تثبیت وضعیت دریاچه ارومیه علیرغم کاهش نزولات جوی
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری آنا از محیط زیست، حمید قاسمی، مدیرکل حفاظت محیط زیست استان گفت: تراز آبی دریاچه ارومیه هم اکنون عدد 1270.72 را نشان میدهد که با توجه به کاهش 36 درصدی میزان نزولات جوی در سال آبی جاری نسبت به سال آبی گذشته، حدود 22 سانتی متر کاهش تراز را نشان میدهد و علیرغم کاهش چشمگیر نزولات جوی ارتفاع آب دریاچه ارومیه در مقایسه با ابتدای سال آبی جاری حدود 20 سانتی متر بالاتر است.
وی افزود: هرچند ارتفاع سطح آب این دریاچه نسبت به اول سال آبی جاری حدود 20 سانتی متر بالاتر است اما با توجه به شروع فصل گرما به علت تبخیر و همچنین قطع ورودی آب به دریاچه ارتفاع آن کاهش مییابد ولی با این وجود وضعیت پایدار و ثابت دریاچه ارومیه بهترین خبر برای دوستداران طبیعت و مردم منطقه است.
مدیر کل حفاظت محیط زیست آذربایجان شرقی با تحلیل مقایسهای وضعیت بارش حوضه آبریز و تراز دریاچه ارومیه گفت: با توجه به بارش متوسط سالانه 339 میلی متری در سالهای آبی 89 تا 92 و بارش متوسط سالانه 269 میلیمتر در سالهای 93 تا 96 در دولت یازدهم مشخص میشود علیرغم کاهش میزان بارش از زمان تشکیل ستاد احیا دریاچه ارومیه در دولت تدبیر و امید، تراز آبی دریاچه 22 سانتیمتر افزایش داشته است. حال آنکه در چهار ساله قبل از تشکیل ستاد احیا دریاچه ارومیه به میزان 96 سانتیمتر کاهش داشته است و این امر مبین تاثیر اقدامات احیایی انجام یافته بر وضعیت دریاچه ارومیه در طول دولت یازدهم بوده است.
وی با تاکید بر اینکه بارندگی امسال 36 درصد نسبت به سال گذشته و 22 درصد نسبت به دراز مدت کاهش داشته است، گفت: علیرغم خشکسالی مذکور دریاچه ارومیه وضعیت تثبیت خود را نسبت به اول سال تشکیل ستاد احیاء حفظ و حدود 22 سانتی متر نیز افزایش داشته است.
قاسمی در پاسخ به سوال دلایل تغییر رنگ دریاچه ارومیه در فصل گرما یادآور شد: با توجه به وضع اکولوژیکی کنونی دریاچه ارومیه که در وضعیت اشباع شوری و وارد نشدن آبهای شیرین و کاهش شدید اکسیژن قرار دارد در چنین شرایط اکولوژیکی از گونه جلبکهای دونالیلاپریدیس و دونالیلا سالینا، گونه دوم به دلیل شرایط فوق الذکر غالب شده و با تولید رنگدانه بتاکاروتن بیشتر در آن موجبات تغییر رنگ و ظهور سرخی دریاچه میشود و این جلبک به عنوان غذای آرتمیا نیز محسوب میشود.
وی همچنین اضافه کرد: در شرایط مذکور رشد و تکثیر گروهی از باکتریهای هالوفیت از گروه هولوباکتریوم ها و هولوکوکوس مساعد میشود و این باکتریها دارای رنگ ریزههای باکترو رودوپسین هستند و این رنگ ریزهها به رنگ زرشکی بوده و آب دریاچه بالاخص در سواحل را که دارای تابش شدید نوری و نفوذ نوری هستند به رنگ سرخ در میآورد.
قاسمی یکی دیگر از دلایل قرمز شدن آب دریاچه را کاهش شدید اکسیژن، افزایش دمای آب دریاچه و شوری اشباع دانست و گفت: همگی این دلایل موجب عدم تبدیل ترکیبات آمونیوم (از تجزیه مواد آلی ورودی به دریاچه) به ذخایر نیتراتی آن شده و در نتیجه تولیدات اولیه آن موجبات افزایش فعالیت شیمیوتروفها به جای فتوسنتز کنندهها میشود و این عمل باعث تولید بیشتر این باکتریها در دریاچه نیز میشود و چنین تغییراتی از دریاچههای شور جهانی نظیر گریت سالت لیک (1980) و دریاچه یوتا (1990) و بحرالمیت در اردن نیز دیده شده است.
وی گفت: این وضع قرمز شدن آب دریاچه ارومیه با کاهش دمای آب، شروع وزش بادهای منطقهای و کاهش شدت و زمان نور خورشید و افزایش آبهای ورودی به تدریج از بین خواهد رفت.
مدیر کل حفاظت محیط زیست آذربایجان شرقی با درخواست مشارکت هر چه بیشتر همگانی ذینفعان جهت احیاء دریاچه ارومیه گفت: برای گذر از مرحله تثبیت و احیاء هر چه سریعتر دریاچه ارومیه باید ستاد احیا دریاچه نسبت به پیگیری تحقق طرحهای ادامه دار و هماهنگی بیشتر فعالیتهای انجام شده توسط دستگاههای مختلف اقدامات لازم را به عمل آورد.
انتهای پیام/