دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
05 آبان 1400 - 12:28
علایی به آنا خبر داد؛

تجهیز مرکز تحقیقات بیوتکنولوژی گیاهی به دستگاه GC-MS

راه‌اندازی یکی از تکنیک‌های بسیار پرکاربرد در حوزه آنالیز مواد پیچیدهرئیس مرکز تحقیقات بیوتکنولوژی گیاهی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه از راه‌اندازی دستگاه جی سی مس (GC-MS) در این مرکز تحقیقاتی خبر داد.
کد خبر : 617085
دستگاه جی سی مس(GC-MS)



شیما علایی در گفت‌وگو با خبرنگار گروه استان‌های خبرگزاری آنا در کرمانشاه از راه‌اندازی دستگاه جی سی مس(GC-MS) مرکز تحقیقات بیوتکنولوژی گیاهی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه خبر داد و درباره اهمیت این دستگاه اظهار کرد: اصولاً دستگاه کروماتوگراف گازی یا جی سی(GC) وسیله‌ای برای جداسازی اجزای نمونه‌های مخلوط بوده و از طرف دیگر، دستگاه طیف‌سنج جرمی یا مس(MS) وسیله‌ای برای شناسایی و اندازه‌گیری مواد خالص است. اتصال دستگاه جی سی به دستگاه طیف‌سنج جرمی، ضعف هر دو روش را برطرف کرده و باعث تولید دستگاه بسیار پرقدرتی برای آنالیز مواد پیچیده می‌شود.




بیشتر بخوانید:


آمادگی مرکز تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی کرمانشاه برای صادرات گیاهان دارویی


راه‌اندازی ۶ رشته جدید در دانشگاه آزاد اسلامی استان کرمانشاه




وی افزود: این دستگاه که جی سی – مس(GC-MS) نامیده می‌شود، یکی از تکنیک‌های بسیار مؤثر و پرکاربرد در حوزه آنالیز مواد پیچیده است و در دستگاه جی سی مس(GC-MS)، دستگاه جی سی جداسازی ترکیبات فرار را انجام می‌دهد و اسپکترومتر جرمی کمک می‌کند که تک‌تک اجزای جداشده بر اساس خاصیت جرمی با دقت زیادی شناسایی و اندازه‌گیری شوند.


رئیس مرکز تحقیقات بیوتکنولوژی گیاهی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه با تأکید بر اهمیت کاربردی دستگاه جی سی – مس گفت: این دستگاه یکی از ابزارهای مهم و کارا با تکنولوژی بسیار بالا در حوزه علمی و تحقیقاتی در دنیاست که با کاربردهای فراوان و راندمان بالا نقش کلیدی در زمینه‌های تحقیقاتی، کنترل کیفی و پیشرفت علم و تکنولوژی بازی می‌کند. از دستگاه GC Mass در حوزه‌های مختلفی ازجمله پزشکی و دارویی، فیتوشیمی، تحقیقات محیط‌زیستی، آنالیز مواد غذایی، نوشیدنی و اسانس‌ها، بررسی موارد جنایی و پزشکی قانونی، آزمایش مواد بیولوژیکی بدن و آفت‌کش‌ها، آنالیز هیدروکربن‌ها، عوامل شیمیایی، تحقیقات ژئوشیمی و کاربردهای صنعتی استفاده می‌شود.


تجهیز مرکز تحقیقات بیوتکنولوژی گیاهی به دستگاه GC-MS


علایی درباره کاربرد GC-MS در برخی علوم عنوان کرد: در حوزه پزشکی، داروسازی، تشخیص ده‌ها بیماری متابولیک مادرزاد با تست غربالگری نوزادان و بخش‌های تحقیقاتی، تولید، کنترل، کیفیت و تضمین کیفیت دارو، تشخیص ناخالصی داروهای سنتزی جدید در شیمی دارویی و بیوتکنولوژی دارویی، در حوزه پزشکی قانونی نیز جرم‌شناسی و آنالیز ذرات مشکوک، بررسی بقایای ناشی از آتش‌سوزی، تشخیص مواد نیروزا در بدن ورزشکاران از طریق آزمایش ادرار و یافتن سموم و آستروئیدها در نمونه‌های بیولوژیکی بدن مظنونین و قربانیان ازجمله کاربردهای این دستگاه است.


وی اضافه کرد: در حوزه محیط‌زیست ردیابی و اندازه‌گیری آلاینده‌های آلی، سموم و آفت‌کش‌های موجود در محیط‌زیست و آب و خاک، در صنایع غذایی، آرایشی و بهداشتی امکان اندازه‌گیری ترکیبات آروماتیک و معطر، آنالیز استرها، اسیدهای چرب، الکل‌ها و آلدهیدها در مواد غذایی، تشخیص آلاینده‌های مواد غذایی، تشخیص تقلب در روغن‌هایی مانند روغن‌زیتون، تعیین مقدار اسانس‌های افزودنی، ترکیبات معطر و سموم کشاورزی و در حوزه آنالیز مواد بیولوژیکی بدن تجزیه‌وتحلیل مایعات بیولوژیکی بدن مانند خون و ادرار، تشخیص مواد مخدر، الکل‌ها و داروهای ضدتشنج، داروهای بیهوشی، آنتی‌هیستامین‌ها، داروهای آرام‌بخش و... از کاربردهای بسیار مهم دستگاه GC-MS است.


رئیس مرکز تحقیقات بیوتکنولوژی گیاهی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه ادامه داد: شناسایی یون‌های مولکولی، ایزومرها و هیدروکربن‌هایی با فراریت کم مانند واکس‌ها، سوخت‌ها، مخلوط‌های هیدروکربنی مانند بنزین، نفت سفید و گازوئیل، انواع روغن‌موتور مانند بیودیزل، موم و روغن ترانسفورم از دیگر موارد کاربردی دستگاه جی سی – مس به کوزه پتروشیمی است.


علایی مطرح کرد: با توجه به منحصربه‌فرد بودن از لحاظ تکنولوژی و ارائه خدمات در استان و غرب کشور، مرکز تحقیقات بیوتکنولوژی گیاهی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه آماده ارائه هرگونه خدمت و آنالیز ترکیبات در حوزه‌های زیر پوشش بوده و در کنار دستگاه GC-MS، سایر دستگاه‌های مرکز نیز ازجمله میکروپلیت ریدر (الایزا) و hplc نیز آماده برای ارائه خدمات به متقاضیان است.


به گزارش آنا با حمایت همه‌جانبه فرهاد گلمحمدی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان و واحد کرمانشاه و معاونان پژوهش و فناوری و توسعه و مدیریت منابع این واحد دانشگاهی دستگاه جی سی مس (GC-MS) مرکز تحقیقات بیوتکنولوژی گیاهی واحد کرمانشاه به‌عنوان یک دستگاه منحصربه‌فرد در غرب کشور راه‌اندازی و آماده کار شد.


انتهای پیام/۴۱۲۱/۴۰۶۲/



انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب