تجلیل از شجریان در همایش مولانا با حضور مولویشناسان 14 کشور
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری آنا، نشست خبری چهارمین دوره همایش مولانا صبح امروز (سهشنبه 6 مهرماه) با حضور حسین باهر دبیرکل این همایش، سعید محمدزاده اکبری مدیرکل موسسه فرهنگی- هنری مکتب فرش رسام عربزاده و ژیلا رسام عربزاده مدیرعامل فرش عربزاده برگزار شد.
اکبری در این نشست ضمن اشاره به پیشینه برگزاری همایش مولانا در سالهای89، 92 و 93 گفت: در دورههای گذشته، در هر دوره به 10 نفر در رشتههای مختلف مانند مولویشناسی، تحقیق، تالیف، موسیقی، شعر و ادبیات، نشر نمونه، انجمنداری و بانوی منتخب تندیس همایش اعطا شده است.
وی ضمن بیان این مطلب که هیات داوران این همایش متشکل از 7 نفر هستند، ادامه داد: یکی دیگر از موارد تجلیلی در دورههای گذشته، تجلیل از یک شخصیت مرتبط با مولانا است که در اولین دوره از حسین الهیقمشهای، دومین دوره شهرام ناظری و سومین دوره از حسین علیزاده به دلیل فعالیتهایی که مرتبط با مولانا و آثار او داشتهاند، تقدیر شد.
اکبری همچنین درباره شخصیتی که در همایش چهارم مورد تجلیل قرار میگیرد، گفت: امسال نظر هیات داوران این بود که به پاس یک عمر تلاش هنری خسروی آواز ایران، از محمدرضا شجریان تقدیر به عمل آید.
وی افزود: همچنین به دلیل ساخت نماهنگ «متصل» که برگرفته از شعر مولوی است، از محسن چاووشی هم تقدیر به عمل خواهد آمد.
مدیرکل موسسه فرهنگی- هنری رسام عربزاده ضمن بیان این مطلب که برای این همایش از اندیشمندان و متفکران کشورهای مختلف دعوت شده است، گفت: میهمانان ما از 14 کشور برای شرکت در این همایش به ایران خواهند آمد که شامل رایزنان فرهنگی، سفرا و در بخش ویژه؛ مولویشناسان مختلف خواهند بود که این 14 کشور عبارتند از: انگلستان، کانادا، تاجیکستان، قرقیزستان، ترکیه، قزاقستان، آذربایجان، ازبکستان، پاکستان، افغانستان و غیره هستند.
وی با اشاره به روند برگزاری این همایش خاطرنشان کرد: ما در واقع داریم به عنوان موسسه خصوصی کاری را انجام میدهیم که وظیفه دولت است، اما با این وجود هیچ حمایتی متوجه این همایش نبوده است و مسئولان همیشه نسبت به بزرگداشت مولانا که روز هشتم مهرماه به آن اختصاص پیدا کرده غفلت کردهاند.
اکبری ضمن بیان این مطلب که با این وجود همایش مولانا بزرگترین و معتبرترین همایش درباره مولانا در ایران است، گفت: امیدواریم با فعال شدن دبیرخانه دائمی این همایش در سالهای آینده با جمعآوری مقالات پیرامون مولانا، بخش مقاله را نیز به همایش اضافه کنیم.
مدیرکل موسسه فرهنگی- هنری رسام عربزاده همچنین با اشاره به جایگاه عرفان در آثار مولوی، درباره ابداع رشته دانشگاهی تحت عنوان «عرفان کاربردی» توضیح داد: در این زمینه با دانشگاهها خصوصا دانشگاه علمی- کاربردی وارد مذاکره شدهایم و امیدواریم این رشته در مقاطع مختلف (از کاردانی تا فوقدکترا) در دانشگاههای مختلف مورد تدریس قرار گیرد.
وی ادامه داد: یکی دیگر از اقدامات صورت گرفته، اقدام در راستای ایجاد سمفونی مولانا بوده است که در اینباره نیز مذاکرات متعددی با چند موزیسین از جمله مجید انتظامی صورت گرفته است و امیدواریم در ماههای آینده این سمفونی تولید و به یک سمفونی ملی تبدیل شود.
اکبری با تاکید بر شعار این دوره از همایش که عرفان کاربردی در راستای صلح جهانی است، خاطرنشان کرد: به نظر میرسد توجه به عرفان و تاثیرگذاری آن در ایجاد صلح جهانی امروز بسیار محسوس است، بنابراین دوره چهارم از همایش ملی با این عنوان برگزار میشود؛ عنوانی که میهمانان خارجی نیز در این راستا به آن دعوت شدند.
مدیرکل موسسه فرهنگی- هنری رسام عربزاده درباره روند برگزاری این همایش نیز توضیح داد: همایش مولانا روز هشتم مهرماه از ساعت 17 تا 20 در سالن همایشهای بینالمللی دانشگاه شهیدبهشتی (سالن ابوریحان بیرونی) برگزار میشود و سعی ما این است که این همایش بیشتر حالت جشن داشته باشد و در آن از تلاش مولویشناسان مختلف تقدیر و تجلیل شود.
وی ضمن بیان این مطلب که این همایش دو سخنران ایرانی و دو سخنران خارجی خواهد داشت، از هنرنمایی چند گروه موسیقی و اجراهای متناسب با مولانا و آثارش در این همایش خبر داد و گفت: ما برای حضور در این همایش از مقامات و مسئولان زیادی دعوت به عمل آوردهایم، هرچند که در سالهای گذشته به دعوتهای ما پاسخ مثبت داده نشده است، اما امیدواریم خصوصا وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و سایر مسئولان این وزارتخانه در همایش امسال شرکت کنند، ضمن اینکه تاکنون رضا صالحی امیری- رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی-، غلامعلی حدادعادل – رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی- و غیره نسبت به حضور در این همایش ابراز تمایل کردهاند.
پروفسور حسین باهر نیز در این نشست با اشاره به پیشینه فعالیتش در حوزه مثنوی و مولوی گفت: با احترام به مقام والای امام زمان(عج) به نظر من مولانا را باید امام زمین خواند چرا که راهحل هر مشکلی در مثنوی معنوی مولانا به نوعی وجود دارد.
باهر ادامه داد: در دورهای که ترکیه سعی دارد از مولانا و مقبره او استفادههای شکلی کند و به کسب درآمد بپردازد، بر خودمان دیدیم که بیشتر به محتوای آثار مولانا بپردازیم، آنچنان که مولانا نیز چنین خواستهای داشت؛ تا جایی که در مثنوی نینامه سروده است: «هر کسی معنا نداند نیست باد».
این رفتار – روانشناس افزود: تصور کردم وظیفهای به عهده ما ایرانیهاست که باید معطوف به سرودههای فارسی مولانا باشد. همانطور که میدانیم مولانا تا 40 سالگی تمامی معارف حوزوی و انسانی زمان خود را آموخت؛ یعنی تکامل فکری و روحی او همانند پیغمبر 40 سال به طول انجامید و بعد از آن بود که با شمس تبریزی روبهرو شد و از آن به بعد است که با مساله عرفان در آثار مولوی روبهرو میشویم.
این استاد دانشگاه یادآور شد: شریعت ما را به احکام منحصر میکند اما مولوی پس از درک احکام و دین به مدارج بالاتری در مسیر رسیدن به خداوند پا گذاشت و پلهپله به دیدار خدا رفت. از نظر مولانا انسان کامل پای بر زمین دارد در حالیکه سری در آسمانها و من فکر میکنم خواندن و فهمیدن مثنوی معنوی به چند عمر نیاز دارد.
باهر درباره انگیزه شکلگیری همایش مولانا گفت: میخواهیم مولویشناسان را به جهان معرفی کنیم چرا که متاسفانه ایادی الهی متفرقند و ایادی شیطان مؤتلف؛ یعنی برای جمع کردن خوبان همیشه به تلاش و کوشش نیاز است، اما خوشبختانه ظرف 4 سال توانستهایم از حضور اساتید مختلف در زمینه مولانا کمال استفاده را ببریم.
وی با بیان اینکه مولوی انسانی فراجهانی است و نباید او را ایرانی، ترک یا افغان خواند، اظهار داشت: مولانا به کل کائنات تعلق دارد، چرا که زبان انسان کامل زبان کل کائنات است.
در بخش دیگری از این نشست ژیلا عربزاده؛ مدیرکل فرش رسام عربزاده با اشاره به فعالیتهای پدرش در حوزه فرش ایرانی و توجه او به اشعار مولانا (و سایر شاعران) گفت: ایشان 66 قطعه از آثار خود را که با عرفان و شعر شاعران در ارتباط بود به ملت ایران تقدیم کردند، ضمن اینکه ایشان را پدر فرش نوین ایران و همچنین مولانای فرش ایرانی میخوانند.
انتهای پیام/