همه گزینهها درباره برجام روی میز ایران است
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری آنا، بهرام قاسمی در نشست خبری هفتگی خود در پاسخ به این سوال که «کمتر از چند روز دیگر تا ضربالاجل درباره تحریمهای هستهای و غیر هستهای در آمریکا باقی مانده است. اگر احیانا تعلیق تحریمها از سوی دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا تمدید نشود، موضع ما چه خواهد بود؟» گفت: «درباره 22 دی و 13 ژانویه که قرار است این تصمیم اتخاذ شود فعلا پیشداوری نمیکنم و تا آن روز صبر میکنم. اما آنچه که در جمهوری اسلامی ایران از گذشته مدنظر و توجه لازم قرار داشته، پیشبینیهای همه سناریوهای احتمالی و ممکن است.»
وی افزود: «برای هرگونه وضعیت و سناریو، تصمیمات لازم در جمهوری اسلامی اتخاذ شده است و همه گزینهها برای هر وضعی روی میز جمهوری اسلامی ایران قرار دارد. این گزینهها به تناسب نوع تصمیماتی که در ایالات متحده آمریکا اتخاذ میشود همان روز و به سرعت به اجرا گذاشته خواهد شد.»
قاسمی تصریح کرد: «بهطور قطع با توجه به ماهیت برجام و اینکه یک تعهد بینالمللی است، دولت ایالات متحده آمریکا موظف است آن را براساس تفاهم اولیه اجرا کند، خروج احتمالی آمریکا یا هرگونه برخورد غیرمنطقی آنها با برخوردهای متناسب و سنگین مواجه خواهد شد. حاصل این تصمیمات میتواند هم برای ما و هم برای آمریکا بسیار مهم باشد. اگر دچار خطای فاحش در اینباره شوند با اقداماتی که جمهوری اسلامی ایران مدنظر دارد به پشیمانی دولت آمریکا منجر خواهد شد.»
شکست ترامپ در سازمان ملل متحد
قاسمی درباره اینکه از شکست ترامپ در سازمان ملل متحد، ملت ایران چه بهرهبرداریای کرده است؟ گفت: «در یک سال اخیر تغییراتی در سیاست خارجی آمریکا رخ داده است. در شورای امنیت شکست دیگری به آقای ترامپ وارد شد. جامعه جهانی و اعضای شورای امنیت نشان دادند دوران دیگری شروع شده و تبعیتی از او ندارند. اقدام آقای ترامپ برای کشاندن اوضاع داخلی یک کشور به شورای امنیت با یک نه بزرگ مواجه شد. این موضوع میتواند درس عبرتی برایش باشد و شکستی در ادامه شکستهای دیگر او نه تنها در مقابل ایران بلکه در سطح جهانی، بود.»
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشور در پاسخ به این سوال که «آیا وزارت امور خارجه شواهد مستدلی درباره برگزاری جلسه در اربیل درباره اعتراضات کشور دارد یا خیر؟» گفت: «درباره بعد امنیتی آن اظهارنظر نمیکنم. نیچروان بارزانی این ادعا را تکذیب کرد. با شناختی که در اقلیم درباره ایران وجود دارد، بعید میدانم آنجا اقدامی علیه کشورمان انجام شود. من شواهدی در این زمینه ندارم و دستگاههای اطلاعاتی باید در این زمینه اظهارنظر کنند. در وزارت امور خارجه شاهدی در این زمینه نداریم.»
وی درباره اهداف رئیس پارلمان اردن از سفر قریبالوقوع به تهران گفت: «روابط با کشورهای همسایه و پیرامونی برای ما مهم است. با اردن روابط سیاسی داریم و این رفت و آمدها میان کشورهایی که در یک منطقه هستند و موضوعات مشترکی دارند طبیعی است که انجام شود. از هر گونه رفت و آمد و گفتوگو با کشورهای منطقه و سایر نقاط جهان استقبال و فکر میکنیم گفتوگو و تماس به نزدیکی ملتها کمک میکند.»
تفاوت مواضع اتحادیه اروپا نسبت به ناآرامیهای داخلی در ایران و حوادث آلمان و فرانسه
قاسمی در پاسخ به این سوال که «چرا اتحادیه اروپا نسبت به برخورد تند آلمان و فرانسه با ناآرامی های آن کشورها ساکت است، ولی در برابر کشور ما موضعگیری میکند؟» گفت: «از موضع اتحادیه اروپایی در قبال حوادث شب ژانویه در اروپا اطلاع دقیقی ندارم. درباره دعوت خانم موگرینی از دکتر ظریف، آنچه که در رسانهها، بهویژه رسانههای وابسته به رژیم صهیونیستی آمده، یک دروغ پردازی است. ما با اتحادیه اروپا روابط سازنده و مستمری داریم و گفتوگو با آنها به صورت مرتب وجود دارد و با توجه به نزدیکی زمانی برای اعلام نظر آمریکا درباره برجام، این دیدار مهم است، لذا خانم موگرینی از ظریف و وزیران امور خارجه آلمان، انگلستان و فرانسه برای گفتوگو درباره برجام و موضوعات مربوط به آن دعوت به رایزنی کرده است. این سفر احتمالا آخر این هفته انجام میشود و ربطی به موضوعات داخلی ایران ندارد و صرفا درباره برجام مذاکره خواهد شد. ربط دادن این سفر به موضوعات داخلی با اهداف خاص مطرح شده است.»
وی درباره حادثهای که برای کشتی نفتکش ایرانی به وجود آمده است، گفت: «یک اتفاق ناگوار برای کشتی حامل 137 هزار تن نفت جمهوری اسلامی ایران که برای کرهجنوبی حمل میشد بهوجود آمد و آن نفتکش با یک کشتی باربری چینی تصادف کرده و آتش گرفته است و هنوز آتشسوزی ادامه دارد. در چین ستاد بحران تشکیل شده است و سفارت و کنسولگری کشورمان در پکن و شانگهای در تماس با مقامهای چینی هستند. تا ساعاتی پیش هیچ چیز دقیقی برای اعلام نظر به دست نیامده است. 32 مفقود در این حادثه وجود دارد. چند دانشجوی کارآموز دریانوردی و همسر یک نفر از کارکنان کشتی هم در نفتکش بودهاند. بهدنبال اطلاعات بیشتر هستیم ولی اطلاعات دقیقی از طرف چینی به سفارت کشورمان داده نشده است. امیدواریم هر چه زودتر دقایق و حقایق موضوع به دست آید.»
قاسمی در پاسخ به این سوال که «با توجه به برگزاری کنفرانس امنیتی تهران به نظر میرسد تلاش آمریکا درونیسازی چالشهای امنیتی منطقه و بهویژه در ایران است، چه موضعی در این زمینه دارید؟» گفت: «سیاست کینه توزانه آقای ترامپ درباره ایران وجود دارد. ولی خوشبختانه در کارنامه یک سال او شاهد ناکامیهای پی در پی در پیشبرد سیاستهای غلط درباره ایران و منطقه هستیم. طبیعی است که ترامپ نسبت به ایران کینهتوزانه برخورد کند و برای ایجاد مشکل برای ما تلاش کند. ولی علاقهمندی مردم ایران نسبت به سرنوشت خود همواره این نابخردیهای وی را در منطقه ناکام گذاشته است و در آینده نیز چنین خواهد بود.»
موضع ایران در آستانه برگزاری انتخابات پارلمانی عراق
رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان درباره موضع ایران در قبال لزوم وحدت هرچه بیشتر در عراق بهویژه با نزدیک شدن انتخابات پارلمانی در آن کشور گفت: «آنچه برای ما مهم است ثبات و امنیت و دوستی میان همه مذاهب و قومیتها در عراق بهعنوان یک کشور همسایه است که با قدرت مردم با پدیده شوم تروریسم برخورد کرده است. انتخابات در مسیر تکوین مردم سالاری آن کشور است و امیدواریم مردم عراق بدون دخالت خارجی آنچه را میپسندند انتخاب کنند. در آستانه هر انتخاباتی رقابتهایی وجود دارد و نباید نگران برخی اختلاف سلیقهها بود. امیدواریم انتخابات آرام و خوبی در عراق برگزار شود که بتواند باعث استحکام و ثبات عراق و منطقه شود.»
قاسمی در پاسخ به این سوال که «آیا ناآرامیها بر سفر امانوئل ماکرون، رئیسجمهوری فرانسه به تهران تاثیر خواهد داشت یا نه؟» گفت: «روابط ایران و فرانسه عالی است. در سطوح عالی تماسهای دو کشور وجود داشته و دارد و دو کشور مصمم هستند روابط خود را به نحو احسن پیش ببرند. در دستور کار آینده روابط تبادل هیاتهای پیشبینی شده ولی انجام صرف سفر برای ما مهم نیست و هر سفر نیاز به مقدمات لازم دارد. برای سفر آقای ماکرون و وزیر امور خارجه فرانسه در حال برنامهریزی هستیم. سفر انجام خواهد شد و در دستور کار است. اشتراکات زیادی در موضوعات منطقه با فرانسه داشتهایم و روابط دوجانبه خوبی هم داشتهایم. فرانسه موضع منطقی در شورای امنیت باوجود میل آمریکا و در استمرار سیاست فرانسه به برجام اتخاذ کرده است. فرانسه در شورای امنیت همانگونه که انتظار میرفت موضع گرفت. امیدواریم عناصر مخالف روابط دو کشور نتوانند بر فرانسه تاثیرگذار باشند و در مسیر تحکیم بیشتر روابط گام برداریم.»
سناریوهای احتمالی آمریکا درباره قدس
وی درباره سناریوهای احتمالی آمریکا درباره قدس و موضع ایران نسبت به طرح دو دولتی گفت: «سیاست ما نسبت به فلسطین تغییر نکرده است. تا اشغالگر هست مقاومت هم هست و سیاست ما در دفاع از مردم مظلوم فلسطین مشخص است. سیاست آمریکا احتمالا نسبت به فلسطین ادامه خواهد یافت و با توجه به دیدگاه جامعه جهانی نسبت به سیاست آمریکا درباره فلسطین، این کشور باید رویکرد خود را عوض کند و آقای ترامپ باید از حمایت کامل از رژیم اشغالگر قدس دست بردارد.»
رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان درباره موضع ایران نسبت به برخی نمایندگان کنگره برای تحریم ایران بهدلیل سرکوب اعتراضات، تاکید کرد: «این دیدگاه عجیب نیست و ناشی از یک دید غلط است که از هفت دهه بهویژه چهار دهه اخیر نسبت به کشورمان وجود داشته است. به نظر میرسد قصد دارند همچنان به این سیاست غلط ادامه دهند. آمریکا باید بفهمد این سیاستها نمیتواند در سیاستهای کشورمان خلل ایجاد کند و فقط برای خود زحمت درست میکند.»
قاسمی درباره ادعای کمیته اطلاعات و امنیت پارلمان انگلستان نسبت به برگزاری مانور هستهای در منطقه گفت: «سیاست ما مشخص است و جهان از استفاده صلحآمیز ما از فناوری هستهای آگاهی دارد و هر چه غیر از این بیان شود پایه و اساس درستی ندارد و آنچه برای ما مهم است استفاده مسالمتآمیز از انرژی هستهای است. طبق برجام هم میتوانیم از این مزایا در این حوزه استفاده کنیم و دیگران هم میتوانند با ایران در این زمینه همکاری داشته باشند.»
زمان و مکان دقیق دیدار ظریف با موگرینی
وی درباره زمان و مکان دقیق دیدار ظریف با خانم موگرینی گفت: «دعوتی که از ظریف و سه وزیر خارجه اروپایی شده است باید پیش از 13 ژانویه (23 دی) باشد. تصور من این است که پیش از 13 ژانویه (23 دی) و احتمالا در آخر این هفته باشد. در اتحادیه اروپا دفتر خانم موگرینی برای این سفر در حال تدارک هستند. با توجه به اهمیت برجام برای اروپا، فکر می کنم حتما این نشست برگزار شود.»
قاسمی در پاسخ به این سوال که «مقام معظم رهبری دشمنان را به دست داشتن در اعتراضات اخیر متهم کردند. آیا شواهدی در این زمینه در وزارت امور خارجه دارید؟» گفت: «قطعا وقتی مقام معظم رهبری مطالبی را بیان میکنند مستند به دلایلی است و خود این کلام قابل اتکاست. ولی این نوع موضوعات پیش از آنکه در حوزه وزارت امور خارجه باشد در حیطه دستگاههای امنیتی است و پس از آن به وزارت امور خارجه منعکس میشود تا در صورت نیاز اقدامات دیپلماتیک انجام شود.»
وی درباره اینکه «آیا وزارت امور خارجه در مذاکرات هفته گذشته هیات سازمان حج و زیارت در سفر به عربستان نماینده داشته است؟» گفت: «موضوع حج به سازمان حج و زیارت متعلق است و وزارت امور خارجه در آن دخالتی ندارد. فقط زمان برگزاری حج کمکهای کنسولی انجام میشود.»
قاسمی همچنین درباره آخرین وضعیت پیگیری قتل یک شهروند ایرانی در آمریکا تصریح کرد: «پس از این حادثه تلخ، از کانالهای لازم از جمله سفارت سوئیس موضوع پیگیری شد و همچنین سفیر سوئیس در تهران بهعنوان حافظ منافع آمریکا در ایران نیز به وزارت امور خارجه فراخوانده و طی یادداشت رسمی اعتراض شد و خواستار پاسخ هستیم. تاکنون پاسخ لازم دریافت نشده است ولی قطعا این موضوع تا حصول نتیجه با جدیت پیگیری خواهد شد.»
آخرین وضع نگار قدس کنی در استرالیا
قاسمی درباره آخرین وضع نگار قدس کنی در استرالیا گفت: «یکی از موضوعات اصلی در دست پیگیری وزارت امور خارجه پیگیر وضع او بهدلایل انساندوستانه و اوضاع خاصش است. در سطوح مختلف با مقامهای استرالیا تماس گرفته شده و سفارت ایران در استرالیا بسیار فعال بوده است. او فرزند خود را به دنیا آورده است ولی در نهایت از وضعیتش رضایت نداریم و باز هم از دولت استرالیا میخواهیم درباره او تصمیم گیری کند. معتقدیم خانم قدس کنی مرتکب هیچ خطایی نشده است و پیگرد حقوقی دولت آمریکا درباره او باید نادیده گرفته شود و این عملکرد آمریکا درباره شهروندان ایرانی باید پایان یابد.»
رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان درباره ادعای تحریم صدا و سیما از سوی آمریکا گفت: «موضع ایران درباره زیادهخواهی آمریکا و نگاه غلط آن کشور نسبت به ایران و سایر مناطق جهان مشخص است. این اقدامات ناشی از عجز و ناتوانی آمریکا درباره ایران است. این ادعا در حد یک طرح است و حاصلی برای آمریکا ندارد. دولت ترامپ را به در نظر گرفتن واقعیتها و خروج از دنیای مجازی و در نظر گرفتن واقعیت ها، توصیه میکنم. این اقدامات موجب افزایش خصومت مردم جهان به آمریکا و منزوی شدن آن کشور است.
انتهای پیام/