بیشتر منازل روستایی در مناطق سیلزده بیمه بودند
اشکان جعفرکریمی در گفتگو با خبرنگار گروه استانهای خبرگزاری آنا درباره اقدامات انجامشده دفتر هماهنگی عمران و خدمات روستایی سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور در ارتباط با سیل اخیر اظهار کرد: اقدامات انجام شده این دفتر را میتوان در سه دسته پیش از بحران، در زمان بحران و پس از بحران تقسیمبندی کرد.
وی افزود: در کشور حدود 39 هزار روستای بالای 20 خانوار داریم و براساس قانون برای روستاهای بالای 20 خانوار وزارت کشور میتواند مجوز دهیاری صادر کند که از این تعداد 37 هزار و 48 روستا که بیشتر آنها بالای 30 خانوار است، مجوز تأسیس دهیاری گرفتهاند.
مدیرکل دفتر هماهنگی عمران و خدمات روستایی سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور ادامه داد: دهیاریها یکسری وظایف مشخص دارند که بیشتر وظایف آنها حول موضوعهای مدیریتی و ارائه خدمات در روستاست و در حقیقت نقش شهرداری در شهرها را دهیاریها در روستاها برعهده دارند. در کنار آن برخی وظایف دهیاریها، وظایفی است که معاضدتی بوده و در همکاری دستگاههای امدادرسان است که بیشتر در مواقع بحران آشکار میشود. بدین معنی که وقتی بحرانی ایجاد میشود، دهیاریها وظیفه همکاری با دستگاههایی که مسئول برطرفکردن بحران هستند، مانند هلال احمر و سازمان مدیریت بحران را دارند؛ البته خودشان قرار نیست عملیاتی انجام دهند؛ اما از لحاظ اطلاعاتی برای ارگانهای امدادرسان بسیار مفیدند.
کریمی اضافه کرد: بهدلیل اینکه روستاها بسیار زیاد و پراکنده هستند، معمولاً دستگاههای خدماترسان مانند دهیاریها، اطلاعات جامع و کاملی از تمام روستاها دارند و اینجاست که نقش دهیاریها بسیار در زمان بحران پررنگ میشود. بهطور مثال در اتفاقاتی مانند زلزله کرمانشاه، تجربیاتی داشتیم و همان تجربیات را پیش از سیل اخیر نیز بهکار گرفتیم و به دهیاریها اجازه دادیم و تأکید کردیم که مکانهای روستایی را بیمه حوادث کنند.
بیشتر منازل روستایی در گلستان، خوزستان و لرستان بیمه شدهاند
وی تصریح کرد: اکنون در سه استان اصلی که درگیر سیل هستند یعنی گلستان، خوزستان و لرستان اغلب واحدهای روستایی بیمه شدهاند. در لرستان و خوزستان تمام واحدهای مسکونی بیمه بودند و در گلستان نیز بیشتر ساختمانها در روستاها بیمه هستند. اینها مجموعه اقداماتی بود که توسط دفتر هماهنگی عمران و خدمات روستایی سازمان شهرداریها و دهیاریها پیش از بحران انجام شده است.
کریمی بیان کرد: البته در کنار این اقدامات پیش از بحران مجموعه بخشنامههایی را نیز داشتیم که دهیاران را بهعنوان مرجع صدور پروانه ساخت در روستاها ملزم میکرد که جلوی ساختوساز در حریمهای مشخص مانند راهآهن، خطوط انتقال برق و نیرو، حاشیه رودخانهها و مسیلها را بگیرند.
مدیرکل دفتر هماهنگی عمران و خدمات روستایی سازمان شهرداریها و دهیاریها تشریح کرد: در زمان بحران نیز مهمترین وظیفه بهیاریها همکاری با واحدهای امدادرسان است. بدین معنی که در کوتاهترین مدت بتوانند اطلاعات جمعیتی و تعداد خانوار روستاها را بهطور دقیق به سازمانهای مربوط اعلام کنند و در کنار آن آمار دقیق میزان خسارات و اتفاقاتی که در روستا رخ داده است و نیز نیازهایشان را به واحدهای امدادرسان اعلام کنند.
انعقاد تفاهمنامه با سازمان داوطلبان جمعیت هلال احمر
کریمی یادآور شد: در تجربه زلزله کرمانشاه نیز چنین کاری را کردیم و شبکهای ایجاد شد که لحظه به لحظه اطلاعات را در اختیار مراجع امدادرسان قرار میداد و این اطلاعات برای سازمانها بهویژه هلال احمر خیلی مفید بود و منجر به انعقاد تفاهمنامهای در آن زمان بین سازمان داوطلبان جمعیت هلال احمر و دهیاران شد و دهیاران ما بهعنوان داوطلبان هلال احمر آموزش دیدند.
وی خاطرنشان کرد: این اقدام در سیل اخیر نیز خیلی کمک کرد و همین اقدام را مجدداً انجام دادیم و دهیاران در مدت سیل نقش واسط بین مردم و نیروهای امدادرسان را ایفا کردند. در اتفاقاتی مانند سیل نخستین کسانی که مردم به آنها اعتماد کامل دارند، دهیاران هستند و بهطور مثال اگر جایی در معرض خطر است و نیاز به تخلیه دارد، از طریق دهیاران برای مردم تفهیم میشود.
کریمی متذکر شد: در حوزه اقدامات پس از بحران نیز با توجه به وظیفه مدیریتی و خدماتی نیز که دهیاران دارند، باید سعی کنند در کوتاهترین فرصت روستا را به حالت پیش از بحران برگردانده و آواربرداری و برداشتن گل و لای و نخالههایی را که وارد روستا شده است، انجام دهند و برآورد کاملی نیز از خسارات وارد شده به روستا داشته باشند. بهطور مثال اینکه برای تأسیسات عمومی روستا چه اتفاقی افتاده است؟ و این اطلاعات را در اختیار دستگاههای دیگر مانند وزارت نیرو، بنیاد مسکن و ... قرار دهند تا هرکدام از این دستگاهها در حیطه وظایف خودشان اقدام به بازسازی کنند.
مدیرکل دفتر هماهنگی عمران و خدمات روستایی سازمان شهرداریها و دهیاریها در پایان بیان کرد: در بحران سیل اخیر روستاهای بسیار زیادی در سراسر کشور درگیر بودند؛ اما خوشبختانه تعداد روستاهایی که با بحران جدی روبهرو شدند، بسیار کم بوده است.
انتهای پیام/4078/4103/
انتهای پیام/