آیا همه خونها قرمز هستند؟
خبرگزاری علم و فناوری آنا، مریم ملی؛ شاید دیدن خون آبیرنگ همان قدر عجیب باشد که یک روز آسمان را کاملاً قرمز ببینیم، با این تفاوت که دیدن یک آسمانِ کاملا قرمزِ یک دست در سیاره ما محال است ولی دیدن خون آبی این قدرها هم دور از ذهن نیست!
خون ما از دو بخش تشکیل شده، بخش سلولی که شامل همان گلبولهای قرمز و بخش مایع که همان پلاسما است اما همه موجودات زنده چنین ترکیبی در خونشان ندارند و دقیقا به همین خاطر خون همه جانداران قرمز نیست. گلبولهای قرمزی که در خون ما انسانها و کلی جاندار دیگر وجود دارد یک پروتئین به نام «هموگلبین» دارند که مسئول حمل اکسیژن در پلاسمای خون است. این پروتئین در ساختارش آهن دارد برای همین هم هست که میگویند وقتی آهن خون کم بشود شما کم خون میشوید و باید قرص آهن بخورید.
هموگلبین باعث میشود خونمان به رنگ قرمز در بیاید حالا اگر جانداری این ماده را در خونش نداشته باشد مایعی که درون بدنش در حال حرکت است چه رنگی میشود؟ عنکبوتها، ماهیمرکب، اختاپوس و سخت پوستان مثل خرچنگ نعل اسبی خونشان آبی است.
خیلی عجیب و غریب به نظر میرسد ولی علت این ماجرا خیلی ساده است، خون این جانداران آن پروتئین معروف که نامش هموگلبین بود را ندارد به جایش پروتیینی دارد که مس در آن حل شده و مسئول انتقال اکسیژن به قسمتهای بدن است! خون آبی خیلی غیر منتظره و شگفت انگیز به نظر میرسد ولی از این عجیبتر هم داریم، خون زرد! خیار دریایی و بعضی از سوسکها خونشان زرد است، توی خون این جانداران رنگدانههای زردی به نام «وانابین» وجود دارد که باعث زردی خون میشود و این ماده مسئول انتقال اکسیژن به بقیه بدنشان نیست. محققها هنوز دارند آزمایش میکنند تا بفهمند وانابین در خون زرد این جانداران دقیقا چه کاربردی دارد.
بالاخره میرسیم به خون سبز که نتیجه وجود «کلروکرئورین» در خون بعضی از جانداران است. زالو و کرمها تا وقتی اکسیژن خوبی به آن برسد خون سبز دارند ولی وقتی خونشان غلیظ شود و اکسیژن کمتری داشته باشد آرام آرام به قرمز روشن در میآید.
انتهای پیام/