دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
11 شهريور 1400 - 12:10
آنا بررسی می‌کند؛

ماینرها مهمان ناخوانده صنعت برق/شناسایی مراکز غیرمجاز به روش بَدوی

همزمان با افزایش استخراج ارز دیجیتال، رشد مصرف برق رکورد بی‌سابقه ۲۰ درصدی را ثبت کرده است.
کد خبر : 604071
ماینر



به گزارش خبرنگار گروه اقتصاد خبرگزاری آنا، کاهش بارندگی و از مدار خارج شدن نیروگاه‌های برقابی در کنار رشد مصرف، خاموشی‌های شبکه برق در تابستان امسال را امری قابل پیش‌بینی کرده بود. امسال سال متفاوتی برای صنعت برق بود در کنار استفاده از سیستم سرمایشی، صنعت برق با میهمان ناخوانده‌ای به نام صنعت استخراج ارز نیز مواجه شد که فشار فراوانی را به شبکه تحمیل کرده است. باوجود ممنوعیت استخراج ارز از ابتدای خرداد اما به نظر می‌رسد، استخراج ارز به‌صورت غیررسمی در برخی مناطق کشور کماکان ادامه دارد.


به گفته مهرداد جمال ارونقی، معاون فنی گمرک ایران از سال گذشته تا اوایل خرداد حدود ۲۰ هزار بسته ماینر با مجموع وزن ۱۵/۲ تن وارد این کشور شده است، ‌مبدا این ماینرها عمدتا از کشور چین بوده که گفته شده با ارز نیمایی از طریق حواله ارزی و بعضا برات تامین ارز شده و دارای ثبت سفارش و کد تائید منشأ ارز است. ارزش گمرکی واردات این دستگاه‌ها حدود ۴۳ میلیارد تومان اعلام شده است.


رکورد زنی رشد مصرف برق در کشور


شرکت توانیر نیز در این باره اعلام کرد: رکورد بی‌سابقه و ۲۰ درصدی رشد مصرف برق در سال جاری، با هیچ‌کدام از اصول برنامه‌ریزی و طراحی شبکه‌های برق سازگار نبوده است و این میزان رشد حداکثر در طول ۵ سال قابل‌تصور بود.


این شرکت ضمن اشاره به افزایش مصرف برق و برشمردن دلایل آن از قبیل افزایش زودهنگام و شدید دمای هوا تا ۵ درجه و در مدار قرار گرفتن زودهنگام سیستم‌های سرمایشی، راه‌اندازی زودهنگام چاه‌های کشاورزی به دلیل کاهش بارش‌ها و رواناب‌های سطحی و رشد تولید و افزایش مصرف برق صنایع بزرگ، صنعت استخراج ارز دیجیتال را به‌عنوان مهم‌ترین عامل در افزایش مصرف کشور عنوان کرد.


بنا بر گزارش توانیر کمترین مصارف در اردیبهشت‌ماه سال‌های ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۰ بین ساعات ۲ تا ۵ بامداد (یعنی خنک‌ترین ساعات شبانه‌روز) انجام شد، نشان داد مصرف برق برخی استان‌ها در بازه زمانی منتخب چند برابر شده است و استان‌های متعددی نیز افزایش بین ۱۰ تا ۲۰ درصدی مصرف برق را در فاصله ساعات ۲ تا ۵ بامداد شاهد بوده‌اند.


در ادامه آمده است: میزان مصارف بخش‌های خانگی و تجاری بین نیمه‌شب تا صبحگاه به‌شدت کاهش می‌یابد و با کنار گذاشتن مصرف بخش صنعتی که مصرف آن به‌صورت لحظه‌ای و از طریق کنتورهای هوشمند قابل رصد است، می‌توان مصارف بالا در این ساعات را به عامل مصرف‌کننده جدید نسبت به روند درازمدت، یعنی رمز ارزها نسبت داد.


بر این اساس این میزان رشد نمی‌توانسته است به بخش‌های خانگی و تجاری که در آن ساعات شبانه‌روز کمترین میزان مصرف را دارند یا حتی صنعتی که مصرف آن به‌صورت لحظه‌ای رصد می‌شود، نسبت داده شود و این مصرف تنها می‌تواند متعلق به تولید رمز ارزها باشد که بدون وابستگی به ساعات خاص حتی در نیمه‌شب نیز مصرف برق آن‌ها ادامه دارد، میزان متوسط خاموشی‌ها در روزهای محدودی از ماه‌های گرم سال جاری، نزدیک به ۲۰۰۰ مگاوات بوده است (معادل مصرف برق برآوردی دستگاه‌های استخراج رمز ارز) و چنانچه در سال جاری دستگاه‌های تولید رمز ارز در شبکه برق حضور نداشتند، حتی باوجود کمبود منابع آبی، با توجه به اجرای برنامه‌های پاسخگویی بار در بخش‌های صنعتی و کشاورزی، خاموشی بسیار کمتری متوجه بخش خانگی کشور می‌شد.




بیشتر بخوانید:


توقف صادرات برق از ابتدای امسال /اولویت تامین نیاز داخل است





استخراج غیر رسمی رمز ارز ادامه دارد؟


محمدرضا شرفی، عضو انجمن بلاکچین نیز در گفت‌وگو با خبرگزاری آنا با اشاره به توقف فعالیت‌ واحدهای مجاز استخراج رمز ارز اظهار کرد: با آغاز فصل گرما و افزایش میزان مصرف برق، رئیس جمهور وقت طی دستورالعملی استخراج ارز را تا پایان شهریور ممنوع اعلام کرد و طی ۲ ماه گذشته فعالیت این صنعت متوقف شده و هیچ فعالیتی به شکل رسمی در این صنعت نداریم.


عضو انجمن بلاکچین تصریح کرد: این ممنوعیت در بهترین زمان برای فعالیت استخراج کنندگان ارز دیجیتال صورت گرفت و با توجه به خاموشی های اخیر در کشور چین و اعلام محدودیت در این کشور، فعالان داخلی بهترین فرصت را برای افزایش سهم کشور از استخراج ارز دیجیتال داشتند، اما این ممنوعیت باعث شد منافعی عایدکشور، فعالان حوزه استخراج ارز و صنعت برق کشور نشود.


وی با بیان اینکه تنها فعالیت واحدهای رسمی متوقف شده است، افزود: استخراج ارز در همه واحدهای فعال که به شکل رسمی و قانونی در این حوزه فعالیت دارند، متوقف شده تا جایی که برخی از واحدها را پلمب، انشعابات متوقف و حتی کنتور این واحدها را جمع آوری کردند اما از توقف فعالیت واحدهای غیر رسمی اطلاع دقیقی وجود ندارد.


ماینرها مهمان ناخوانده صنعت برق/شناسایی مراکز غیرمجاز به روش بَدوی


شناسایی مراکز غیرمجاز استخراج ارز دیجیتال به روش بَدوی


مصطفی رجبی مشهدی سخنگوی صنعت برق با اشاره به میزان مصرف برق مراکز غیرمجاز استخراج ارز دیجیتال اظهار کرد: میزان مصرف برق مراکز غیرمجاز تولید رمز ارز حدود ۹۰۰ تا ۱۲۰۰ مگاوات تخمین زده می شود و این در شرایطی است که فعالیت مراکز استخراج رمز ارز به صورت غیرمجاز امسال بسیار برای صنعت برق تهدید کننده است.


شرکت توانیر برای کشف واحدهای غیرمجاز استخراج ارز، تنها به استفاده از گزارش‌های مردمی اکتفا کرده است و با تعیین پاداش به میزان ۲۰ میلیون تومان به دنبال شناسایی مراکز غیرمجاز است.


در همین خصوص محمدحسین متولی زاده مدیرعامل شرکت توانیر گفت:‌ تاکنون یک میلیارد تومان پاداش به گزارش‌های مردمی و افرادی که مراکز غیر مجاز رمزارز را معرفی کرده‌اند، پرداخت شده است.


این شیوه از شناسایی مراکز غیرمجاز، ‌فضا را برای سودجویی عده‌ای فراهم خواهد کرد، این حاشیه اَمن این اطمینان را به فعالان غیرمجاز خواهد داد که شناسایی فعالیت آنها به راحتی امکان پذیر نیست و با مخفی کاری و ساخت عایق‌های صوتی فعالیت خود را ادامه خواهند داد.


فعالیت‌های کاذب اقتصادی در کشور نهادینه شده است


محمدرضا شریفی، کارشناس حوزه انرژی در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه نفت و انرژی خبرگزاری آنا، با اشاره به استخراج ارز دیجیتال اظهار کرد: میزان رشد برق در سال‌های گذشته به‌طور میانگین کمتر از ۵ درصد بوده است اما نرخ رشد مصرف در سال جاری تحت تأثیر افزایش استخراج ارز دیجیتال رشد سرسام‌آوری داشته است.


وی تصریح کرد: بخش عمده اقبال مردم برای استخراج ارز علاوه برافزایش قیمت آن، ‌ عدم توجه به فرهنگ تولید مولد است، نمونه این رفتار را می‌توان در هدایت نقدینگی به بازار ارز و سکه مشاهده کرد، متأسفانه این‌گونه فعالیت‌های کاذب در اقتصاد نهادینه‌شده است به‌طوری‌که شاهد هستیم برخی از واحدهای تولیدی و صنعتی نیز با توقف فعالیت خود، ‌ از برق با تعرفه کم برای استخراج ارز دیجیتال استفاده می‌کنند.


کارشناس حوزه انرژی ادامه داد: برای شناسایی این مراکز متخلف راهکارهای متعددی وجود دارد و اکتفا به گزارش‌های مردمی چندان موفقیت‌آمیز نخواهد بود، دولت باید با ایجاد سامانه‌ای در خصوص جمع‌آوری اطلاعات افراد شاغل در واحد صنعتی و بیمه آن‌ها، میزان خرید مواد اولیه، فروش محصولات واحدهای تولیدکننده واقعی را از واحدهایی که در پوشش فعالیت صنعتی اقدام به استخراج ارز می‌کنند، تفکیک کنند.


شریفی ادامه داد: علاوه بر این سامانه می‌توان با قیمت‌گذاری صحیح و تسهیل در ارائه مجوز برای استخراج ارز در کشور، شرایط را برای توسعه این صنعت به‌صورت قانونی فراهم کرد.


این کارشناس حوزه انرژی افزود: استفاده از روش‌هایی مانند بررسی میزان مصرف و مقایسه آن با مدت مشابه سال‌های گذشته نیز می‌تواند روش مناسبی برای شناسایی واحدهای استخراج ارز دیجیتال باشد.


انتهای پیام/



انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب