دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
22 اسفند 1402 - 00:02
تقویم علم؛

۲۲ اسفند در دنیای علم چه خبر؟

۲۲ اسفند در دنیای علم چه خبر؟
در این تقویم علم، وقایع مهم مصادف با امروز ۲۲ اسفند برابر با ۱۲ مارس را مرور خواهیم کرد.
کد خبر : 901275

به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا، تاریخ علم مملو از رویدادهای مهمی است که نوآوری‌ها، کشف‌ها و حتی زادروزها و درگذشت‌های دانشمندان و مخترعان تاثیرگذار جهان را در برمی‌گیرد. در این تقویم علم، وقایع مهم مصادف با امروز ۲۲ اسفند برابر با ۱۲ مارس را ورق می‌زنیم.

***

کوکاکولا

۱۲ مارس ۱۸۹۴ میلادی برابر با ۲۲ اسفند ۱۲۷۲ خورشیدی، اولین بطری‌های کوکاکولا فروخته شد. کوکاکولا را دکتر جان پمبرتون، داروساز اهل آتلانتا، اختراع کرد. او فرمول این نوشابه را در ۸ می ۱۸۸۶ داخل کتری برنجی سه‌پایه در حیاط خلوت خانه‌اش به‌دست آورد. فرمول او برای تهیه این نوشیدنی معروف، ترکیبی از لیموترش، دارچین، برگ‌های کوکا و دانه‌های یک درختچه برزیلی بود. آب گازدار بعدها معرفی شد تا این نوشیدنی با شکل کنونی‌اش آشنا شود. کوکاکولا در ابتدا به‌عنوان شربت داروی مکمل ویژه تقویت اعصاب و مغز با مصارف پزشکی استفاده می‌شد. پس‌از مرگ پمبرتون، آسا کندلر مالک این شرکت شد و در ۳۱ ژانویه ۱۸۹۳، فرمول معروف کوکاکولا به ثبت رسید. او همچنین اولین کارخانه تولید این شربت را در سال ۱۸۸۴ افتتاح و در سال ۱۸۹۹ تولید کوکاکولا را در مقیاس بزرگ غیردارویی آغاز کرد.

۲۲ اسفند در دنیای علم چه خبر؟

صدا روی فیلم

۱۲ مارس ۱۹۲۳ میلادی برابر با ۲۲ اسفند ۱۳۰۱ خورشیدی، فونوفیلم، اولین دستگاه تولید صدای روی فیلم در نشستی خبری رونمایی شد و فیلم کوتاهی که با این دستگاه ساخته شده بود به نمایش در آمد. این دستگاه تولید فیلم ناطق را دکتر لی دِ فارست در سال ۱۹۲۰ ابداع کرد. او پیشتر در سال ۱۹۰۷ لوله رادیویی را اختراع کرده بود. در فیلمی که در این روز پخش شد، صدای موسیقی شنیده می‌شد اما بازیگران بدون دیالوگ بودند. این دستگاه اجازه می‌داد که صدا در حاشیه باریکی کنار فریم‌های فیلم کشیده شود. حدود یک‌ماه بعد، در ۱۵ آوریل ۱۹۲۳ دِ فارست ۱۸ فیلم کوتاهی را که با این شیوه تولید کرده بود در تئاتر ریوولی در براودوی نیویورک اکران کرد.

۲۲ اسفند در دنیای علم چه خبر؟

یوجین لیندسی اوپی

۱۲ مارس ۱۹۷۱ میلادی برابر با ۲۲ اسفند ۱۳۴۹ خورشیدی، یوجین لیندسی اوپی، آسیب‌شناس آمریکایی که تحقیقات مهمی در مورد علل، انتقال و تشخیص سل و ایمن‌سازی در برابر این بیماری انجام داد، درگذشت. اوپی علاوه‌بر سل، نتایج تحقیقاتی را هم درباره  مالاریا و علل دیابت منتشر کرد و نشان داد که جزایر لانگرهانس در ایجاد دیابت در انسان نقش دارند و دو شکل انگل را در مالاریای کلاغ شناسایی کرد. بعدها او به مطالعه در حوزه  ایمنی‌شناسی و سرطان‌زایی، ایجاد انسداد مجرای پانکراس و سل پرداخت.

۲۲ اسفند در دنیای علم چه خبر؟

والی شیرا

۱۲ مارس ۱۹۲۳ میلادی برابر با ۲۲ اسفند ۱۳۰۱ خورشیدی، والتر ماری (والی) شیرا جونیور، فضانورد و خلبان آمریکایی به‌دنیا آمد. شیرا تنها فضانوردی بود که در چهار ماموریت فضاپیماهای مرکوری، جمینای و آپولو پرواز کرد. او در رشته مهندسی هوانوردی تحصیل کرد، سپس به نیروی دریایی ایالات متحده پیوست و خلبان نیروی دریایی شد. ۹ آوریل ۱۹۵۹ به‌عنوان خلبان آزمایشی به یکی از هفت مردی تبدیل شد که ناسا به‌عنوان فضانوردان اصلی برنامه مرکوری برای ماموریت‌های یک نفره انتخاب کرد پس از اولین پرواز فضایی ایالات متحده در مدار زمین توسط جان گلن، نوبت شیرا رسید تا کپسول سیگما ۷  را در پنجمین ماموریت سرنشین‌دار ایالات متحده، هدایت کند و در مدت کمی بیش از ۹ ساعت، ۶ بار زمین را دور بزند. او بار دیگر در ۱۵ دسامبر ۱۹۶۵ به‌عنوان خلبان فرماندهی در جمینای۶ به فضا رفت و طی این ماموریت با فضاپیمای جمینای ۷ ملاقات فضایی انجام داد. شیرا در ۱۱ اکتبر ۱۹۶۸ به‌عنوان فرمانده آپولو ۷ برای انجام ماموریتی ۱۱ روزه به فضا رفت.

۲۲ اسفند در دنیای علم چه خبر؟

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب