غیبت وزیر ارشاد و معاونش در مراسم تجلیل از پیشکسوتان اهل قلم
به گزارش خبرنگار فرهنگی آنا، هوشنگ مرادی کرمانی، احمد پوری، مهدی محقق، جواد محقق، نوشآفرین انصاری، پیروز فیار، اسماعیل دمیرچی، توفیق سبحانی، ژاله آموزگار، نورالله مرادی، اصغر دادبه، علی موسوی گرمارودی، احمد سمیعی گیلانی، سیدجلالالدین کزازی و حسن بلخاری از جمله کسانی هستند که در مراسم «یادگار ماندگار؛ تجلیل از 110 پیشکسوت اهل قلم» حضور داشتند.
غیبت وزیر فرهنگ و کسالت معاون امورفرهنگی
این مراسم با پخش کلیپی از درگذشتگان اهل قلم در سالهای 1395 و 1396 آغاز شده است. در بخشی از این مراسم همایون امیرزاده مشاور اجرایی معون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ضمن حضور در جایگاه سخنرانان، بابت غیبت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و معاون وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی عذرخواهی کرد و شفای عاجل معاون وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی را از خداوند منان خواستار شد. این مراسم قرار بود 14 تیر ماه همزمان با روز اهل قلم برپا شود که به دلیل مشغله وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به 13 تیرماه موکول شد اما با این حال وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی امکان حضور در مراسم را پیدا نکرد.
انتشار «یادگار ماندگار» در دو جلد
مجید غلامی جلیسه مدیرعامل خانه کتاب در ابتدای این برنامه به انتشار جلد نخست از مجموعه 110 پرتره اهالی قلم اشاره کرد و گفت: انتشار کتاب یادگار ماندگار که جلد اول آن در این مراسم رونمایی میشود اتفاق خوبی بود در راستای اینکه شاید بتواند تا حدی از مهجوریت اهل قلم در جامعه کم کند.
وی ضمن بیان اینکه دفتر دوم از این مجموعه نیز در دست تدوین است، توضیح داد: جلد اول از کتاب یادگار ماندگار مربوط به پیشکسوتانی است که سال تولد آنها به قبل از 1300 برمیگردد و در جلد دوم به سراغ اهالی قلم متاخر خواهیم پرداخت .
مدیرعامل خانه کتاب همچنین درباره تصاویر استفاده شده از این کتاب گفت: این تصاویر کپیرایت ندارند و هر کسی میتواند از آنها استفاده کند مضاف بر اینکه نسخه الکترونیکی این تصاویر نیز در سایت خانه کتاب قرار داده خواهد شد.
ضرورت رسیدگی به حقوق اهالی نشر و قلم
غلامرضا امیرخانی معاون کتابخانه ملی سخنران بعدی در این مراسم بود. وی با تاکید بر جایگاه اهل قلم و ضرورت پاسداشت زحمات آنان گفت: اولین دغدغه رسیدگی به مسائل اهالی قلم که به سن کهولت میرسند وجود داشت و خوشبختانه خانه کتاب با برقرار کردن بیمه نویسندگان قدمهای خوبی را در این راستا برداشته اما کارها زیادی هنوز باقی مانده است.
وی خاطر نشان کرد: متاسفانه در کشور ما هم نویسندگان و مترجمان و هم ناشران مظلوماند و حقوقشان پایمال میشود. از مصادیق این ادعا میتوان به سرقت ادبی و کپی پیستهای فراوانی اشاره کرد که در دوره ما مرسوم شده است.
امیرخانی همچنین با اشاره به وضعیت کتابفروشیها و مشکلات آنان تاکید کرد: کتابفروشیها نیز در این میان متحمل فشارهای مختلفی هستند به طوری که بخش زیادی از آنان به سمت فروش لوازمالتحریر رفتهاند.
احمد سمیعی گیلانی ویراستار پیشکسوت کشورمان نیز در این مراسم یکی از سخنرانان بود. وی با اشاره به اهمیت قلم و حفظ آن گفت: قلم در جوامع امروزی همیشه حضور دارد اما اگر تصور کنیم که قلم روزی از کار بیفتد، چه نا به سامانیها و کمبودهایی که پیش نخواهد آمد.
سمیعی گیلانی ادامه داد: در حرمت جایگاه قلم همین بس که سوره قلم به قولی اولین و به قولی دیگر بعد از فاتحةالکتاب، دومین سوره نازل شده به پیامبر اکرم است که به اهل قلم نیز اشاره دارد.
منصوره اتحادیه مورخ پیشکسوت نیز ضمن بیان توضیحاتی درباره ملزومات تاریخ نگاری در ایران گفت: وقتی در رشته تاریخ فارغالتحصیل شدم در پاسخ به خبرنگاری که آرزویم را پرسیده بود گفتم آرزو میکنم زمانی برسد که تاریخ ایران را ایرانیان بنویسند و خوشبختانه امروز این اتفاق افتاده هر چند هنوز کارهای پیچیدهای در این راستا باقی مانده است.
علی بلوکباشی مردمشناس شناخته شده نیز دقایقی در این مراسم به ایراد سخن پرداخت و با اشاره به اهمیت حوزه مردمشناسی در عرصه فرهنگ گفت: علمای اجتماعی از گذشته درصدد کشف ذهن پویای انسانهای فرهنگساز و انسانهای فرهنگی ساختار شکن بودهاند تا با بررسی الگوهای رفتاری آنها به تعاریف فرهنگی دست پیدا کنند.
وی افزود: شناخت هویت فرهنگی هر جامعهای بدون تحقیقات و جستوجوهای فرهنگی از سوی محققان و جامعهشناسان میسر نمیشود.
پخش کلیپ پاسداشت اهالی قلم مربوط به تدوین و تولید کتاب یادگار ماندگار بخش بعدی این مراسم را تشکیل داد.
علی رغم اینکه در اخبار پیشین اعلام شده بود در این مراسم سیدرضا صالحی امیری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی حضور خواهد داشت، اما این مراسم بدون حضور وی آغاز شد. البته او به دلیل پاسخ گویی به تاخیر صدور نشریات امروز به مجلس رفت، جلسهایی که در نهایت نمایندگان مجلس شورای اسلامی توضیحات وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره روند چگونگی صدور مجوز برای انتشار نشریات را قانع کننده دانستند.
انتهای پیام/