواره در حال افزایش خرید تجهیزات نظامی پیشرفته برای ارتقای توان دفاعی خود برای آنچه مقابله با تهدید روزافزون پکن نامیده میشود است.
اوایل ماه جاری میلادی (دسامبر) شبکه تلویزیونی نیکی ژاپن از قصد دولت این کشور برای خرید تسلیحات بیشتر از آمریکا خبر داد. بر اساس این گزارش، توکیو قصد دارد طی سالهای 2019 تا 2024 حدود 27 هزار میلیارد ین (225 میلیارد دلار) تسلیحات ضدموشکی و همچنین جنگندههای رادارگریز از آمریکا خریداری کند.
کاهش کسری تجاری ژاپن، انگیزهای دیگر برای افزایش بودجه
نیکی ادامه داد: خرید این میزان تسلیحات در راستای کاهش کسری تجاری آمریکا و ژاپن بوده که دونالد ترامپ بارها نسبت به آن انتقاد داشته است. ترامپ از زمان انتخاب بهعنوان رئیسجمهور آمریکا بارها کشورهای مختلف جهان را که از همپیمانان این کشور محسوب میشوند به دلیل سواری رایگان (تأمین امنیت از سوی آمریکا و بهرهمندی سایر کشورها از آن بدون پرداخت هزینه) مورد شماتت قرار داده است.
ترامپ با انتقاد از توکیو گفته بود: میان ما و ژاپن پیمانی وجود دارد که اگر آنها مورد حمله قرار گرفتند، آمریکا باید برای دفاع از این کشور نیرو به کار گیرد اما اگر ما مورد حمله قرار گرفتیم، ژاپن مجبور نیست به ما کمکی کند. شهروندان این کشور میتوانند در زمانی که مردم آمریکا به کمک احتیاج دارند در خانه بمانند و به تماشای تلویزیون سونی خود ادامه دهند.
اشاره رئیسجمهور آمریکا به توافقنامه تسلیم ژاپن در مقابل این کشور است که در جریان جنگ جهانی دوم رخ داد و بر اساس آن توکیو ملزم به کاهش نیروهای نظامی و صدور مجوز به واشنگتن برای استقرار دهها هزار نیروی آمریکایی در خاک خود شد. در حال حاضر نیز در حدود 50 هزار نیروی آمریکایی در خاک ژاپن که بیشترشان در جزیره «اوکیناوا» مستقر هستند، حضور دارند.
خرید سلاح بیشتر از آمریکا راهی برای حفظ اتحاد استراتژیک
ترامپ همچنین از توافقهای بازرگانی میان دو کشور بارها انتقاد کرده و آن را برای آمریکا غیرمنصفانه دانسته که نباید به این صورت ادامه پیدا کند. بسیاری از کارشناسان تلاش ژاپن برای خرید تجهیزات نظامی از آمریکا را در راستای پر کردن خلأ اقتصادی میان دو کشور برای حفظ اتحاد استراتژیک میدانند.
«جوزف نای» نظریهپرداز معروف روابط بینالملل درباره روابط واشنگتن و توکیو برای مقابله با تهدیدهای پکن میگوید: اگر اتحاد بین آمریکا و ژاپن حفظ شود، میتواند شرایط را کنترل کرده و قدرت چین را مهار کند. از این رو بود که «هاشی موتو» نخستوزیر اسبق ژاپن در 1996 در بیانیهای اظهار کرد که اتحاد میان دو کشور بر اساس ثبات در شرق آسیا خواهد بود. ژاپن به دلیل حس تهدید از سوی چین همچنان به رابطه استراتژیک خود با آمریکا ادامه خواهد داد.
اخیراً سخنگوی وزارت امور خارجه چین ضمن هشدار به اقدامات ژاپن در حوزههای امنیتی و نظامی تأکید کرد: تقویت توان دفاعی چین و فعالیتهای نظامی این کشور عادی بوده و بازی کردن با کلمات برای تهدید پکن، برگرفته از ادبیات جنگ سرد و تهدیدی دروغین به شمار میرود.
تلاش برای جلب رضایت ترامپ یا تسلیم شدن در برابر کلیددار کاخ سفید؟
عبدالرضا فرجی راد استاد ژئوپلیتیک و سفیر اسبق کشورمان در نروژ دراینباره میگوید: ترامپ در دو سال گذشته همیشه تأکید داشته است که هر جا نیروهای آمریکایی حضور دارند، هزینه آن باید توسط کشور میزبان تأمین شود. ژاپن نیز تلاش میکند با وارد کردن فناوری نظامی از آمریکا به نحوی امنیت خود را زیر چتر حمایتی این کشور تأمین کند. توکیو به دلیل حس تهدید فزاینده از سوی مسکو، پکن و پیونگیانگ احتیاج به رابطه با واشنگتن داشته و این امنیت را از طریق خرید سلاح و پرداخت پول برای حضور آمریکاییها برای جلب رضایت ترامپ انجام میدهد.
آنچه به نظر میرسد اینکه افزایش بودجه نظامی ژاپن تسلیم دولت این کشور در مقابل مطالبات آمریکا و تهدیدهای ترامپ بوده که پیش از این گفته بود اگر همپیمانان آمریکا بودجه ارتش این کشور را تأمین نکنند، دیگر حاضر به همکاری نظامی و تأمین امنیت آنها نیست.
شبکه خبری فاکس نیوز با تأیید این گزاره گفت: ژاپن بر اساس توافق جدید، به جای خرید 42 فروند جنگنده اف-35، 147 فروند از آن را خواهد خرید که بزرگترین قرارداد فروش برای این نوع جنگنده در جهان و پیروزی بزرگی برای کاخ سفید محسوب میشود.
نیمنگاهی به آنچه در جهان میگذرد گواهی بر این حقیقت است که جایگاه هزینههای نظامی در بودجه کشورها در حال افزایش بوده و جهان در حال حرکت به سوی تبدیل شدن به یک زرادخانه بزرگ است. دولت ترامپ با استفاده از ابزارهای خود و به کمک لابیهای فروش اسلحه توانسته گوی سبقت را از سایر کشورها در تجارت تسلیحات برباید؛ راهبردی که وی از آن بهعنوان دوشیدن گاو شیرده (متحدان آمریکا) یاد میکند. در مجموع میتوان گفت که امنیت ژاپن گروگان عطش سیریناپذیر ترامپ شده است.
در انتها میتوانید بودجه وزارت دفاع ژاپن برای 2019 میلادی را در لینک زیر مشاهده کنید:
انتهای پیام/4106/4093/پ
انتهای پیام/