رئوفیان: هویت ژنتیکی عبدالباقی خارج از نوبت و با دقت بالا انجام شده است
به گزارش گروه جامعه خبرگزاری آنا از مرکز رسانه قوه قضائیه، رضا رئوفیان رئیس بانک اطلاعات هویت ژنتیک ایران با اشاره به فرایند تشخیص هویت جانباختگان حادثه ریزش ساختمان متروپل آبادان گفت: پیرو حادثه تأسفبار ریزش ساختمان متروپل آبادان، اظهارنظرهایی از سوی برخی افراد در فضای مجازی در خصوص روند تشخیص هویت و آزمایشات ژنتیک انجام شده مطرح شد که با توجه به غیرعلمی و غیردقیق بودن مطالب مطرح شده که میتواند بیانگر بیگانگی و عدم آشنایی گویندگان و منتشرکنندگان مطالب فوق به فرآیند تشخیص هویت و حوزه ژنتیک قانونی باشد، ارائه مطالبی جهت تنویر افکار عمومی هموطنان ضروری به نظر میرسد.
وی افزود: سازمان پزشکی قانونی کشور بهعنوان دستگاهی علمی و تخصصی، در کنار وظایف متعارف خود، در تمامی حوادث و بحرانها همواره در کنار هموطنان بوده و با بهکارگیری تمامی توان و ارائه خدمات با نهایت سرعت و دقت ممکن، تلاش کرده تا به سهم خود نقشی هرچند کوچک در کاهش آلام بازماندگان عزیز این حوادث ایفا کند.
رئیس بانک اطلاعات هویت ژنتیک ایران با بیان اینکه یکی از فعالیتهای سازمان پزشکی قانونی کشور حضور درصحنههای حوادث و انجام اقدامات فنی و تخصصی جهت تشخیص هویت و تعیین علت فوت است، تصریح کرد: در تمامی حوادث مختلفی که طی سالهای گذشته به وقوع پیوسته، این کار با سرعت و دقت صورت گرفته است.
وی افزود: کار تشخیص هویت و همچنین تعیین علت فوت در حوادث بر اساس موازین علمی و دستورالعملهای تدوین شده به انجام میرسد؛ در این حادثه نیز مانند سایر موارد این اقدامات صورت گرفته و یا در حال انجام است.
رئوفیان ادامه داد: در شناسایی هویت جانباختگان از معاینات ظاهری، جنسیت متوفی، علائم و نشانههای خاص روی بدن، مدارک همراه، انگشتنگاری، فرمول دندانی و سایر موارد قابل احصاء استفاده و تشخیص هویت صورت میگیرد.
رئیس بانک اطلاعات هویت ژنتیک ایران اظهار کرد: در مواردی که به دلیل شدت جراحات و آسیب وارده به جسد و یا فساد پیکر امکان تشخیص هویت با کمک روشهای فوق امکانپذیر نباشد و یا در موارد خاص برای قطعیت و اطمینان بیشتر، از جسد نمونهای جهت استخراج پروفایل ژنتیکی اخذ میشود تا با پروفایلهای ژنتیکی استخراج شده از بستگان او مقایسه شود.
وی افزود: علم ژنتیک قانونی جزو تخصصهای بینرشتهای با تلفیق علوم مختلف از جمله ژنتیک مولکولی، نانوتکنولوژی، شیمی و .. است که با توجه به اهمیت نمونههای استحصال شده از صحنههای جرم یا قربانیان حوادث غیرمترقبه، روشهای آزمایشگاهی استخراج و تکثیر DNA را بهگونهای بهینهسازی کرده تا از حداقل مقدار DNA، نتایج قابلاطمینان و قابل تفسیر حاصل شود.
رئوفیان گفت: در حوادث دستهجمعی درصورتیکه نیاز به پروفایل ژنتیکی جهت تعیین هویت قربانیان یا بقایای انسانی باشد، قدم اول، برداشت نمونه از جسد یا بقایای بجا مانده در محل حادثه است. نمونههای بیولوژیکی که میتوان در راستای استحصال پروفایل ژنتیکی جهت تعیین هویت افراد از آنها استفاده کرد، شامل نمونه خون، بافت نرم مانند عضله و یا نمونه بافت سخت مانند دندان و استخوان است.
وی افزود: این برداشت نمونه توسط کارشناسان پزشکی قانونی و مطابق با دستورالعملهای سازمانی موجود انجام میشود.
رئیس بانک اطلاعات هویت ژنتیک ایران ادامه داد: فرآیند استحصال پروفایل ژنتیکی از نمونههای بافتی (نرم یا سخت) در شرایط استاندارد شامل مراحل آمادهسازی نمونه، استخراج DNA، کمیت سنجی، تکثیر DNA بهوسیله روش PCR، تفکیک محصولات PCR بهوسیله الکتروفورز و تهیه پروفایل ژنتیکی و در نهایت تفسیر و ارائه گزارش تعیین هویت است.
وی افزود: بر اساس نوع نمونه، زمان لازم جهت انجام استحصال پروفایل ژنتیکی و تطبیق به بازه زمانی حداقل ۸ ساعت در نمونه خون تا ۴۸ ساعت در نمونههای سخت (استخوان) نیاز دارد.
زئوفیان بیان کرد: ممکن است به دلیل فساد شدید بافت و یا عدم حصول نتایج قابل تفسیر، مراحل آزمایش نیازمند تکرار بوده و طبعاً برای حصول نتیجه و پاسخگویی نیاز به زمان بیشتری خواهد بود.
وی افزود: در خصوص حادثه ریزش ساختمان متروپل آبادان، با توجه به آواربرداریهای انجام شده و خروج پیکرها و بقایای قربانیان طی ساعات و روزهای اول وقوع حادثه، امکان شناسایی و تعیین هویت این عزیزان بر اساس پروتکل مربوط فراهم و با انجام بررسیهای تخصصی لازم و طی فرآیندهای مربوط، این پیکرها پس از شناسایی تحویل خانوادههایشان شدند.
رئیس بانک اطلاعات هویت ژنتیک ایران اظهار کرد: در این میان با طرح برخی شایعات و ابهامات در خصوص متوفی حسین عبدالباقی که هویت وی از طریق بررسیهای انجام شده و از جمله روشهای بیومتریک (اثرانگشت) به انجام رسیده بود، لزوم انجام آزمایش ژنتیک مطرح و اقدامات لازم انجام شد.
وی افزود: با بررسی پیکر و عدم مشاهده تخریب بافتی، نمونهگیری طبق دستورالعملهای موجود سازمان از بافتهای عمقی (عضله) انجام شد و با توجه به اولویت تعیین هویت متوفی، آزمایش به صورت خارج از نوبت انجام و پروفایل ژنتیکی استحصال و فرآیند مقایسه تطبیقی با پروفایل ژنتیکی مادر و ۳ فرزند وی توسط نرمافزار اختصاصی انجام شد.
رئوفیان ادامه داد: بر اساس محاسبات آماری، احتمال صحت روابط مذکور در هر ۴ مورد، بین متوفی با مادر بیولوژیک و فرزندانش، ۹۹.۹۹۹۷٪ به دست آمد؛ لذا هرگونه شبههای در مورد صحت این پاسخ و احراز هویت متوفی رد میشود.
رئیس بانک اطلاعات هویت ژنتیک ایران گفت: با توجه به استحصال پروفایل ژنتیکی منسوبین درجه یک مفقودین اعلامی در این حادثه، تاکنون دو نفر از این عزیزان از طریق آزمایش ژنتیک شناسایی شدهاند.
وی افزود: آنچه حائز اهمیت است شناخت فرایند تشخیص هویت، آگاهی به فرآیندهای تشخیص هویت از طریق آزمایش ژنتیک و تواناییهای سازمان پزشکی قانونی کشور در این بخش و سوابق اقداماتی است که سازمان در کارنامه دارد.
رئوفیان گفت: این سازمان در حوادث مختلفی مانند زلزله بم، زلزله کرمانشاه، حادثه حله، حادثه ریزش ساختمان پلاسکو، حادثه قطار تبریز به مشهد، حادثه کشتی سانچی و... با تلاش شبانهروزی و بیوقفه شناسایی و تعیین هویت پیکرهای قربانیان را انجام داده است.
وی افزود: حوادثی که بعضاً بهمراتب شدیدتر و ازنظر تعداد تلفات وسیعتر از حادثه متروپل بود، در تمام این حوادث تحویل پیکرها با رعایت دقیق استانداردهای علمی و در کوتاهترین زمان ممکن انجام شده است.
رئیس بانک اطلاعات هویت ژنتیک ایران تصریح کرد: تنها توجه به انجام فرآیند تشخیص هویت پیکرهای بهجامانده از حادثه هواپیمای اکراینی که شامل بیش از هزار نمونه از پیکرها و منسوبین درگذشتگان بوده است که در زمانی کوتاه کار استحصال پروفایل و مقایسه آنها انجام و پیکرها به خانوادههای این عزیزان تحویل شد، میتواند مؤید این امر باشد.
وی افزود: این در حالی است که تعدادی از این درگذشتگان غیر ایرانی و یا دارای تابعیت دوگانه بوده و پیکرهایشان پس از شناسایی به کشورهای مربوط تحویل شده و با وجود بررسی مجدد، هیچگونه مغایرتی در خصوص تعیین هویت پیکرها از سوی سایر کشورها گزارش نشده است.
رئوفیان تأکید کرد: امیدواریم در زمان بروز حوادث و با توجه به نگرانیهای حاکم بر خانواده عزیزان درگیر در حادثه و در کنار فشار کاری و روانی وارده بر دستگاهها و افراد درگیر در مدیریت حوادث، افراد و رسانهها، از گمانهزنیهای بیمورد و استناد به اظهارات غیر کارشناسانه افراد بی یا کماطلاع و غیرمتخصص و ایراد اتهام و یا بیان مطالب غیرعلمی اجتناب کند.
انتهای پیام/۴۱۲۹/
انتهای پیام/