نمایشگاه موزه لوور در تهران افتتاح شد
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری آنا، آیین افتتاحیه موزه لوور در تهران با سرود ملی جمهوری فرانسه سرود ملی کشورمان و تلاوت کلام الله مجید شکل رسمی به خود گرفت. جبرئیل نوکنده، رئیس کل موزه ملی در این مراسم گفت: ما امروز شاهد گشایش سومین نمایشگاه خارجی در موزه ملی هستیم و این نشاندهنده اعتماد آنها به ایران است.نوروز موزه ملی ایران با گشایش نمایشگاه"موزه لوور در ایران"آغاز میشود.
وی عنوان کزد: موزه ملی ایران با برگزاری این نمایشگاه نشان میدهد که به تعهد خود برای معرفی فرهنگ های مختلف به ایرانیان متعهد است.
وی همچنین از اینکه در تبادلات فرهنگی به جایی رسیدیم که موزه های بزرگ کشور به ما اطمینان میکنند اظهار خرسندی کرد.
مرآت نیا مشاور ارشد مدیر عامل بانک آینده در این مراسم گفت: تمدن ایران از دوران باستان در صلح و دوستی با جهان بوده و فرهنگ اصیل ایرانی بر پایه فرهنگ های غنی در جهان استوار است.
وی اعلام کرد: ایرانیا اصیل همچون اجدادشان، ۷ تمام تمدن ها را ارج می نهند و امکان گفتگو را زمینه ساز توسعه و صلح در جهان می دانند.
مرآت نیا عنوان کرد: نمایش آثاری از فرهنگ ها نشان دهنده ارتباط عمیق و دوستانه تمدن ها است و بانک آینده با شعار بانک آینده حامی تمدن جهانی امیدوار است این رویداد پل مستحکمی میان گذشته تا آینده برقرار کند.
محمد حسن طالبیان معاون میراث فرهنگی نیز گفت: تاریخ باستان شناسی حکایت از همکاری های جهانی دارد.
در بخش بعدی برنامه نماینده شرکت توتال فرانسه و وزیر امور خارجه و اروپای فرانسه به زبان فرانسوی سخنرانی کردند. این سخنرانی ها بدون ترجمه به زبان فارسی بود و به همین دلیل اکثر حاضران در سالن که این زبان را نمیدانستند از صحبت ها و اطلاعات ارایه شده بی بهره ماندند.
علی اصغر مونسان رییس سازمان میراث فرهنگی نیز اخرین سخنران این مراسم بود.
متن سخنرانی مونسان بدین شرح بود:
جناب آقای ژان ایو لو دِریان، وزیر ارجمند امور خارجه جمهوری فرانسه،
جناب آقای فرانسوا سِنِمو، سفیر ارجمند جمهوری فرانسه در جمهوری اسلامی ایران،
جناب آقای ژان لوک مارتینز، رئیس ارجمند موزه لوور،
سفرای محترم،
میهمانان گرامی،
در آستانه فصلِ رقص گلها و بهار طبیعت، مفتخرم که شاهد برگزاری و رویشِ یکی از «رویدادهای بزرگ فرهنگی میان جمهوری اسلامی ایران و جمهوری فرانسه» باشیم. برگزاری این رویداد - در این ایام- برای ما ایرانیان، همزادِ جشن بزرگ ملی نوروز است که روز را و طبیعت را- همراه با هم- «نو» میکنیم. این تقارن، چه زیباست که نخستین نمایشگاه موزه لوور در ایران همپای با رویش جوانه ها در طبیعت، مناسبات فرهنگی دو کشور را در بستری تازه و «رویشی نو» قرار خواهد داد.
مفتخرم که نوروز امسال، میزبان این مجموعه گران سنگ از آثار فرهنگی – تاریخی در کشورمان باشیم تا سبب شود ایرانیانِ فرهنگ دوست و صاحب تمدن و تاریخ دیرین، از این اقدام شایسته موزه لوور فرانسه، استقبالی دو چندان کنند و در این رهگذر، سنت میزبانی و مهمان نوازی دیرینه خود را در حق میهمان نوروزی خویش، به شایستگیِ تمام به جا آورند.
حضار گرانقدر،
اینک در مکانی قرار داریم که عنصر سازنده آن «تاریخ و فرهنگ ملت»هاست و به تعبیر مشترک شارل بودلر و حافظ پارسی گوی، «عشق به یکدیگر و زیستن با این گوهر ناب» را، میتوانیم در «جریده عالم» ثبت کنیم تا همگان، شاهد باشند که چنین مکان و نمایشگاهی از جغرافیای عشق و فرهنگ سخن میگوید و اشیاء، تنها نمادی است که این گوهر ناب را میان فرهنگ ملتها و در موزهها، نمودار میکند.
بیتردید، اشیای ایرانی در عرصه تاریخ - تمدن- فرهنگ، بیش از دو قرن است که درهای نمایشگاههای گوناگون دنیا را به روی ملت ها و جهانیان گشوده است. اما نیک باید یادآور شویم که اولین آن در سال 1267 هـ.ش (1889 م) در فرانسه برگزار شد و این کشور با 7 نمایشگاه، بیشترین تعداد برگزاری نمایشگاه با ماهیت آثار ایرانی را، به خود اختصاص داده است. اتفاقی که نمی تواند اتفاقی باشد و به خوبی نیز نشان میدهد که عمق روابط و تعاملات فرهنگی دو کشور، در عالیترین سطح خود، قرار دارد. گرچه پس از آن، نمایشگاه هایی در انگلستان، امریکا، اتریش، بلژیک و سوئیس، برگزار شده است.
با این وجود، اگر «تاریخ» را ورق زنیم، روابط فرهنگی ایران و فرانسه از قرن هفدهم میلادی و از دربار شاه عباس صفوی در ایران-همزمان با زمامداری هانری چهارم- آغاز میشود و در ادامه آن، در قرن نوزدهم، همزمان با آغاز جمهوری سوم فرانسه و دوره قاجار در ایران، روابط فرهنگی این دو کشور، بالندهتر شده و در نهایت، به انعقاد نخستین قراردادهای رسمی، میان نهادها و مؤسسات علمی- فرهنگی ایران و فرانسه، منجر میگردد. این روند تاریخی، آن زمان شاخصتر میشود که به فعالیتهای ارزشمندِ باستان شناسی فرانسویان در ایران، به ویژه در شهر شوش، تپه گیان، تپه سیَلْک، تورنگ تپه و چغازنبیل، با محوریت تحقیق بر خط و زبانهای باستانی و انتشار متون کهن، توجه و تأمل کنیم. به این کارنامه «معماری ساختمان موزه ایران باستان» را نیز، باید افزود که طراح آن، «آندره گدارِ» فرانسوی بوده است.
در شرایط اکنون اما، پس از برگزاری دو نمایشگاه از سوی موزه ملی ایران در موزه لوور فرانسه - در سالهای 1385 (2006 م) و 1386 (2007 م)- به پشتوانه همان گوهر نابِ جریان فرهنگی، یعنی زیستن و عشق در مسیر تعالی انسانی، 90 سال بعد، شاهد به نمایش درآمدن آثار موزه لوور از تمدنهای مختلف جهان در موزه ملی ایران هستیم. نمایش منتخبی از آثار ارزشمند مصر باستان، بینالنهرین، یونان و رم که میتواند به تقویت پیوندها و شناخت ویژگیهای مشترک فرهنگی کشورها کمک نماید و همه ما را با گذر از این دالان تاریخی، «گذشته» را در برابرمان مجسم سازد تا ما خود بتوانیم آن تاریخ را به «اکنون» و اکنون را به «آینده» متصل سازیم.
در پایان، برگزاری این نمایشگاه را به عنوان یک اتفاق خجسته فرهنگی به مدیران و کارکنان ارجمند موزه ملی ایران و موزه لوور تبریک میگویم و مراتب سپاس خود را از عوامل اجرایی آن ابراز می دارم. نیک، امیدوارم از این پیوند دوستانه میان دو موزه یادشده، دو ملت بزرگ ایران و فرانسه نیز، بهرهمند شوند و نتیجه آن، تقویت آرامش و با هم زیستن و صلح پایدار جهانی باشد. ضمن سپاس از همه میهمانان، به خاطرِ حضور در این رویدادِ ماندگار، دعوت میکنم تا از این نمایشگاه بازدید به عمل آورند.
از حواشی برنامه دعوا و درگیری های لفظی افراد بود که به علت کمبود صندلی و ازدحام ایجاد شد. این درگیری ها در طول برنامه بارها تکرار شد و توجه باستان شناسان خارجی و فرانسوی ها را به خود جلب کرد.
انتهای پیام/