در زیر زمینهای پلاسکوها و متروپلها چه میگذرد؟
به گزارش خبرنگار گروه سیاست خبرگزاری آنا- زهرا قاسمی: در چند روز گذشته بخشهایی از ساختمان بزرگ «متروپل» در خیابان امیری آبادان فرو ریخت که تعداد کشتهشدگان این حادثه هنوز در حال افزایش است و حدود ۵۰ نفر نیز در زیر آوار مدفون شدهاند.
صادق جعفری چگنی دادستان عمومی و انقلاب استان خوزستان گفت: بازداشتشدگان شامل شهردار فعلی آبادان و دو شهردار سابق و نیز تعدادی از کارکنان شهرداری و ناظرین این طرح هستند.
دادستان خوزستان مالک و پیمانکار اصلی ساختمان نیز که از متهمان بوده و دستور بازداشت وی صادر شده بود، در جریان ریزش ساختمان در محل بوده و جسد وی از زیر آوار بیرون آورده شده است. حمیدپور شهردار فعلی، دو شهردار قبلی و ناظران طرح در بین افراد دستگیر شده هستند. شناسایی سایر عوامل مقصر در حادثه ریزش برج متروپل آبادان ادامه دارد. آتشسوزی و ریزش ساختمان پلاسکو نیز حادثهای بود که صبح روز پنجشنبه ۳۰ دی ۱۳۹۵ در چهارراه استانبول تهران رخ داد. در پی وقوع این آتشسوزی، ساختمان پلاسکو بهطور کامل فرو ریخت. ساختمان پلاسکو در حالی پس از ۳٫۵ ساعت سوختن، فرو ریخت که تعداد زیادی مأمور آتشنشانی در حال مهار آتشسوزی، در بیرون و داخل ساختمان بودند و عدهای از آنها زیر آوارِ ناشی از فرو ریختن ساختمان ماندند و کشته شدند. بنابر گزارش اورژانس تهران، آخرین آمار اعلامی از تعداد مصدومان این حادثه ۲۳۵ نفر بودهاست.
هیئت گزارش ملی حادثه ساختمان پلاسکو نیز علت آتشسوزی را «در حدی که جمعآوری اطلاعات برای این هیئت امکانپذیر بوده»، اتصال برق و احتمالاً نشت همزمان گاز از کپسول گاز اعلام کردهاست. همچنین علت گسترش آتشسوزی «وجود مقادیر فوقالعاده زیاد پارچه در ساختمان، ارتباط کامل بین فضاها از طریق سقفهای کاذب، پلکان و شفت تأسیسات و گسترش آتش از طریق این فضاها، نبودن هر گونه فضابندی و جداسازی مقاوم در برابر آتش درون و در بین طبقات ساختمان، نبود پلکان اضطراری و وجود اشکال در پلکان و عدم انطباق راه خروج با طراحی صحیح و برابر با اصول ایمنی در برابر آتش، عدم وجود سیستم بارنده خودکار (اسپرینکل) در ساختمان، مشکلات فنی لولههای قائم آتشنشانی و عدم تعمیر و نگهداری صحیح از آنها در دوران بهرهبرداری، نبودن یک سیستم گرمایشی استاندارد و وجود تعداد زیادی کپسولهای گاز پیک نیکی و نیز وجود موانع زیادی برای فعالیت آتش نشانان» عنوان شدهاست. یکی از اصلی ترین دلایل تخریب ساختمان پلاسکو خرابی پیشرونده بود که به دلیل نوع سازه آن اتفاق می افتد. در این نوع خرابی با از دست رفتن یکی از اعضای سازهای اصلی، سایر اعضاء قادر به تحمل بارهای اضافی نبوده و با خرابی پیدرپی، درنهایت کل ساختمان آوار میشود.
تخلف در احداث بنای متروپل محرز شد
استاندار خوزستان اعلام کرده که بر اساس برآوردهای اولیه رعایت نکردن قوانین و مقررات و اصول فنی در ساخت مجتمع طبقاتی متروپل آبادان دلیل اولیه ریزش این بناست. مجوز احداث این ساختمان قبل از سال ۹۸ برای ۶ طبقه صادر شده که بعداً ۳ و ۲ طبقه به آن اضافه شده است. قطعا با کسانی که در صدور مجوز و ساخت این ساختمان دست داشتند برخورد خواهد شد.
نظام مهندسی هیچ گونه پیروی از دستگاه های نظارتی ندارند
آرا شاوردیان نماینده ارامنه تهران و شمال کشور و عضو هیات رئیسه کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی در گفت وگو با خبرنگار آنا، درباره علت وقوع حادثه فرو ریختن ساختمان متروپل آبادان گفت: من از چندین سال پیش این هشدار را دادم که ما در کشورمان همیشه به خاطر شرایط اقتصادی، اقتصاد را بر نظارت ها اولویت می دهیم. شهرداری ها و سازمان نظام مهندسی هیچ گونه پیروی از دستگاه های نظارتی ندارند و اصولی که سازمان های نظام مهندسی تعیین می کنند را قبول ندارند و به همین دلیل شاهد این نوع حوادث دلخراش هستیم.
عضو هیات رئیسه کمیسیون عمران مجلس خاطر نشان کرد: کمیسیون عمران امروز عصر جلسه ای برگزار خواهد کرد و این موضوع را در دستور کار قرار خواهد داد و پنج شنبه نیز حضور میدانی در آبادان خواهد داشت.
این نماینده مجلس یازدهم افزود: هوشمند سازی ساختمان ها یکی از فرایندهای خیلی مهم است و این توجیه های اقتصادی اصلا کارساز نیست. اگر در بحث هوشمندسازی ساختمان ها به شرکت های دانش بنیان توجه کنیم میتوانیم در بحث هوشمند سازی ساختمان ها خیلی موثر عمل کنیم. ما از دانش فنی و مهندسی خیلی بالایی در کشور برخوردار هستیم و حتی می توانیم دانش فنی خود را به کشورهای دیگر صادر کنیم اگر شرایطی فراهم شود که شرکتهای فعال در حوزه فنی و مهندسی ساخت و ساز ساختمان ها را در شهرداری ها در شرکتهای با نقش موثرتر حضور داشته باشند بطبع در آینده نزدیک کمتر شاهد این چنین حوادثی خواهیم بود.
شاوردیان در ادامه خاطرنشان کرد: ما تاکنون حادثه پلاسکو درمانگاه سینا و هم اکنون حادثه ساختمان متروپل آبادان را داشتیم و متاسفانه تعداد زیادی ساختمان دیگر نیز در کشور و مخصوصاً در شهرهای بزرگ داریم که مانند بمب ساعتی عمل میکنند. کمیسیون عمران و سازمان نظام مهندسی و دیگر سازمان های مرتبط در این حوزه باید به جد در این مسئله ورود کند.
کورش خواجوی رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان خوزستان درباره حادثه ریزش ساختمان متروپل گفت: سازمان نظام مهندسی از نظر قانونی تنها اختیار اعلام وضعیت را از نظر فنی داشته و هشدار و تذکر فنی میدهد. پس از ارائه تذکر فنی سازمان نظام مهندسی استان خوزستان مسئولیت توقف پروژه را ندارد، در قانون نیز اختیار و امکانات را نداریم.
رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان خوزستان به تذکرهای نظام مهندسی ساختمان استان خوزستان در سال 1400 اشاره کرد و گفت: در سال گذشته پنج هزار تذکر جدی به شهرداریهای این استان با موضوع نا ایمن بودن برخی ساخت و سازها داده شد که بخش زیادی از آن سبب توقف پروژه میشود. در موارد استثنایی است که متاسفانه مالکان برخی طرحها به هشدار و تذکر توجه نداشته و به طور نامحسوس ادامه کار میدهند.
رئیس نظام مهندسی ساختمان استان خوزستان گفت: درمان اصلی این مشکل این است که تمام سازندگان و سرمایهگذاران صنعت ساختمان باید بپذیرند که گزارشهای فنی، بررسی های نقشه و ایرادهای فنی مهندسان ناظرسوری نیست و ضرورت دارد به تذکرهای سازمان نظام مهندسی توجه شود. همان طور که توصیه و تذکر پزشک مورد توجه قرار میگیرد، باید این تذکرها نیز برای حفظ جان مورد توجه قرار گیرد.
تا رسیدن به نقطه مطلوب در ساختمان سازی راه درازی داریم
مسئله ای که صدیف بدری عضو کمیسیون عمران مجلس هم آن را مورد تاکید قرار داد و به خبرنگار ما گفت: هنوز دلایل متقنی برای اعلام رسمی درباره ریشه وقوع این حادثه وجود ندارد. اما اینکه دچار نقص در مسائل فنی شدهایم و این مسئله سبب بروز این مشکل شده است یک مسئله اساسی است.
این نماینده مجلس یازدهم افزود: باید مسائل مختلفی مثل طراحی، اجرا و نظارت در ساختمان بررسی شود تا در نهایت مشخص شود که این مسئله ناشی از چه چیزی بوده است. رعایت مسائل فنی در ساخت و سازها مسئله مهم و حیاتی است و شوخی بردار نیست به همین دلیل این مسائل باید حتماً مورد توجه قرار بگیرد. البته ما در حوزه مسائل فنی در ساختمان سازی پیشرفت خوبی داشتیم اما تا وضعیت مطلوب فاصله زیادی داریم.
عضو کمیسیون عمران مجلس ادامه داد: مسائل فنی شوخی بردار نیست و با جان انسان ها در ارتباط است در هر ساختمانی که ساخته می شود باید مسائل طراحی و اجرا و نظارت رعایت و دستگاه های نظارتی هم سخت گیری های لازم را به طور قطع انجام دهند. مسایل فنی ساختمان سازی باید بر اساس آیین نامه مقررات ملی ساختمان در هر نوع سازه ای رعایت شود.
بدری درباره لزوم هوشمند سازی ساختمان های تجاری بزرگ در کشور گفت: بحث هوشمند سازی ساختمان ها در هنگام وقوع حادثه اخطارهای لازم داده شود مسائل ثانویه است که بعد از اجرای مقررات ملی ساختمان در معرض توجه قرار می گیرد.
کمیسیون اصل نود تخلفات ساخت و سازی در ساختمان متروپل را بررسی می کند
علی خضریان سخنگوی کمیسیون اصل نود قانون اساسی مجلس در گفت وگو با خبرنگار آنا، درباره موضع کمیسیون اصل ۹۰ به ریزش ساختمان متروپل گفت: موضوع به کمیسیون اصل ۹۰ از باب دستگاه هایی که باید ناظر بر این سازه ها باشند مربوط می شود. در حادثه متروپول قطعا ساخت و سازها در جاهایی دارای ایراد بوده است که اگر این مشکلات وجود نداشت ما امروز شاهد حادثه متروپل در آبادان نبودیم.
سخنگوی کمیسیون اصل نود مجلس توضیح داد: در گام اول منتظریم که دادستانی پیگیریهایی که انجام داده و دستگیری هایی که انجام شده را به سرانجام برساند. از بین ۱۰ بازداشت شده توسط دادستانی یک نفر شهردار فعلی و دو نفر شهرداران سابق هستند که در این قضیه دخیل بوده اند. باید ابتدا پرونده در داستانی جمع بندی شود تا ببینیم آیا مواردی که مربوط به طرز کار و ساخت و ساز بوده نیز در آن بررسی خواهد شد یا خیر. در حال حاضر این مسئله یک پرونده قضایی است و باید در دستگاه قضا بررسی شود. ابتدا باید دستگاه قضایی مسائل قضایی این حادثه را بررسی کند و مسائلی که مربوط به تخلف در حوزه ساخت و سازها بوده را در کمیسیون اصل ۹۰ پیگیری خواهیم کرد.
ترمز توقف بمب های ساعتی ساختمانی در کشور کشیده شود
هر چند پای این موضوع به مجلس خواهد رسید و مورد بررسی قرار خواهد گرفت و دادستانی نیز به این مسئله ورود جدی کرده است اما خانواده های داغدار این حادثه، خانواده های داغدار پلاسکو و همچنین خانواده های داغدار کلینیک سینا اطهر هیچ گاه غم عزیزانشان را از یاد نخواهند برد.
برای جلوگیری از این چنین وقایع و ادامه حیات بمب های ساعتی ساختمانی در استان های مختلف کشور باید ورود جدی به مسئه کرد و سازمان نظام مهندسی و شهرداری با تعاملی جدی تر جلوی ادامه فعالیت این چنین ساختمان هایی را بگیرند. قطعا تعداد این ساختمان ها آنچنان زیاد نیست که شناسایی آنها و جلوگیری از فعالیت در آنها پروسه ای سخت و زمان بر باشد.
انتهای پیام/
انتهای پیام/