دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
03 ارديبهشت 1403 - 09:26

ارتباط جنسیت و بحران خواب

ارتباط جنسیت و بحران خواب
بحران خواب (به طور خاص بی‌خوابی) به یکی از معضلات اصلی بالینی و روانی در جهان امروز تبدیل شده است.
کد خبر : 907244

به گزارش گروه سلامت خبرگزاری علم و فناوری آنا؛ پیچیدگی مناسبات انسانی و ماشینی از یک سو و تغییر سبک زندگی تحت تأثیر این مناسبات، نقش به سزایی در تحقق این معضل داشته است.

در این خصوص سؤالات مختلفی مطرح می‌شود، ازجمله اینکه آیا جنسیت افراد می‌تواند به‌عنوان یک فاکتور تأثیرگذار، ولو به‌صورت حداقلی، در وقوع بی‌خوابی مدنظر قرار گیرد؟

گویا پاسخ این سؤال مثبت است! مروری بر نظرسنجی اخیر گالوپ نشان‌دهنده همین حقیقت است: بر اساس نظرسنجی گالوپ، اکثر بزرگ‌سالان آمریکایی (حدود ۵۷ درصد) اعلام کرده‌اند که خواب شبانه کافی ندارند و تنها ۴۲ درصد می‌گویند که به اندازه کافی می‌خوابند.

به گزارش نیویورک‌پست، نتایج این نظرسنجی که در ماه دسامبر انجام شد، کاملاً برعکس نتایج نظرسنجی سال ۲۰۱۳ بود. در آن نظرسنجی، ۵۶ درصد آمریکایی‌ها گفته بودند که خواب کافی دارند، درحالی‌که ۴۳ درصد گرفتار بی‌خوابی یا خواب ناکافی بودند. نظرسنجی اخیر نشان داد که زنان کمتر از مردان می‌خوابند و تنها ۳۶ درصد زنان و ۴۸ درصد مردان اعلام کرده‌اند که خواب کافی داشته‌اند.

طبق این نتایج، زنان جوان کمترین میزان خواب در یک ماه را داشتند و در مقایسه با ۴۶ درصد مردان جوان، تنها ۲۷ درصد زنان جوان از خواب کافی و مفید خبر دادند. این اختلاف میزان خواب ناشی از جنسیت در زنان مسن کمتر بود و در مقایسه با ۵۱ درصد مردان مسن، ۴۶ درصد زنان مسن خواب کافی داشتند. در این نظرسنجی از شرکت‌کنندگان خواسته شد تعداد ساعات خواب شبانه را مدنظر داشته باشند.

متخصصان مختلف دست‌کم هشت ساعت خواب شبانه را توصیه می‌کنند، اما تنها ۲۶ درصد کسانی که در نظرسنجی شرکت کرده بودند، این مقدار می‌خوابیدند. ۵۳ درصد شرکت‌کنندگان از شش تا هفت ساعت خواب شبانه خبر دادند و حدود ۲۰ درصد هم گفتند که پنج ساعت یا کمتر خوابیده‌اند.

این نتایج با داده‌های مربوط به خواب در سال ۱۹۴۲ اختلافی عمده دارد. در آن زمان حدود ۵۹ درصد آمریکایی‌ها هشت ساعت خواب شبانه داشتند و تنها سه درصد افراد خواب پنج‌ساعته یا کمتر را گزارش کرده بودند.

رمزگشایی از این نظرسنجی چندان دشوار به نظر نمی‌رسد. محققان می‌گویند تغییر هنجارهای فرهنگی و استرس در کمبود خواب افراد جامعه نقش دارد. این دو تغییر نیز منبعث از سبک زندگی فردی و اجتماعی انسان‌هاست. بدیهی است که هر اندازه سیکل تأمین نیازهای بیولوژیک و طبیعی بدن خدشه‌دار شد، الگوی خواب افراد نیز دچار اختلال خواهد شد. اختلال در خواب، خود مولد بحران‌های جسمی و روانی دیگری است که ازجمله آنها می‌توان افسردگی حاد، پرخاشگری، عدم تعادل در حرکت  و تمرکز، مشکلات ناشی از سوءهاضمه و ... را نام برد. 

نکته مثبت ماجرا این است که امروزه افراد بیشتری از تأثیر مثبت خواب خوب بر سلامتی مطلع‌اند و بر همین اساس بیشتر احتمال دارد که به کم‌خوابی خود توجه داشته باشند و آن را گزارش کنند. این نظرسنجی همچنین از ارتباط بین بی‌خوابی و استرس خبر داد و به نقل از انجمن روانشناسی آمریکا، اشاره کرد افرادی که کمتر می‌خوابند، استرس بیشتری دارند و کسانی که استرس بیشتری دارند، کمتر می‌خوابند.

طبق این نظرسنجی، ۶۳ درصد افرادی که گفتند به خواب بیشتری نیاز داشتند، می‌گویند گرفتار استرس‌اند. سطح استرس آمریکایی‌ها به‌ویژه زنان رو به افزایش است. در سال گذشته، حدود ۵۳ درصد زنان داشتن استرس را گزارش کردند، درحالی‌که این میزان در مردان ۴۵ درصد بود. 

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب