۲۴/ خرداد /۱۴۰۴

سرانه فضای آموزشی استان تهران به ۵.۴۱ مترمربع رسید/ نیاز فوری به ۱۳ هزار کلاس درس

سرانه فضای آموزشی استان تهران به ۵.۴۱ مترمربع رسید  نیاز فوری به ۱۳ هزار کلاس درس
رئیس سازمان نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس استان تهران با اعلام بهبود سرانه فضای آموزشی استان به ۵.۴۱ مترمربع در سال ۱۴۰۳، از نیاز فوری به احداث ۱۳ هزار کلاس درس برای رسیدن به استانداردهای برنامه هفتم توسعه خبر داد. عباس زارع با اشاره به مشارکت گسترده خیرین، شهرداری و نهادهای مسئول، از ساخت ۲۴۷ مدرسه در سال جاری خبر داد.

به گزارش خبرنگار آنا، عباس زارع، رئیس سازمان نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس استان تهران، در نشست خبری با اشاره به تغییرات اساسی در وضعیت فضای آموزشی استان گفت: در استان تهران حدود یک میلیون و 200 هزار دانش آموز و حدود ۵ هزار و ۷۲۵ مدرسه دولتی، ۵۹ هزار و ۵۷۳ کلاس درس داریم. نظام مسایل با هدف ارتقای سرانه فضای آموزشی برای استان تهران طراحی کردیم.

تهران همچنان نیازمند ۱۳ هزار کلاس درس جدید است

وی افزود: در سال ۱۴۰۰ سرانه فضای آموزشی استان تهران حدود ۴ مترمربع بود و در رتبه بیست‌ونهم کشور قرار داشت. امروز با تلاش جمعی و برنامه‌ریزی دقیق، سرانه استان به ۵.۴۱ مترمربع رسیده که تنها کمی پایین‌تر از میانگین کشوری (۵.۴۵ مترمربع) است و رتبه استان به جایگاه بیست‌و‌یکم ارتقا یافته است.

زارع با بیان اینکه برای تحقق اهداف برنامه هفتم توسعه، استان تهران نیازمند افزایش فوری ظرفیت آموزشی است، گفت: ما بر اساس آمایش و مکان‌یابی دقیق، اعلام کرده‌ایم که تهران به ۱۳ هزار کلاس درس جدید نیاز دارد تا مشکل سرانه فضای آموزشی را برطرف کنیم.

وی افزود: در برخی شهرستان‌های استان مانند شهریار، شهر قدس، قرچک و بهارستان، سرانه فضای آموزشی کمتر از ۳ مترمربع است و در شهر تهران نیز مناطق ۹، ۱۵، ۱۷، ۱۸ و ۱۹ پایین‌تر از متوسط سرانه استان هستند.

۸۵ درصد کلاس‌های تخریبی در شهر تهران قرار دارند

زارع با اشاره به اولویت بازسازی و نوسازی مدارس فرسوده گفت: ۸۵۳۲ کلاس درس استان تهران نیازمند تخریب و بازسازی هستند که معادل ۱۴.۲ درصد کل کلاس‌هاست. از این تعداد، ۸۵ درصد در شهر تهران قرار دارند.

۲۵ درصد کلاس‌های تهران نیازمند مقاوم‌سازی هستند

در ادامه سخنانش، رئیس سازمان نوسازی مدارس افزود: مقاوم‌سازی مدارس به عنوان یک ضرورت در دستور کار قرار دارد. ۱۵۸۲ کلاس درس معادل ۲۵.۳ درصد نیازمند مقاوم‌سازی‌اند که ۵۷.۷ درصد آنها نیز در شهر تهران واقع شده‌اند.

اجرای ۲۴۷ پروژه مدرسه‌سازی در سال جاری

زارع با اشاره به روند پرشتاب ساخت مدارس در استان گفت: هم‌اکنون ۱۷۱ مدرسه در حال اجراست که شامل ۲۸۳ هزار مترمربع زیربنا و ۱۱۸۷ کلاس درس می‌شود. از این تعداد، ۹۷ مدرسه تا پایان شهریور ۱۴۰۳ تحویل خواهد شد و ۱۵۰ پروژه دیگر نیز در حال اجراست.

وی اضافه کرد: در مجموع ۲۴۷ پروژه در برنامه عملیاتی سال ۱۴۰۳ قرار دارد و هدف‌گذاری شده تا بیش از ۸۱۸۷ کلاس درس ساخته شود.

ساخت ۴۷ مدرسه توسط شهرداری برای نخستین‌بار

زارع گفت: اتفاق نادری که امسال افتاده، ورود شهرداری تهران به ساخت مدارس است. تاکنون هیچ پروژه‌ای توسط شهرداری اجرا نشده بود، اما اکنون ۴۷ مدرسه در تهران و ۶۵ مدرسه در شهرستان‌ها در حال احداث هستند.

نقش دستگاه‌های مختلف و خیرین در تحول مدرسه‌سازی

وی از مشارکت موثر خیرین، صنایع و نهاد‌های حاکمیتی خبر داد و افزود: در شهرستان شهر قدس، دو مدرسه توسط شرکت بهمن‌خودرو در حال ساخت است. ۳۲ مدرسه نیز با مشارکت وزارت راه و شهرسازی و با تأمین ۵۰ درصد هزینه‌ها در حال اجراست.

وی با اشاره به جشنواره بیست‌وششم خیرین مدرسه‌ساز گفت: در سال ۱۴۰۳، تعهد خیرین در جشنواره به ۱.۷ همت رسید که تاکنون ۵۰ درصد آن محقق شده است.

برگزاری جشنواره بیست‌وهفتم خیرین مدرسه‌ساز در دانشگاه شهید بهشتی

زارع در پایان اعلام کرد: بیست‌وهفتمین جشنواره خیرین مدرسه‌ساز استان تهران در تاریخ ۲۸ خردادماه ساعت ۴ بعد از ظهر در دانشگاه شهید بهشتی برگزار خواهد شد. این جشنواره با مشارکت فعال آموزش و پرورش تهران و شهرستان‌ها برگزار می‌شود.

حرکت به‌سوی صنعتی‌سازی مدارس با مشارکت شرکت‌های دانش‌بنیان

وی از اجرای پروژه‌های صنعتی‌سازی در ساخت مدارس خبر داد و گفت: برای تسریع روند ساخت، با شرکت‌های دانش‌بنیان وارد مذاکره شدیم و پروژه‌هایی با سازه‌های صنعتی آغاز شده‌اند. نخستین پروژه از این نوع، شب گذشته در قرچک کلید خورد.

زارع افزود: در قالب طرح شهید عجمیان، ۷۳ مدرسه در قالب ۱۱۷۰ کلاس استانداردسازی گرمایشی شده‌اند. ما الان در استان تهران مدرسه‌ای نداریم که از بخاری استفاده کند.

وی با اشاره به برنامه «بسته رونق» گفت: بسته رونق امسال برای ۵۶۳ مدرسه، معادل ۸۱۸۷ کلاس، برنامه‌ریزی شده که از این میان، ۹۷ مدرسه تا پایان شهریور تحویل می‌شود. در زمینه بهسازی محوطه‌ها، ۴۰۵ هزار متر مربع آسفالت در حدود ۳۵۰ مدرسه اجرا شده. همچنین ۴۶۸ هزار متر مربع ایزوگام در ۳۵۰ مدرسه انجام شده.

زارع خاطرنشان کرد: در حوزه تجهیزات کمک‌آموزشی هم اقداماتی انجام شده. مثلاً ۶۲ میلیارد تومان برای تجهیزات آموزشی و ۳۷ میلیارد تومان برای تجهیزات هنرستانی اعتبار تخصیص پیدا کرده. همه این پروژه‌ها توسط سامانه‌ای طراحی شده که پروژه‌محور است و رئیس‌جمهور شخصاً بر آن نظارت دارد.

وی در پایان گفت: خیرین مدرسه‌ساز در جشنواره بیست‌وپنجم در سال ۱۴۰۱ حدود یک‌هزار میلیارد تومان تعهد کردند که ۷۶ درصد آن محقق شد. امیدواریم در بیست‌وهفتمین جشنواره هم شاهد مشارکت پررنگ‌تر خیرین باشیم تا بتوانیم گامی مؤثر در مسیر توسعه عدالت آموزشی برداریم.

زارع با اشاره به برگزاری جشنواره‌های پیشین خیرین مدرسه‌ساز در استان تهران افزود:
در جشنواره بیست‌وپنجم که در سال ۱۴۰۲ برگزار شد، میزان تعهد خیرین حدود ۷۶ درصد بود. در جشنواره بیست‌وششم که مربوط به سال ۱۴۰۳ است، میزان تعهد خیرین به عدد ۱.۷ (احتمالاً هزار میلیارد تومان) رسید که تا به امروز حدود ۵۰ درصد آن محقق شده است. این یعنی نسبت به جشنواره بیست‌وپنجم، شاهد رشد حدود ۶۶ درصدی بوده‌ایم.

زارع با اشاره به جلسات هماهنگی و اقدامات انجام‌شده اظهار کرد:ما جلساتی با معاون سیاسی استاندار تهران، سردار حسن‌پور رئیس بسیج اصناف، و همچنین برخی شرکت‌های دانش‌بنیان برگزار کردیم. تلاش می‌کنیم از ظرفیت این شرکت‌ها برای توسعه مدارس قابل حمل (پرتابل) بهره بگیریم؛ مدارسی که بتوان آن‌ها را در صورت نیاز به سادگی جابه‌جا کرد. این مدل از مدرسه‌سازی می‌تواند پاسخگوی نیاز مناطق کم‌برخوردار یا موقتی باشد.

مدیرکل نوسازی مدارس استان تهران با اشاره به نوآوری‌های تازه در طراحی مدارس گفت:
ما در حوزه نوسازی، به اجزای غیرسازه‌ای نیز ورود کرده‌ایم. برای مثال، در پاسخ به نگرانی‌های اخیر درباره مسمومیت و امنیت مدارس، اقدامات مؤثری در زمینه ایمن‌سازی انجام داده‌ایم و نتایج مثبتی هم حاصل شده است. در کنار آن، با توجه به مشکلات تأمین برق در استان تهران، نصب سلول‌های خورشیدی را در پروژه‌هایمان در دستور کار قرار داده‌ایم. این طرح‌ها در حال اجرا هستند و به امید خدا در آینده نزدیک شاهد توسعه آن‌ها خواهیم بود.

وی بیان کرد: در گذشته تلاش‌هایی برای استفاده از ظرفیت زمین‌های آموزشی برای توسعه مدرسه‌ها انجام شده بود، اما به نتیجه نرسید. اکنون تیمی جدید آمده که پیگیر این موضوع است و احتمالاً ظرف دو ماه آینده یا حتی زودتر، نتایج مثبتی در این حوزه حاصل شود. خوشبختانه امروز فضای کاری بسیار مثبت است و همه پای کار هستند. ان‌شاءالله شاهد تحول خوبی در حوزه فضای آموزشی استان تهران خواهیم بود.

زارع درباره برنامه ساخت مدارس تا مهرماه سال جاری گفت: در حال حاضر در شهر تهران نیاز به ساخت ۱۸۱ مدرسه داریم که معادل ۲۷۱۵ کلاس درس است. این عدد نشان‌دهنده نیاز فوری شهر تهران به توسعه فضای آموزشی است. سرانه فضای آموزشی در تهران ۶.۹ متر مربع به ازای هر دانش‌آموز است، درحالی‌که میانگین کشوری ۵.۴۵ متر مربع است. در پنج منطقه از تهران سرانه حتی کمتر از میانگین شهر است.

وی در ادامه افزود: در سال جاری، حدود ۱۸ مدرسه با مجموعاً ۲۱ تا ۲۶ هزار مترمربع زیربنا در برنامه تحویل قرار دارند. اما یکی از مشکلات مهم ما، زمان‌بر بودن تحویل زمین از آموزش‌وپرورش است. به‌خصوص در پروژه‌هایی که تعریف‌شده هستند اما عملیات اجرایی آن‌ها به تأخیر می‌افتد. مشکل اصلی، کمبود زمین در تهران است. 

زارع درباره تبدیل مدارس دولتی به غیردولتی توضیح داد: مدارس ساخته‌شده با بودجه دولتی، اساساً در اختیار دولت باقی می‌مانند. اگر جایی مدرسه‌ای تغییر کاربری داده شده یا به بخش غیردولتی واگذار شده، حتماً با پیگیری متوقف شده است. تبدیل مدارس دولتی به غیردولتی با رویکرد و سیاست‌های ما سازگار نیست.

وی درباره تعداد دانش‌آموزان اتباع و تأثیر حضور آن‌ها بر تراکم کلاس‌ها، مدیرکل نوسازی مدارس استان تهران گفت: در شهر تهران حدود ۵۰ هزار دانش‌آموز اتباع داریم و در شهرستان‌های استان نیز بین ۱۴۹ تا ۱۵۰ هزار نفر. این دانش آموزان در ۶ هزار کلاس درس تحصیل می کنند. با این تعداد و ارتقای سرانه آموزشی به ۳۸۸ کلاس درس نیاز داریم.

وی ادامه داد: اکنون بسیاری از اتباع در شهرستان‌هایی مانند شهریار و پیشوا ساکن هستند که این مناطق با کمبود شدید فضای آموزشی مواجه‌اند. دستگاه‌های دیگر هم در حال کمک برای ساخت مدرسه در این مناطق هستند اما تأمین فضا و تجهیز مدارس بر عهده ماست.

زارع به مسئله تأمین زمین اشاره کرد و گفت: برخی شایعات درباره ساخت مدرسه در فضای سبز نادرست است. زمین‌هایی که مدارس در آن‌ها ساخته می‌شود، فاقد هرگونه پوشش درختی یا کاربری فضای سبز هستند. اقدامات در هماهنگی با شهرداری و دستگاه‌های اجرایی انجام می‌شود و ما فقط ناظر هستیم.

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب