ماینرها دستبردار نیستند/زمستان هم خاموشی داریم؟
به گزارش خبرنگار نفت و انرژی گروه اقتصاد خبرگزاری آنا، قطع مکرر برق در تابستان امسال شرایط سختی را به مشترکان تحمیل کرد، در ابتدای امسال توانیر از رشد ۲۲ درصدی مصرف برق خبر داده بود، مطابق سالهای گذشته باید با خروج سیستمهای سرمایشی در پایان فصل تابستان مصرف برق نیز کاهش مییافت اما روند صعودی مصرف در فصل پاییز نیز ادامه دارد و به گفته مصطفی رجبی مشهدی، سخنگوی صنعت برق «میزان مصرف برق در ۱۸ مهر نسبت به مدت مشابه سال گذشته حدود ۶ هزار مگاوات بیشتر بوده است».
رشد مصرف تناسبی با رشد صنایع ندارد
با توجه به رکود نسبی در بخش صنایع، تولید و رشد ۵ درصدی مصرف برق در سالهای گذشته؛ افزایش مصرف برق را نمیتوان در قالب موارد بالا بررسی کرد و باید به دنبال عاملی تازه برای افزایش مصرف بود.
بیشتر بخوانید:
کشف و جمعآوری ۱۶۲ مزرعه ارز دیجیتال در تهران
ماینرها چگونه از بورس تهران سر در آوردند؟
ماینرها مهمان ناخوانده صنعت برق/شناسایی مراکز غیرمجاز به روش بَدوی
به گفته وزارت نیرو، مصرف برق بیتکوین در ایران حدود ۲ هزار مگاوات (معادل ۱۰ تراوات ساعت) است، این عدد تفاوت ۱۴۰۰ مگاواتی با آمار برخی از سازمانهای بینالمللی فعال در این صنعت دارد اما به دلیل فعالیت غیررسمی برخی از مراکز استخراج رمزارز نمیتوان آمار دقیقی در این خصوص اعلام کرد.
پای ماینرها به سازمان دولتی رسید
سردار محمدرضا مقیمی، رئیس پلیس امنیت اقتصادی ناجا نیز با اشاره به برخورد پلیس با دستگاههای غیرمجاز استخراج رمز ارز میگوید «در مورد دستگاههای ماینر یا همان استخراج رمزارزها، این دستگاهها قاچاق هستند و به صورت غیرمجاز از صنعت برق کشور استفاده میکنند که تبعات بدی در حوزههای اقتصادی و اجتماعی دارد و قطع برق هم جزء این تبعات است. ازاینرو پلیس با این موارد برخورد میکند».
وی با اشاره به استخراج ارز در برخی از سازمانهای دولتی از رصد فعالیت آنها خبر داد و گفت «ما اخبار این سازمانها راداریم و باید با آنها برخورد شود».
حتی پس از تکذیبیههای ابتدای از سوی شرکت بورس تهران و توانیر، روابط عمومی سازمان بورس و اوراق بهادار در اطلاعیهای اعلام کرد که استخراج رمزارز در شرکت بورس واقعیت داشته است.
خیال واحدهای غیرمجاز استخراج ارز راحت است
به دلیل ضعف در سیستمهای شناسایی و اکتفا به گزارشهای مردمی و مقایسه مصرف در مدت مشابه سال گذشته، سودجویان اقدام به استخراج رمزارز بهصورت غیرقانونی میکنند. شرکت توانیر برای دریافت گزارشهای مردمی در خصوص استخراج ارز دیجیتال تا سقف ۲۰ میلیون تومان بسته به میزان مصرف این واحدهای غیرمجاز پاداش اعلام کرده است که تاکنون نزدیک به ۳ میلیارد تومان پاداش پرداخت کرده است.
شناسایی مراکز غیرمجاز استخراج ارز دیجیتال را میتوان در قالب سایر تخلفات بررسی کرد اما استخراج رمزارز در مراکز دولتی نیازمند اقدام جدی است و کمترین کار در این زمینه باید محاسبه تعرفه این سازمانها با تعرفه اعلامی از سوی توانیر باشد تا علاوه برافزایش درآمدهای صنعت برق به توزیع انرژی به شکل عادلانه کمک کند.
رکود اقتصادی عامل افزایش استخراج ارز دیجیتال
محمدرضا شریفی دونچالی، کارشناس حوزه انرژی در گفتوگو با آنا، با اشاره به استخراج رمزارز در کشور میگوید «استخراج ارز دیجیتال در سالهای اخیر در سایه رکود اقتصادی شدت گرفته است و کشف دستگاههای غیرمجاز از زیرزمین واحدهای مسکونی و تجاری و صنعتی نشان از استقبال مردم برای سرمایهگذاری در این حوزه دارد.
وی بابیان اینکه دولت باید در شرایط فعلی با هدایت این جریان استخراج ارز به سمت قانونی شدن، درآمدهای خود را افزایش دهد، ادامه داد: «استخراج ارز در کشور به شکل یک واقعیت غیرقابلانکار خود را نشان داده و حتی به سازمانهای دولتی نیز رسیده است، ایجاد موانع برای استخراج ارز تنها شکل فعالیت را غیررسمی خواهد کرد و دولت باید با تسهیل گری نسبت به این صنعت اقدام کند».
احتمال قطعی برق در زمستان
با توجه پیشبینی کارشناسان مبنی بر در پیش بودن زمستان سرد و افزایش یافت مصرف گاز که به کاهش سوخترسانی به نیروگاهها منجر خواهد شد به نظر میرسد احتمال خاموشی در زمستان همانند سال گذشته به وقوع بپیوندد حتی خطر قطعی برق به حدی است محمد خدادادی، مجری طرح تأمین برق رمزارزها در شرکت تولید، انتقال و توزیع نیروی برق میگوید: «در صورتی که نیروگاهها در زمستان با محدودیت سوخت و در نتیجه کمبود برق روبهرو شوند، فعالیت استخراجکنندگان مجاز رمزارز نیز با محدودیت همراه خواهد شد».
وی با بیان اینکه استخراج کنندگان مجاز هیچ مشکلی برای شبکه ایجاد نکرده و عامل خاموشی نیستند، بیان میکند: «استخراج کنندگان غیرمجاز هستند که فعالیت آنها اثر سوئی بر شبکه برق داشته و موجب خاموشی می شوند».
خدادادی ادامه میدهد: «تعداد استخراج کنندگان زیاد و شناسایی آنها مشکل است اما از حدود ۲ هزار مگاوات مصرف که در اردیبهشت ماه برای رمزارزها برآورد شده بود، تنها ۲۰۹ مگاوات مجاز بوده و بقیه به صورت غیرمجاز فعالیت دارند.
کسری تراز برق به ۱۴ هزار مگاوات رسید
به گفته علیاکبر محرابیان، وزیر نیرو میزان کسری تراز برق به ۱۴ هزار مگاوات رسیده که عدم سرمایهگذاری در سالهای اخیر برای افزایش تولید متناسب با میزان مصرف نبوده است، این کسری در کنار افزایش استقبال از استخراج ارز دیجیتال باعث افزایش خاموشی در شبکه برق میشود، به نظر می رسد دولت برای مدیریت این شرایط نیازمند نرخگذاری تازه و افزایش سطح نظارت به منظور کشف مراکز غیرمجاز استخراج ارز در شبکه باشد تا علاوه بر افزایش درآمد از تحمیل بار اضافه بر شبکه برق جلوگیری کند.
انتهای پیام/پ
انتهای پیام/