دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
31 ارديبهشت 1398 - 10:18

روایت عقب‌نشینی ترامپ

ترامپ روز گذشته در گفت‌وگو با فاکس‌نیوز باز هم تایید و اصرار کرد دنبال جنگ با ایران نیست‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ و امید خود را به جنگ اقتصادی معطوف کرده است.
کد خبر : 382863
4bmua350a4d2e0mfsx_800C450.jpg

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر خبرگزاری آنا، از آن زمان که آمریکایی‌ها در جلسات مذاکره با ایران با لبخند وارد شده و در میانه راه ایران را باز هم تهدید به حمله نظامی می‌کردند‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌، مدت زمان زیادی نگذشته است‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌. در آن جلسات آنقدر تهدیدات بالا گرفته بود که محمدجواد ظریف یک بار به جان کری گفته بود «هیچ‌وقت یک ایرانی را تهدید نکن!» این جمله به‌سرعت به جمله نمادین این گفت‌وگوها تبدیل شد. دولت حسن روحانی آن زمان می‌خواست نشان دهد عزت ایران در گفت‌وگوها حفظ شده و طرف ایرانی بخوبی جواب تهدیدات آمریکایی‌ها را داده است. با این حال کسی در آن زمان از دولت سوال نکرد که چرا حالا که وارد مذاکره مستقیم با آمریکا شده‌‌‌‌‌ایم‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌، دموکرات‌‌های صلح‌طلب و روشنفکر مدام از گزینه‌‌های روی میزشان می‌گویند و ایران را تهدید به حمله نظامی می‌کنند؟ 


با گذشت 4 سال از توافق برجام و یک سال از زمانی که ترامپ آمریکا را از این توافق بیرون کشید، حالا می‌توان دید این جمله نه توسط ایران که توسط رئیس‌جمهور آمریکا به زبان آورده شده است‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌. ترامپ روز گذشته در توئیتر خود با اشاره به حادثه‌ای که در نزدیکی سفارت آمریکا در منطقه سبز بغداد رخ داده بود، خطاب به ایران 2 جمله نوشت که هر 2 جمله بسیار قابل تامل است‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌. 


ترامپ در توئیت خود نوشت: «اگر ایران بخواهد مبارزه کند، این به معنای پایان رسمی ایران خواهد بود. هیچ‌وقت یک آمریکایی را تهدید نکن!» اولین نکته جالب در توئیت سحری ترامپ که ساعت 4:30 دقیقه بامداد از یکی از زمین‌‌های گلف خود در ویرجینیا فرستاده، این است که او با وجود همه دیپلماسی عمومی‌ای که برای مردم ایران به کار گرفت و بارها اعلام کرد دولت آمریکا به فکر مردم ایران است و تنها با نظام جمهوری اسلامی مشکل دارد، این بار به صراحت بیان کرد نه با نظام جمهوری اسلامی، بلکه با کلیت ایران و مردمش مشکل دارد‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌. او بیان نکرده که نظام جمهوری اسلامی را نابود می‌کند، بلکه تهدید کرده ایران را نابود می‌کند! این همان فلسفه‌ای است که پیش از این سایر جمهوری‌خواهان و دموکرات‌ها نیز به نمایش گذاشته بودند؛ آنها در ماجرای گفت‌وگوهای هسته‌ای با ایران گفته بودند نه‌تنها می‌خواهند نظام جمهوری اسلامی به بمب اتم دست پیدا نکند، بلکه عنوان کرده بودند در صورتی که نظام در ایران نیز تغییر کند، هر نظامی بر سر کار بیاید، نباید توانایی رفتن به سمت انرژی هسته‌ای یا سلاح هسته‌ای را داشته باشد‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌. 


نکته بعدی در این توئیت از سر عصبانیت و ضعف، همان جمله معروفی است که ظریف زمانی که در پایتخت‌‌های اروپایی مشغول مذاکره با آمریکا بود و به‌سختی تحت فشار بود‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌، بیان کرده بود: «هیچ‌گاه یک ایرانی را تهدید نکن!» حالا ترامپ که این روزها نمی‌داند چگونه جلوی دیوانگی‌‌های بولتون و شکست‌‌های مکرر مایک پمپئو را بگیرد، ناامیدانه توئیت کرده است هیچ‌گاه یک آمریکایی را تهدید نکن! در روزهایی که جریانی در دولت آمریکا و ادامه آن در ایران و در جریان موسوم به اصلاح‌طلبی، تلاش دارند توان نظامی آمریکا را به رخ مردم ایران بکشانند، نوع واکنش ترامپ به ماجرای حمله راکتی به سفارت آمریکا در بغداد عبرت‌آموز است؛ واکنشی از سر استیصال. البته برخی هم بر این گمانند که ترامپ می‌داند منشأ این حملات راکتی به سفارت آمریکا در بغداد نه ایران، بلکه برخی دوستان آنها در منطقه‌اند و به همین خاطر تلاش می‌کند خود را در دام مهلکه نظامی با ایران نیندازد.


در هر صورت، احتیاط بیش از اندازه ترامپ، یعنی همان رئیس‌جمهور دیوانه‌نما، برای نشان دادن مخالفتش با هرگونه درگیری نظامی با ایران، این واقعیت را آشکار کرده است که گزینه جنگ آمریکا با ایران به هیچ عنوان واقعیت ندارد. البته این واقعیت از چشم کارشناسان دور نمانده است که این بار آمریکا به دیوار بتنی قدرت دفاعی ایران برخورد کرده است و به همین دلیل گزینه تهدید نظامی را از روی میز برداشته و صرفا همانگونه که ترامپ در گفت‌وگو با فاکس‌نیوز گفته، امید خود را به جنگ اقتصادی معطوف کرده است.  ترامپ روز گذشته در گفت‌وگو با فاکس‌نیوز باز هم تایید و اصرار کرد دنبال جنگ با ایران نیست‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌. ترامپ در عقب‌نشینی آشکار از موضع قبلی‌‌‌‌اش برای حمله به ایران در صورتی که منافع آمریکا و متحدانش در منطقه مورد تهدید قرار گیرد، گفت: «من کسی نیستم که وارد جنگ با ایران می‌شود اما می‌خواهم اطمینان حاصل کنم که ایران به سلاح اتمی دست پیدا نمی‌کند».


این تغییر موضع ترامپ اما در شرایطی به نمایش گذاشته شده که بعد از تصویب برجام نیز کشورهای اروپایی و روسیه بارها اعلام کردند برنامه هسته‌ای تهران تحت شدیدترین نظارت‌‌های بین‌المللی و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی قرار دارد و ایران نیز به دنبال دستیابی به سلاح هسته‌ای نیست‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌. به نظر می‌رسد این صحبت‌‌های ترامپ نشانه آشکاری از این باشد که او دیگر هیچ بهانه‌ای برای مقابله با ایران نداشته و می‌داند که تهدید کردن‌‌های بی‌رویه و توخالی ایران چه بلایی می‌تواند سر اهداف و مواضع او در خاورمیانه و کل منطقه بیاورد. 


منبع:وطن امروز


انتهای پیام/4112/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب