دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
07 اسفند 1402 - 11:05
در گفت‌و‌گو با آنا تشریح شد؛

مرکز تحقیقات بیوتکنولوژی گیاهی چگونه تأییدیه استاندارد ۱۷۰۲۵ را کسب کرد؟

مرکز تحقیقات بیوتکنولوژی گیاهی چگونه تأییدیه استاندارد ۱۷۰۲۵ را کسب کرد؟
مدیر ارشد آزمایشگاه ۱۷۰۲۵ دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه، چگونگی اخذ تأیید نهایی برای دریافت مجوز بین‌المللی استاندارد ۱۷۰۲۵ توسط این دانشگاه را تشریح کرد.
کد خبر : 898443

به گزارش خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا، مرکز تحقیقات بیوتکنولوژی گیاهی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه مجوز آزمایشگاه استاندارد ۱۷۰۲۵ را در حوزه کشاورزی و صنایع غذایی که تخصصی‌ترین استاندارد دنیاست، کسب کرد.

مدیر ارشد آزمایشگاه ۱۷۰۲۵ دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه در این‌باره به خبرنگار آنا گفت: مجوز iso ۱۷۰۲۵ تخصصی‌ترین استاندارد دنیاست که در ایران زیرنظر مرکز ملی سازمان تأیید صلاحیت ایران یا اصطلاحاً NACI صادر می‌شود و روال دریافت این مجوز بسیار زمانبر و سخت است.

شیما علایی بیان کرد: پس از طی فرایند طولانی یک ساله و ارزیابی‌های متعدد توسط مرکز ملی سازمان تأیید صلاحیت ایران، دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه موفق به اخذ تأیید نهایی برای دریافت تخصصی‌ترین استاندارد بین‌المللی و ملی ۱۷۰۲۵ شد.

وی درباره استاندار ۱۷۰۲۵ و اهمیت آن اظهار کرد: این استاندارد از تخصصی‌ترین استاندارد‌های دنیاست که در آزمایشگاه‌های مختلف کاربرد دارد و هدف آن احراز صلاحیت لازم برای آزمایشگاه است، این استاندارد جدای از دامنه فعالیت‌هایی که دارد برای آزمایشگاه هدف کاربرد دارد و چنانچه هر آزمایشگاهی الزامات این استاندارد را تأمین کند می‌تواند مجوز آن را دریافت کند، در شرایط دریافت این استاندارد باید یک سری فعالیت‌های مدیریتی و فنی به بهترین نحو ارائه شود تا گروه‌های ذی‌نفع مطمئن شوند که این آزمایشگاه از شایستگی‌های لازم برخوردار است.

صدور مجوز آزمایشگاه ۱۷۰۲۵ توسط مراجع بالادست

مدیر ارشد آزمایشگاه ۱۷۰۲۵ دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه متذکر شد: معمولاً گواهی و مجوز آزمایشگاه ۱۷۰۲۵ توسط مراجع بالادست صادر می‌شود که در ایران مرجع اصلی و رسمی صادرکننده این گواهی مرکز ملی تأیید صلاحیت ایران یا اصطلاحاً NACI است که زیر نظر سازمان ملی استاندارد ایران فعالیت دارد.

علایی تبیین کرد: این استاندارد، معیاری برای سنجش کیفیت یک آزمایشگاه بوده و هر آزمایشگاهی که این گواهی را داشته باشد نشان می‌دهد که از نظر صحت و دقت نتایج آزمایشگاه از اطمینان لازم برخوردار است.

مرکز تحقیقات بیوتکنولوژی گیاهی چگونه تأییدیه استاندارد ۱۷۰۲۵ را کسب کرد؟

عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه و رئیس مرکز تحقیقات بیوتکنولوژی گیاهی این دانشگاه افزود: به عنوان مثال چند مورد از الزاماتی که باید برای دریافت این مجوز تأمین شود شامل تأمین امکانات و منابع از قبیل تجهیزات، شرایط محیطی آزمایشگاه، منابع انسانی، تجهیزات لازم، کالیبره بودن دقیق تک‌تک تجهیزات، الزامات مربوط به محرمانه بودن اطلاعات، رازداری آزمایشگاه و الزامات نیروی انسانی متخصص است، به‌طور کلی اجرای بیش از ۲۰۰ الزام در بند‌های مختلف استاندارد لازم است تا بتوان این مجوز را دریافت کرد.

مدیر ارشد آزمایشگاه ۱۷۰۲۵ دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه درباره چگونگی روال دریافت این مجوز توسط آزمایشگاه مرکز تحقیقات این دانشگاه توضیح داد: از آذر ۱۴۰۱ در مرکز ملی تأیید صلاحیت ایران به صورت سیستماتیک درخواست خود را ثبت کرده و دو آزمایشگاه مرکز تحقیقات بیوتکنولوژی دانشگاه آزاد اسلامی کرمانشاه برای دریافت مجوز لازم معرفی و پس از سه ماه پیگیری و ارتباط با کارشناسان اداره استاندارد استان کرمانشاه، نیاز‌های ازمایشگاهی استان بررسی و زمینه اصلی فعالیت‌های ازمایشگاه مشخص شد، نیاز فعالیت آزمایشگاهی استان در بخش کشاورزی و صنایع غذایی بیشتر شامل تست‌های روغن، عسل، قند، شکر، میوه و سبزی و بود.

علایی تشریح کرد: در نهایت دوم اسفند ۱۴۰۱ دامنه فعالیت آزمایشگاه مشخص شد و ممیزی اولیه در ۲۷ مرداد توسط تیم ممیزی هفت نفره صورت گرفت و یکسری عدم انطباق‌ها در آزمایشگاه مشاهده و به آزمایشگاه فرصت سه ماهه دادند تا در راستای حل این مشکلات و تأمین الزامات اقدام کند.

وی به این نکته نیز اشاره کرد که با توجه با عدم انطبابق‌ها در مسیر رفع نقص قرار گرفتیم که نیاز به تأمین هزینه و رفع موارد بود، کالیبره مجدد، تأمین مواد ازمایشگاهی و برخی وسایل جانبی از این موارد بود که با حمایت دانشگاه این مشکلات رفع شد.

مرکز تحقیقات بیوتکنولوژی گیاهی چگونه تأییدیه استاندارد ۱۷۰۲۵ را کسب کرد؟

مدیر ارشد آزمایشگاه ۱۷۰۲۵ دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه تشریح کرد: یکی از موارد دیگر انجام مقایسات بین ازمایشگاهی در ۵۷ اسکوپی که ارائه کرده بودیم با سه تا چهار آزمایشگاه دارای مجوز ۱۷۰۲۵ بود، لازمه این مقایسه بین آزمایشگاهی هزینه‌ای بالغ بر ۱۵۰ میلیون تومان بود و باید نمونه مشترک حداقل به سه آزمایشگاه مختلف صلاحیت‌دار ارسال و آزمون‌ها هرکدام با سه تکرار صورت می‌گرفت.

تشریح ممیزی آزمایشگاه ۱۷۰۲۵ دانشگاه آزاد کرمانشاه

علایی متذکر شد: این امر با کمک همکاران و با رایزنی‌های مختلف با کمترین هزینه انجام شد، قابل ذکر است در دو آزمون مهارت در زمینه روغن و تعیین اکراتوکسین میوه‌های خشک که توسط شرکت شیمی‌دانان viera برگزار شد، شرکت کردیم، در این آزمون بیش از هفت آزمایشگاه مختلف ناشناخته در کشور شرکت داشتند و یک نمونه مجهول بین این آزمایشگاه‌ها توزیع شد که پس از اعلام نتایج ازمایشگاه واحد بهترین نتیجه را در زمینه روغن و تعیین اکراتوکسین در مقایسات بین آزمایشگاهی کسب کرد که مستندات ان در ممیزی دوم ارائه شد.

وی یادآور شد: در نهایت ممیزی دوم در سوم اسفندماه به‌عنوان ارزیابی پیگیری توسط دو نفر از تیم هشت نفره و یک نماینده اداره استاندارد استان کرمانشاه و یک نفر ناظر به عنوان نظاره گر برگزار و تمام موارد الزامات و محرمانگی و رازداری دانشگاه لحاظ شد و در نهایت در این ممیزی ۴۶ اسکوپ یا دامنه فعالیت برای این آزمایشگاه مورد تأیید قرار گرفت.

مدیر فنی آزمایشگاه ۱۷۰۲۵ دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه، دامنه‌های فعالیت این آزمایشگاه را به‌ترتیب در حوزه‌های روغن، قند، عسل، آب آشامیدنی، شکر، میوه‌ها و سبزی‌ها، همچنین باقی مانده سموم و توکسین‌ها یا مواد سمی موجود در مواد غذایی عنوان کرد و ادامه داد که در رابطه با کاربری این استاندارد لازم است تاکید شود نخستین‌بار است که این مجوز در این دامنه وسیع در صنایع غذایی به آزمایشگاهی از آزمایشگاه‌های دانشگاهی استان کرمانشاه داده شده و با توجه به قابلیت‌های استان در بخش کشاورزی، صادرات، همجواری با کشور عراق، نیاز به دریافت این مجوز و انجام آزمون‌های مختلف در استان وجود دارد، بنابراین با توجه به نبود چنین آزمایشگاهی در استان بسیار حائز اهمیت است.

مرکز تحقیقات بیوتکنولوژی گیاهی چگونه تأییدیه استاندارد ۱۷۰۲۵ را کسب کرد؟

علایی تبیین کرد: امیدوارم با دریافت این مجوز گام مثبتی در مسیر اهداف متعالی دانشگاه آزاد اسلامی برداشته و اثر مثبتی از خود به جا بگذاریم؛ به‌خصوص سپیده قره‌یخه به‌عنوان مدیر فنی و فائزه محمدی به‌عنوان مدیر کیفی و سمیرا کشاورز متخصص آزمون‌ها دستگاهی که لحظه به لحظه شبانه‌روز طی ۶ ماه اخیر کار کردند و مطمئناً بدون این تلاش دریافت این مجوز میسر نبود و برای ارتقای این استاندارد راه باز و مسیر هموار شده است.

وی تشریح کرد: امیدوارم همکاران هیئت علمی اگر توانایی حضور در این مسیر را دارند در هر رشته‌ای که مد نظر دارند وارد شوند؛ البته باید متذکر شوم در ادامه این مسیر نیاز به حمایت بیشتر داریم؛ به‌خصوص تزریق کارشناسان آزمایشگاهی که باید مدنظر مسئولان باشد تا بتوانیم دامنه فعالیت خود را افزایش دهیم و بخش کوچکی از درآمدزایی را کسب کنیم.

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب