دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
08 خرداد 1398 - 10:34
کمیسیون امنیت ملی گزارش داد؛

عملکرد ایالات متحده آمریکا در حوزه حقوق بشر در سال 1397

کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در گزارشی به عملکرد ایالات متحده آمریکا در حوزه حقوق بشر در سال 1397 پرداخت.
کد خبر : 384556
139504021249158137972234.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه مجلس گروه سیاسی خبرگزاری آنا، گزارش پیش رو در چهار قسمت شامل مقدمه، نقض حقوق بشر توسط آمریکا در سطح داخلی، نقض حقوق بشر توسط آمریکا در سطح بین‌المللی و جمع‌بندی نهایی در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی تنظیم شد.


در مقدمه این گزارش آمده: ایالات متحده آمریکا در دهه‌های گذشته همواره داعیه دفاع از مبانی و اصول حقوق بشر را داشته و بر این اساس به خود اجازه داده تا در خصوص وضعیت و شرایط حقوق بشر در سایر کشورها اظهارات مداخله‌جویانه داشته باشد. بررسی دقیق مواضع حقوق بشری آمریکا به‌صراحت تأییدکننده این واقعیت است که دولتمردان این کشور موضع‌گیری در خصوص وضعیت حقوق بشر در جهان را بر مبنای ترجیح و منافع سیاسی انجام می‌دهند و همین رویه موجبات استفاده ابزاری آمریکا از موضوع حقوق بشر را در سطح بین‌المللی فراهم ساخته است.


نکته مهم و تأسف‌بار این است که چنین قضاوت‌های سوگیرانه و جانبدارانه، مبنای عمل سیاسی آمریکا در ارتباط با کشورهای هدف قرار می‌گیرد و از جمله وضع تحریم‌های اقتصادی و تحمیل فشارهای سیاسی علیه کشورهای مستقل، برمبنای همین قضاوت‌های نادرست توجیه می‌شود. فراتر از این بحث، نکته مبنایی و مهم دیگری وجود دارد که توجه به آن از اهمیت اساسی برخوردار است. دولت ایالات متحده در حالی بر کرسی قضاوت در خصوص عملکرد حقوق بشری سایر کشورها تکیه می‌زند که خود در داخل نیز به طور مکرر و فاحش حقوق بشر را نقض می‌کند.


طبعاً چنین وضعیتی مؤید عدم صلاحیت واشنگتن برای ارزیابی وضعیت حقوق بشر در سایر کشورهاست و هرگونه حقی را از این کشور برای طرح ادعاهای بشردوستانه سلب می‌کند. با توجه به این واقعیات است که مقام معظم رهبری همواره بر تلاش برای افشای ماهیت ضد حقوق بشری دولت آمریکا تأکید داشته‌اند تا بدین ترتیب عدم صداقت و صلاحیت آمریکا در پیگیری مسائل حقوق بشری به تصویر کشیده شود.


در راستای اجرای «قانون مقابله با نقض حقوق بشر و اقدامات ماجراجویانه و تروریستی آمریکا در منطقه مصوب  1396/5/22 مجلس شورای اسلامی، گزارش حاضر که با همکاری مرکز پژوهش‌های مجلس تهیه شده است، به بررسی عملکرد حقوق بشری آمریکا در سال 1397 می‌پردازد. این گزارش موارد نقض حقوق بشر توسط آمریکا را در دو سطح داخلی و بین‌المللی تشریح می‌کند.


بخش اول - نقض حقوق بشر توسط آمریکا در سطح داخلی


وضعیت وخیم حقوق بشر در داخل آمریکا را می‌توان براساس موضوعات و محورهای مختلفی به شرح ذیل توضیح داد:


1) آزادی حمل سلاح و نقض حق حیات شهروندان


قانون حمل آزادانه سلاح از جمله مواردی است که جان و حریم شخصی شهروندان آمریکایی را به مخاطره انداخته و حق حیات و امنیت را از آنها سلب کرده است؛ به‌طوری که 82 درصد از کشتارهایی که با سلاح گرم صورت می‌گیرند، در ایالات متحده رخ می‌دهند. 75 درصد کشتارها در آمریکا با سلاح گرم صورت می‌گیرد که این آمار ظرف دو سال گذشته 30 درصد افزایش داشته است. شایان توجه است که سلاح گرم دومین دلیل حائز اهمیت مرگ در کودکان و نوجوانان آمریکایی و نخستین دلیل مرگ کودکان و نوجوانان سیاه‌پوست در این کشور است.


سالانه نزدیک به 1600 کودک و نوجوان با اسلحه به قتل می‌رسند که بخشی از آن ناشی از خشونت‌های خانگی است؛ ‌بر این موارد می‌توان تیراندازی‌های مدارس را نیز اضافه کرد. طبق گزارش منابع آمریکایی به‌طور میانگین در هفته، یک بار شاهد تیراندازی در مدارس هستیم. سال 2018، با 94 مورد تیراندازی در مدارس با رشد 60 درصد افزایش نسبت به سال قبل از آن مواجه بوده است. آمارها به‌خوبی نشانگر فجایع ناشی از موضوع حمل آزادانه سلاح و تهدید حیات و امنیت شهروندان هستند؛ اما دولتمردان آمریکا با طرح مباحث مختلف، موضوع محدودیت و کنترل اسلحه را به حاشیه می‌برند.


2) خشونت پلیس


پلیس آمریکا برخلاف عرف متعارف که می‌باید رکن اساسی حقوق شهروندی را تأمین کند، حقوق مردم آمریکا به‌ویژه سیاه‌پوستان را مورد تعرض قرار می‌دهد و گزارش‌ها حاکی از آن است که در سال 1397 نیروهای پلیس تنها 15 روز مرتکب خشونت نشده‌اند. تا اوایل دی‌ماه این سال نیز آمار این خشونت‌ها به 1166 مورد رسید. در آمریکا تعداد زیادی از شهروندان توسط پلیس کشته و یا مصدوم می‌شوند که در این بین سیاه‌پوستان به نسبت از سهم بیشتری برخوردارند. آنچه در این رابطه حائز اهمیت است اینکه در این کشور نه‌تنها برخورد قانونی با پلیس در راستای سوءاستفاده از قدرت و هنجارشکنی‌های اخلاقی آن صورت نگرفته، بلکه به‌منظور توجیه موضوعاتی از این دست، بعضاً به موازین قانونی نیز استناد می‌شود.


3) محکومیت‌های شدید قضائی


وزارت امور خارجه آمریکا در گزارش‌های سالانه خود از وضعیت حقوق بشر در جهان، برخی کشورها را در مورد محکومیت‌های قضائی مورد نکوهش قرار داده و رویه آنها را ناقض حقوق بشر معرفی می‌کند؛ در حالی که در این کشور مواردی از محکومیت‌های قضائی وجود دارد که به گزارش مراجع حقوق بشری نقض مسلم حقوق زندانیان محسوب می‌شود. آمریکا دستگاه قضائی جمهوری اسلامی ایران را به دلیل اجرای شریعت اسلامی از جمله در مورد حکم اعدام مورد انتقاد قرار می‌دهد، اما خود، اعدام را از طریق غیرانسانی چون تزریق‌های مرگبار، صندلی‌های اعدام الکتریکی و ... در این کشور به اجرا می‌گذارد. این قبیل اعدام‌ها در بخش قابل توجهی از ایالت‌های آمریکا مجاز است، به‌طوری که از ابتدای سال 2018 تا اواسط دی ماه 1397 (پایان سال میلادی) حدود 25 نفر در هشت ایالت به شیوه‌های غیرانسانی محکوم به مرگ شده‌اند.


4) نقض حقوق مسلمانان


در آمریکا تبعیض علیه اقلیت‌های مذهبی کاملاً آشکار است و در این میان تبعیض علیه مسلمانان، در رتبه اول قرار دارد. موج تبلیغاتی علیه اسلام سبب تشدید اسلام‌هراسی و اسلام‌ستیزی و جرایم ناشی از انزجار بر ضد مسلمانان در آمریکا شده است؛ بسیاری از اقدامات علیه مسلمانان، سازمان‌ها و ادارات اسلامی آمریکا با نام اجرای قانون، بدون اقامه اتهام مُتقَن و محکمه‌پسند انجام می‌گیرند. در این زمینه، مسلمانان آمریکایی بارها بدون دلیل، هدف بازرسی‌های ضد تروریستی اف‌بی‌آی قرار گرفته‌اند.


با وجود آنکه مسلمانان تنها کمتر از یک درصد جمعیت شهروندان آمریکایی را تشکیل می‌دهند، اما 25 درصد از پرونده‌های شکایت مرتبط با تبعیض شغلی از سوی مسلمانان صورت می‌پذیرد. از جمله آنکه در برخی موارد مسلمانان به دلیل اعتقادات دینی از کار اخراج یا دچار سایر محدودیت‌های شغلی می‌شوند؛ از جمله در آذر ماه 1397 بانوی مسلمانی که در فروشگاهی در آمریکا مشغول به کار بود اعلام کرد که مسلمان بودن او سبب اعمال برخی تبعیض‌ها چون کاستن از ساعت کاری، دستمزد پایین و سایر مسائل شده است. این در حالی است که برخی بانوان مسلمان نیز از پذیرفته نشدن در مشاغل حرفه‌ای به دلیل محجبه بودن شکایت دارند.


تبعیض علیه مسلمانان در آمریکا حتی در مدارس این کشور نیز اعمال می‌شود به‌نحوی‌که 55 درصد از دانش‌آموزان مسلمان اظهار کرده‌اند که به دلیل هویت مذهبی خود در مدارس مورد تعرض قرار گرفته‌اند و از آنها زورگیری شده است و یک‌پنجم آنها نیز اظهار داشته‌اند که از طرف اولیای مدرسه مورد تبعیض قرار می‌گیرند.


شایان توجه است که از زمان روی کار آمدن ترامپ، تبعیض‌ها علیه مسلمانان در آمریکا تشدید شده است، به‌گونه‌ای که براساس یافته‌های مرکز پژوهشی پیو (Pew Research Center)، مسلمانان آمریکا از آینده کشور و جایگاه خود در جامعه آمریکا در دوره ترامپ ابراز نگرانی کرده و رئیس جمهور و حزب جمهوری‌خواه را مخالف مسلمانان قلمداد می‌کنند. دونالد ترامپ موضوع اسلام‌هراسی را به ابزاری برای تحقق سیاست‌های خود تبدیل ساخته و با اقداماتی نظیر ممنوع ساختن ورود اتباع برخی کشورهای مسلمانان به روند اسلام‌هراسی و اسلام‌ستیزی در این کشور دامن زده است.


سیاست‌های اسلام‌هراسانه دولت ترامپ به حدی بوده است که 56 درصد از شرکت‌کنندگان آمریکایی در یک نظرسنجی که در آبان 1397 انجام شد، حتی نسبت به ساخت مسجد در نزدیکی محل خانه خود ابراز نگرانی کرده و در واقع با آن مخالف بوده‌اند. جالب آنکه در این نظرسنجی، 74 درصد از پاسخ‌دهندگان تأیید کرده‌اند که حجم زیادی از تعصب و سیاست‌های سختگیرانه علیه مسلمانان در آمریکا اعمال می‌شود.


اسلام‌هراسی و تأثیر آن بر مردم آمریکا بعضاً در قالب واکنش به حجاب زنان مسلمانان نیز تبلور پیدا می‌کند. حمله به مادر و دختری در اوکلاهاما در اوایل سال 2019 در این راستا قابل ارزیابی است. این دو بانو که در حال بازدید از شهر اوکلاهاما و برج ریونیون بودند مورد حمله فردی قرار گرفتند که خطاب به آنها خواستار بازگشت به کشور خودشان بوده است.


5) تبعیض نژادی


مقامات آمریکایی به‌رغم تأکید ظاهری بر حقوق مدنی و سیاسی، در عمل توجهی به رفع مشکلات ناشی از تبعیض نژادی در این کشور نداشته‌اند. اقلیت‌های نژادی پُرشمار و متنوعی در آمریکا زیست می‌کنند که در بین آنها، سیاه‌پوستان با جمعیتی بالغ بر 40 میلیون نفر یعنی 13 درصد از کل جمعیت آمریکا، بزرگ‌ترین اقلیت قومی در این کشور محسوب می‌شوند. با این حال از تبعیض و رفتارهای نابرابر رنج می‌برند.


سیاه‌پوستان اکثریت قربانیان قتل‌های با اسلحه در آمریکا را تشکیل می‌دهند. آنها 10 برابر بیشتر از سایرین در معرض خطر مرگ با سلاح هستند و این آمار در رابطه با مردان به 16 برابر نیز می‌رسد. آنها همچنین بیش از سه برابر سفیدپوستان در معرض خشونت پلیس قرار دارند. از سوی دیگر فرصت‌های شغلی نیز در میان سفیدپوستان و سیاه‌پوستان نشان از استمرار تبعیض از گذشته تا به امروز دارد و این امر در حالی است که وضعیت سفیدپوستان در این زمینه در حال ارتقا و بهبود است.


6) نقض حقوق زنان


سالیانه میلیون‌ها زن در ایالات متحده از خشونت‌های خانگی رنج می‌برند. براساس آخرین آمارهای منتشر شده از سوی مرکز کنترل و پیشگیری بیماری در آمریکا از هر پنج زن حداقل یک نفر در طول زندگی خود مورد تجاوز قرار گرفته است. همچنین در این کشور 43.6 درصد از زنان، برخی از انواع خشونت جنسی را در طول زندگی تجربه کرده‌اند. خشونت‌ها علیه زنان در آمریکا در قالب تعرضات جنسی و خانگی و نیز بهره‌برداری از زنان در فیلم‌ها و تبلیغات پورن انجام می‌شود. براساس داده‌های موجود می‌توان استنباط کرد که رعایت حقوق زنان در ایالات متحده در بسیاری مواقع امری ریاکارانه و فریبنده است. مطابق با تحقیقات انجام شده در مؤسسه تامسون رویترز، آمریکا در بین 10 کشور نخست ناامن برای زنان قرار دارد؛ رتبه‌ای که حداقل یک دهه بدون تغییر باقی مانده است.


7) نقض حقوق پناهجویان


آمریکا یکی از کشورهایی است که بیشترین ترافیک مهاجرپذیری را داراست. بنابراین با توجه به مواضع اعلامی حقوق بشری آمریکا انتظار می‌رود که رئیس جمهور این کشور، پناهندگی و پناه‌جویی به‌ویژه در مورد مناطق بحران‌زده‌ای چون سوریه را به عنوان موضوعی بشردوستانه در دستور کار قرار دهد؛ اما شاهد هستیم که در سال 2018 تنها 11 پناهجوی سوری در آمریکا مورد پذیرش قرار گرفتند. میزان پذیرش پناهجویان با روی کار آمدن ترامپ، به پایین‌ترین میزان در 30 سال اخیر رسیده است.


پناهجویان در ایالات متحده تنها با موضوع کاهش پذیرش روبه‌رو نیستند، بلکه حقوق آنها در مواردی چون حفظ رکن خانواده، لغو «برنامه کودکان آمریکای مرکزی» برای پیوستن به والدین خود در آمریکا و جدایی کودکان از والدین، حفظ شأن انسانی مانند برنامه «تحمل صفر» در مرز مکزیک مبنی بر ممانعت از ورود مهاجران غیرقانونی در مرز تگزاس مکزیک و در قالب ساخت دیواری مرزی و دستگیری پناهجویان نقض می‌شود.


8) نقض حریم خصوصی


ایالات متحده آمریکا علی‌رغم شعارهای بشردوستانه و احترام به حریم خصوصی افراد، ناقض حقوق فردی شهروندانش در این زمینه است و البته به منظور قانونی جلوه دادن چنین اقداماتی «لایحه میهن‌دوستی» را به تصویب رسانده است. البته پس از افشاگری‌های اسنودن در رابطه با اینکه اطلاعات شهروندان آمریکا به راحتی در اختیار سرویس‌های جاسوسی قرار می‌گیرد و به دنبال آن دادگاه نظارت و اطلاعات خارجی به غیرقانونی بودن برنامه‌های جاسوسی آمریکا رأی داد، آژانس امنیت ملی آمریکا میلیون‌ها دلار هزینه کرد تا شرکت‌های فناوری را به همکاری وادارد.


فیس‌بوک با حدود دو میلیارد کاربر از جمله شرکت‌هایی است که امنیت اطلاعات کاربران را نقض می‌کند و از سال گذشته تاکنون دچار رسوایی‌های متعدد امنیتی شده است. خاطرنشان می‌شود که حوادث یازدهم سپتامبر 2001 در ایالات متحده دستاویز و بهانه کافی برای دخالت دولت در امور خصوصی شهروندان و نقض حریم آنها را فراهم آورد تا از طریق بهره‌گیری از فناوری‌های جدید و به‌روز اقدام به طراحی نرم‌افزارهایی نماید تا دسترسی به اطلاعات کاربران نه تنها در خارج، بلکه در داخل کشور را فراهم سازد.


9) نقض حقوق مطبوعات و رسانه‌ها


دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا آشکارا نفرت خود را از رسانه‌ها بیان می‌کند. وی با خطاب قرار دادن رسانه‌ها به عنوان «دشمن مردم»، جنگ علیه آزادی بیان را شروع کرد و سبب شده تا جایگاه ایالات متحده در ارزیابی جهانی آزادی رسانه‌ها تنزل یابد. کارشناسان سازمان ملل اظهار داشته‌اند که سیاست رسانه‌ای ترامپ زمینه افزایش تهدید و خشونت علیه خبرنگاران را به دنبال داشته است. آنها صراحتاً بیان کرده‌اند که «حملات ترامپ به رسانه‌ها با تعهدات این کشور در خصوص آزادی مطبوعات و حقوق بین‌الملل در تناقض است» و در ادامه اضافه می‌کنند که «در قالب یک استراتژی، رفتار ترامپ نوعی برنامه‌ریزی محسوب می‌شود تا بتواند حقیقی قابل اثبات را انکار و پنهان کند». شایان توجه است که سیاست رسانه‌ای ترامپ در سال گذشته زمینه اعتراض روزنامه‌نگاران و واکنش آنها در قالب ثبت یادداشتی مستقل را به دنبال داشت.


بخش دوم - نقش حقوق بشر توسط آمریکا در سطح بین‌المللی


نقض حقوق بشر توسط آمریکا در سال 1397 محدود به قلمرو داخلی این کشور نبوده، بلکه اقدامات فرامرزی آن نیز در بسیاری موارد ناقض حقوق انسان‌ها بوده است. در اینجا صرفاً به بخشی از این اقدامات اشاره می‌شود.


1) حمایت آمریکا از تروریسم


 حمایت از تروریسم و گروه‌های تروریستی که در خدمت منافع آمریکا بوده‌اند، سیاست دیرین دولت این کشور بوده است. به‌ویژه در منطقه غرب آسیا، ایجاد تروریسم از سوی آمریکا در دوره جنگ سرد با بنیان نهادن و تأمین مالی برخی جریان‌ها به منظور ممانعت از نفوذ شوروی در منطقه شکل گرفت که در نتیجه آن القاعده به‌وجود آمد.


همچنین ظهور داعش در عراق و سوریه با حمایت مستقیم آمریکا صورت گرفت. در سال 1397 نیز آمریکا و متحدان غربی و عربی آن در چارچوب حمایت از تروریست‌ها در سوریه اقدامات مختلفی را انجام دادند که از جمله مهم‌ترین آنها می‌توان به حمله موشکی آمریکا به مراکز دولتی سوریه در 25 فروردین این سال اشاره کرد.


در این حمله که اقدامی در جهت تجدید روحیه تروریست‌های شکست خورده از ارتش سوریه بود؛ بیش از یکصد موشک به شهرهای دمشق و حمص شلیک شد. چنین اقداماتی حاکی از این واقعیت است که سیاست ایالات متحده در منطقه غرب آسیا دامن زدن به آشوبی همیشگی و دائمی از جمله از طریق حمایت از تروریسم است تا از این مسیر بتواند اهداف منطقه‌ای خویش مانند کسب منابع نفتی و تأمین امنیت رژیم صهیونیستی را پیگیری کند.


2) مداخله در امور داخلی کشورها


موضوع مداخله در امور داخلی کشورها یک سیاست مستمر و دیرین آمریکا بوده است. این سیاست در مورد کشورهای مستقل و مقاوم در برابر آمریکا عمدتاً در چارچوب راهبرد «تغییر رژیم» دنبال می‌شود. در بسیاری موارد سیاست مداخله در امور داخلی یک کشور به‌طور مستقیم با اقدامات ضد حقوق بشری همراه بوده است. هر چند موضوع دخالت‌های غیرقانونی آمریکا در خصوص کشورهای متعددی مصداق دارد، اما در این بخش صرفاً به مداخلات آمریکا در ونزوئلا و نیز جمهوری اسلامی ایران طی سال 1397 اشاره می‌شود.


اول - ونزوئلا


تحولات اخیر در ونزوئلا مصداق بارز دخالت ایالات متحده در امور داخلی یک کشور مستقل است. آمریکا در یک سال گذشته به روش‌های مختلف سعی در تضعیف و براندازی دولت قانونی ونزوئلا داشته و در این راستا از شورش‌های اخیر در این کشور حمایت کرده و رهبر مخالفان را نیز به رسمیت شناخته است.


آمریکا پیش‌نویس قطعنامه‌ای را هم جهت ارائه به شورای امنیت آماده کرده بود تا طی آن جامعه جهانی را ملزم به حمایت از انتخابات زودهنگام در ونزوئلا کند. این امر در حالی است که انتخابات در این کشور به تازگی صورت پذیرفته و نیکلاس مادورو به عنوان رئیس جمهور منتخب برگزیده شده است. سطح دخالت‌های آمریکا در امور داخلی ونزوئلا به حدی است که رئیس جمهور این کشور در اظهاراتی وقیحانه و قابل تعقیب از احتمال حمله نظامی به ونزوئلا خبر داده است. همچنین اعمال تحریم‌های اقتصادی علیه دولت و مردم این کشور از دیگر اقدامات ضد حقوق بشری آمریکا در ونزوئلا به حساب می‌آید.


دوم - جمهوری اسلامی ایران


جمهوری اسلامی ایران در حیات 40 ساله پربرکت خود انواع سیاست‌های خصمانه آمریکا را تجربه کرده که بسیاری از آنها با مبانی و موازین حقوق بشر در تعارض و تناقض بوده است. سیاست اعمال تحریم بر ضد ملت ایران از جمله رایج‌ترین سیاست‌های آمریکا در قبال جمهوری اسلامی طی 40 سال اخیر بوده است. این سیاست بار دیگر در سال 1397 و با تصمیم دونالد ترامپ به خروج از برجام و اقدام به بازگرداندن و تشدید تحریم‌های ضدایرانی اجرا شد و بدین ترتیب جنگی اقتصادی با هدف سخت کردن شرایط اقتصادی برای مردم ایران به راه افتاد.


همچنین وزارت خارجه آمریکا مبادرت به تشکیل گروهی به نام «گروه اقدام ایران»‌ به منظور هماهنگ‌سازی تلاش‌های ضد ایرانی واشنگتن و وادارسازی سایر دولت‌ها به تبعیت از این تلاش‌ها کرده است. آمریکا با تهدید کشورها و شرکت‌های مختلف تلاش می‌کند تا سایر کنشگران اقتصادی را از همکاری و تجارت با ایران منصرف سازد و بدین سان شرایط اقتصادی سخت‌تری را بر مردم تحمیل کند.


در این راستا واشنگتن برای ایجاد ائتلاف بین‌المللی علیه ایران و تشدید فشارها بر کشورمان نیز تلاش می‌کند که برگزاری کنفرانس ضد ایرانی ورشو در اواخر بهمن ماه سال 1397 نمونه‌ای از این تلاش است. چنین سیاستی آشکارا حق حیات و حق توسعه ملت ایران را که از مبانی عام و جهان‌شمول حقوق بشر به شمار می‌رود، هدف گرفته است.


جدا از تحریم اقتصادی، سیاست دخالت در امور داخلی ایران نیز، یک دستور کار اصلی دولتمردان آمریکا در قبال ایران در سال 1397 بوده است. در حالی که آمریکا خود از مهم‌ترین ناقضان حقوق بشر در جهان است، در سال گذشته انواع اتهامات حقوق بشری را متوجه ایران ساخته تا ضمن منزوی کردن ایران، مردم را از نظام و انقلاب‌شان دلسرد کند.


3) بی‌اعتنایی در برابر نقض حقوق بشر


آمریکا در حالی مدعی پایبندی به اجرای حقوق بشر در سطح جهان است که آشکارا نسبت به نقض گسترده حقوق بشر از سوی متحدان خود بی‌تفاوت بوده و حتی از اقدامات آنها، بی‌شرمانه حمایت می‌کند. در این زمینه می‌توان به حمایت آمریکا از اقدامات ضد حقوق بشری رژیم صهیونیستی و عربستان سعودی اشاره کرد.


اول - رژیم صهیونیستی


رژیم صهیونیستی از بدو شکل‌گیری موجودیت نامشروع خود با کمک وتوی آمریکا در اراضی اشغال‌شده فلسطین مرتکب جنایات گوناگون می‌شود، به‌طوری که از سال 1972 آمریکا در برابر بیش از 40 قطعنامه شورای امنیت علیه رژیم صهیونیستی حق وتو را به‌کار برده است. آمریکا در جهت حمایت از این رژیم و اقدامات جنایتکارانه آن در سال 1397 «قدس» را به عنوان پایتخت این رژیم به رسمیت شناخت و در اردیبهشت ماه این سال سفارت خود را از تل‌آویو به قدس منتقل کرد که با محکومیت جهانی نیز مواجه شد.


این اقدام آمریکا در حالی اتفاق افتاد که رژیم صهیونیستی در پاسخ به اعتراضات، صدها تن از فلسطینیان را به خاک و خون کشید و این جنایت با حمایت آشکار آمریکا اتفاق افتاد. همچنین افزایش کمک‌های نظامی به صهیونیست‌ها را نیز باید به این فهرست حمایت‌های ضد حقوق بشری آمریکا از این رژیم افزود. به‌طور کلی آمریکا با حمایت از جنایات و تجاوزات رژیم صهیونیستی که همگی در چارچوب جنایت علیه بشریت قابل توضیح هستند، نشان داده که کوچک‌ترین احترامی برای حقوق بشر قائل نیست. بی‌جهت نیست که آمریکا در خرداد ماه سال 1397 با اعلام حمایت از رژیم صهیونیستی از شورای حقوق بشر سازمان ملل خارج شد.


دوم - عربستان سعودی


قتل جمال خاشقچی روزنامه‌نگار و نویسنده اهل کشور عربستان سعودی در ترکیه که از منتقدان ولیعهد و پادشاه کشور عربستان بود، نشان داد که ایالات متحده در برابر نقض حقوق افراد بنا بر منافع خود به واکنش می‌پردازد. واکنش انفعالی و بی‌تفاوتی واشنگتن در این مورد و بی‌توجهی آن به درخواست‌های مکرر داخلی و خارجی مبنی بر تجدید نظر در روابط خود با ریاض، سبب شد که این مسئله به یکی از رسوایی‌های مهم سیاست خارجی آمریکا تبدیل شود.


پشتیبانی ایالات متحده در اعمال استانداردهای دوگانه در رابطه با عربستان تنها محدود به این مورد نمی‌شود، بلکه حمایت از ریاض در جنگ یمن که تاکنون کشتار هزاران شهروند بی‌گناه یمنی اعم از زنان و کودکان را به دنبال داشته را باید مثال دیگری در کارنامه ضد حقوق بشری آمریکا در سطح بین‌الملل به‌حساب آورد. آمارها نشان می‌دهد که از ابتدای سال 2016 نزدیک به چهار هزار و 489 شهروند به‌دلیل حملات هوایی جان خود را از دست داده‌اند که این رقم در مقایسه با سال قبل از آن افزایش داشته است.


سازمان ملل ارزیابی کرده که 16 میلیون یمنی (بیش از نیمی از جمعیت) با وجود کمک‌های انسان‌دوستانه بین‌المللی در معرض تهدید غذایی قرار دارند. دبیرکل سازمان ملل نیز در کنفرانس ژنو اعلام کرد که جنگ در یمن به بدترین بحران انسانی سال به «جنگی فراموش شده» تبدیل شده است. با این‌حال دولت آمریکا در سال 1397 نیز حمایت از ریاض که عامل همه این جنایت‌ها و فجایع است را مجدانه در دستور کار قرار دارد. آمارها نشان می‌دهد که دو سوم از تسلیحات مورد استفاده عربستان در جنگ یمن از سوی آمریکا برای متجاوزان ارسال شده است.


از سوی دیگر سکوت آمریکا در مقابل موارد متعدد نقض حقوق بشر در عربستان از جمله زندانی شدن هزاران نفر در این کشور، آن‌هم بدون محاکمه و یا نوع رفتار این کشور با زنان و نقض فاحش حقوق آنان از دیگر سیاست‌های آمریکا در سال 1397 است که با موازین و اصول حقوق بشر تعارض بنیادینی دارد.


جمع‌بندی:


برآیند شواهد و مستندات ارائه شده در این گزارش حاکی از آن است که ایالات متحده آمریکا با اتخاذ رویکردی ابزاری، بزرگ‌ترین پارادوکس رفتاری را به نمایش گذارده است؛ چراکه در عین ادعای حمایت از حقوق بشر به نقض مکرر آن در سطح داخلی و بین‌المللی نیز می‌پردازد. در واقع با قاطعیت می‌توان گفت که آمریکا حقوق بشر را به عنوان دستاویز و ابزاری در مسیر اهداف خود به کار گرفته تا از این طریق بر سرنوشت ملت‌ها سلطه یافته و انواع فشارها را بر کشورهای مخالف خود تحمیل کند.


در مجموع، مستندات گزارش حاضر، به وضوح کارنامه سیاه آمریکا در حوزه حقوق بشر را به تصویر می‌کشد و نشان می‌دهد که آمریکا از صلاحیت و صداقت لازم برای سخن گفتن در باب حقوق بشر برخوردار نیست و اصولاً در این حوزه نه تنها پیشرفتی نداشته، بلکه با مصادیق نقض متعدد و خروج از شورای حقوق بشر دچار نوعی عقبگرد نیز شده است. اساساً این کشور به‌دنبال دستیابی، حفظ و تداوم سلطه خود بر جهان بوده و به‌منظور نیل به این هدف از ابزارهای مختلفی چون ادعای حمایت از اصول و مبانی حقوق بشر و رشد و گسترش دموکراسی بهره‌برداری می‌کند.


انتهای پیام/4034/4123/ن


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب