دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
02 اسفند 1400 - 11:35
خطیب‌زاده:

موضوعات باقیمانده در مذاکرات وین، کلیدی‌ترین موضوعاتی هستند که باید حل شوند

سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان گفت: دامنه و تعداد موضوعات، کاهش یافته ولی موضوعات باقیمانده سخت‌ترین و کلیدی‌ترین و جدی‌ترین موضوعاتی هستند که باید حل شوند.
کد خبر : 642910
نشست خبری سخنگوی وزارت خارجه

به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا، «سعید خطیب‌زاده»، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران امروز (دوشنبه) در نشست هفتگی با خبرنگاران رسانه‌های داخلی و خارجی ضمن تشریح آخرین تحولات در حوزه سیاست خارجی به سؤالات خبرنگاران پاسخ داد.


وی به سفر وزیر خارجه ایرلند به تهران اشاره کرد و گفت: گفت‌وگوهای خوبی در سفر وزیر خارجه ایرلند انجام شد و وی ملاقاتی با سید ابراهیم رئیسی رئیس‌جمهور نیز داشت.


خطیب‌زاده به دیدارهای حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه در حاشیه کنفرانس امنیتی مونیخ اشاره کرد و گفت:‌ ایشان نزدیک به ۳۰ نفر از مقامات و شخصیت‌های مختلف ملاقات داشت و در کنفرانس نیز مواضع ایران را در حوزه سیاست خارجی تبیین کرد.


این دیپلمات ارشد کشورمان به سفر رئیس‌جمهور به دوحه اشاره کرد.


سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سؤالی درباره برداشته شدن تحریم‌های غیرهسته‌ای و این‌که آیا از وین پالسی رسیده که طرف‌های غربی و آمریکا اقدامی کرده باشند؟ نیز عنوان کرد: هیئت ایران بعد از بازگشت از تهران پیشنهادات خود را در مورد موضوعات باقیمانده به‌صورت مکتوب داد و ازجمله در خصوص برخی موضوعاتی که شما اشاره کردید. در چارچوب گفت‌وگوها رفع همه تحریم‌هایی که با تعهدات طرف مقابل و انتفاع اقتصادی وعده داده‌شده ناهمخوان باشد باید مرتفع شود. این جزو اصول ما بوده و تا امروز این موضوعات پیگیری شده است.


وی گفت:‌ گفت‌وگوها پیشرفت‌های بسیار قابل‌توجهی داشته است. دامنه و تعداد موضوعات کاهش یافته ولی موضوعات باقیمانده سخت‌ترین و کلیدی‌ترین و جدی‌ترین موضوعاتی است که باید حل شود. مردم ایران مطمئن باشند با حقوقشان مصالحه نخواهیم کرد. حقوق حقه ایران و دستاوردها و دانش صلح‌آمیز هسته‌ای همه صیانت می‌شود و برای این نسل و نسل‌های آتی به‌عنوان افتخار باقی بماند و این جزو حقوق قرمز ماست. اگر در مورد دو سه موضوع باقیمانده تعهد طرف مقابل را ببینیم وارد فاز نهایی شدن خواهیم شد. هنوز منتظر تصمیمات اروپا و آمریکا هستیم و هنوز آن اراده را در آن‌ها ندیدیم.


وی در پاسخ به سؤالی درباره تضامین خاطرنشان کرد: تا به نقطه توافق برسیم راه قابل‌توجهی باقی مانده است. در مورد تضامین، تضامین حقوقی، سیاسی و اقتصادی تضامینی هستند که ذیل آن‌ها ابتکارات و طرح‌هایی بوده است. درباره تضامین اقتصادی گفت‌وگوها به‌صورت ویژه در جریان است.


خطیب‌زاده بیان کرد: یکی از مهم‌ترین تضامینی که در مذاکرات اعلام کردیم و به‌صورت جدی پیگیری کردیم تضامینی است که به‌صورت ذاتی برای ایران قائل هستیم و آن برگشت‌پذیری برنامه‌های ایران است در صورت هرگونه توافقی در وین و این یکی از اصولی است که به طرف مقابل گفتیم.


سخنگوی وزارت خارجه در درباره اظهارات مشاور امنیت ملی عراق در خصوص برگزاری دور پنجم مذاکرات بین ایران و عربستان به‌زودی در بغداد و همچنین اظهارات وزیر خارجه عربستان مبنی بر این‌که منتظر دور پنجم هستیم و پیشرفت بنیادینی صورت نگرفته و امیدواریم ایران تمایل جدی برای ادامه مذاکره داشته باشد، اضافه کرد: همکاران من در عربستان سعودی می‌دانند هر گفت‌وگو و مذاکره‌ای دو پایه‌ اصلی دارد برای این‌که ثمربخش باشد. یکی استمرار و دیگری اراده واقعی در اطراف مذاکره برای رسیدن به نتایج خوب از گفت‌وگوها.


وی بیان کرد: اگر این دو در طرف مقابل ما در همکاران در عربستان هر چه زودتر تجمیع شود و یعنی هم استمرار و هم اراده واقعی برای رسیدن به نتایج خوبی از گفت‌وگوها را ببینیم شاهد ادامه گفت‌وگوهای ثمربخش خواهیم بود.


سخنگوی وزارت خارجه بیان کرد: همواره با همه مشکلات و اختلافات آمادگی داشتیم از روز اول با همسایه خود در خلیج‌فارس گفت‌وگو داشته باشیم و اگر تاریخ دور پنجم قطعی شود شرکت خواهیم کرد و امیدواریم حفظ استمرار گفت‌وگوها و اراده برای حل‌وفصل موضوعات باقیمانده شکل بگیرد.


وی در مورد اینکه ایران عنوان می‌کند طرف مقابل باید تصمیم سیاسی بگیرد و امانوئل مکرون رئیس‌جمهور فرانسه در اظهاراتی بیان کرده که ایران باید تصمیمات سیاسی را اتخاذ کند، اظهار داشت: مقامات اروپایی برخی اوقات اشتباهات محاسباتی دارند و فکر می‌کنند با صرف اظهارات سیاسی می‌توانند در داخل اتاق‌های مذاکرات برای خودشان دستاوردهایی داشته باشند. روشن و مسلم است اگر به دنبال توافق هستند و زمان برایشان مهم است، نمی‌توانند اولاً موضوعات خلق‌الساعه را مطرح کنند و هر شبی وارد اتاق مذاکره می‌شوند یک موضوع فرابرجامی را مطرح کنند و ثانیاً هیچ ابتکاری نداشته باشند و هیچ انعطافی از خودشان نشان ندهند و فکر کنند در موضوعات هسته‌ای می‌توانند مطالبه گر باشند اما در موضوعات انتفاع اقتصادی ایران می‌توانند کنار نشسته و هیچ کمکی نکنند.


خطیب‌زاده همچنین گفت: هم فرانسه و هم بقیه کشورهای اروپایی نکات ما را به‌خوبی می‌دانند. توصیه می‌کنیم در اتاق مذاکرات درباره دو سه موضوع باقیمانده تمرکز کرده و وقت و انرژی خودشان را در این زمینه مصروف کنند که به توافق معنادار برسیم. آن‌هایی که این اظهارات تکراری را می‌شنوند خسته‌اند.


اقدام استرالیا در قرار دادن حماس جزو گروه‌های تروریستی سؤال دیگری بود که در این نشست پرسیده شد و خطیب‌زاده بیان کرد: این استفاده ابزاری از برخی مفاهیم کلیدی در روابط بین‌الملل و استانداردهای دوگانه در به‌کارگیری واژه‌ها و به کار گرفتن مفاهیم بنیادین در دست برخی افراد و دولت‌ها، بیشترین ضربه را به این‌ مفاهیم زده است.


وی ادامه داد: حماس امروز بیشترین نماینده را در پارلمان فلسطین دارد و نمایند غالب مردم در ساختار حکومتی فلسطین است و اینکه استرالیا تصمیم بگیرد در ظلم آشکار چند دهه‌ای در کنار ظالم قرار بگیرد و در کنار رژیم آپارتاید قرار بگیرد. بعید می‌دانم هیچ آزاده‌ای به این تصمیمات سیاسی نگاه کند و ببیند ذره‌ای از شرافت سیاسی وجود دارد و همه متوجه هستند با چه جهت‌گیری‌هایی این تصمیمات اتخاذ می‌شود.


سخنگوی وزارت خارجه درباره سفر هیئت ایرانی به کره جنوبی و رایزنی‌های انجام‌شده نیز گفت: هیئت ایران به درخواست کره‌ای بعد از ملاقات معاون وزیر خارجه کره با آقای باقری در وین، به سئول رفت همچنان هیچ اقدام عملی را از سوی کره شاهد نیستیم. متأسفیم دولت کره به مسئولیت قطعی خود نگاه شکلی دارد و مادامی‌که وجوه مردم ایران در بانک‌های کره‌ مسدود است هیچ موضوعی فراتر از این را در دستور کار دو کشور قرار نمی‌دهیم.


وی یادآور شد: البته فرآیندها در جریان است و هیچ فرآیندی را متوقف نکردیم و دولت کره جنوبی بداند ما این موضوع را فراموش نخواهیم کرد.


سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره بدهی انگلیس به ایران نیز بیان کرد:‌ گفت‌وگو با انگلیس درباره بازپرداخت بدهی انجام‌شده و سفرهایی بوده و در این سفرها جزئیات آن مجدداً و برای چندمین بار نهایی شده و پیشرفت‌های قابل‌توجهی داشته و امروز منتظر عملیاتی شدن این توافقات هستیم. دولت انگلیس در یکی دو سال اخیر نشان داده که به آنچه توافق می‌شود در شب توافق اجرا می‌کنند. بدهی قطعی دارند و باید بپردازند و متأسفانه شاهد این فرآیند هستیم.


خطیب‌زاده در پاسخ به سؤالی درباره بیانیه دیروز نمایندگان مجلس اظهار داشت: شورای امنیت ملی راهبری مذاکرات را بر عهده دارد و سران سه قوه در شورا هستند و در جریان جزییات مباحث هستند و در یکی دو ماه اخیر چندین بار حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه در صحن مجلس و در کمیسیون امنیت ملی حضور یافت و باقری با نمایندگان صحبت کرد. اصل تفکیک قوا اصل وزینی است و تفکیک قوا را قانون اساسی به رسمیت می‌شناسد. ما صدای نمایندگان ملت را خصوصی و در علنی شنیدیم و دولت تمام تلاش خود را می‌کند در چارچوب نظرات نمایندگان قدم بردارد و تصمیم نهایی با شورای عالی امنیت ملی است به‌عنوان مرجع نهایی درباره پرونده وین. از خطوط قرمز کوتاه نخواهیم آمد.


سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤالی درباره مذاکرات وین تصریح کرد: ملت ایران مطمئن باشند روزی که توافق بشود ابعاد توافق و جزییات آن را در اختیار مردم قرار می‌دهیم. هیچ موضوعی نیست که اصل و نگاه ایران را رسانه‌ها و مدیران رسانه‌ای ما ندانند و این اطمینان و مفاهمه‌ای را بین دو طرف ایجاد کرد است و باید آن را پاس بداریم.


وی درباره مذاکره مستقیم با آمریکا نیز گفت:‌ بارها آمریکایی‌ها بحث مذاکره مستقیم را مطرح کردند و می‌خواهند برخی موضوعات را در گفت‌وگوهای مستقیم با ما مطرح کنند. دولت ترامپ این درخواست را از ما می‌کرد و برداشت قطعی ما این بود که مثل سایر کارهای نمایشی ترامپ یک نمایش زرد است که به اهداف سیاسی برسد. امروز به‌صورت غیرمستقیم با آمریکا ارتباط برقرار می‌کنیم.


وی درباره اوضاع اوکراین نیز اظهار داشت: منطقه اوراسیا نمی‌تواند شاهد درگیری باشد. متأسفیم که برخی طرف‌های غربی برعکس در طبل جنگ می‌کوبند و تلاش می‌کنند بر این اختلاف مواد آتش‌زا ریخته و شعله‌ور کنند. جدا به جامعه جهانی توصیه می‌کنیم آمریکا را از افزایش تنش در آن منطقه بازدارند.


سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤالی درباره برخورد با مسلمانان در هند نیز اظهار داشت: دادگاه عالی هندوستان این قضیه را در دست بررسی دارد و با دوستان در هندوستان در ارتباط هستیم و می‌دانیم تا چه حد این کشور بر مبنای تکثر و رواداری استوار است.


وی همچنین در پاسخ به پرسشی عنوان کرد: ملاقات حسین امیرعبداللهیان با گوترش موضوعات مختلفی را در برداشت ازجمله وضعیت دردناکی که مردم یمن در آن قرار دارند و پیشنهاد امیرعبداللهیان که سطح اقدامات به سطح دبیرکل ارتقا یابد که بتوانیم جنگ یمن را تمام کنیم. البته در مورد اوکراین سطح عمل دبیرکل سطح مؤثرتری خواهد بود. باید تلاش کنیم منطقه اوراسیا را از درگیری دور کنیم.


خطیب‌زاده در پاسخ به پرسشی گفت: هیچ توافقی در وین انجام نمی‌شود مگر این‌که پول این ملت در اختیار این ملت قرار بگیرد. در ذهن هیچ‌کسی نمی‌گنجد که پول این ملت در اختیار این ملت قرار نگیرد.


وی در پاسخ به سؤالی خاطرنشان کرد: شیعه هراسی یک کارزار تخریب در فضای بین‌المللی وجود داشته و سال‌ها با این کارزار مقابله کردیم. بیش از توان این اردوگاه پر از زر و زور و تزویر که در مقابل این ملت ایستاده است. آگاهی چیزی نیست که با کارزار ضداطلاعاتی در کوتاه‌مدت تخریب شود. ما رسالتمان تلاش برای آگاه کردن دوستان و مردم درباره واقعیات ایران و جمهوری اسلامی است و قطعاً در این مسیر هر چه‌ کار کنیم کم است. الگوهای رفتاری خود را از کارزارهای ضداطلاعاتی و تخریبی برنمی‌داریم. در قاموس ما جوانمردی و "ادب را از که آموختی؟ از بی‌ادبان" قرار داشته است و ما رسالت خود را بر آگاهی‌بخشی گذاشته‌ایم.


سخنگوی وزارت خارجه درباره حق آبه هیرمند نیز اظهار داشت: برای ما یکی از مهم‌ترین سنجه‌های مسئولیت‌پذیری هیئت حاکمه سرپرستی افغانستان، حق آبه است. آنچه در کلام گفته می‌شود آبی به ایران نرسیده و این را به‌عنوان عمل غیرمسئولانه در پرونده هیئت حاکمه فعلی افغانستان ثبت کردیم. توضیحاتی را می‌دهند و مسائل فنی را مطرح می‌کنند اعلام آمادگی کردیم که این مسائل فنی را حل کنیم.


خطیب‌زاده در پاسخ به سؤالی گفت: با دوستان و همسایگان درباره موضوعات مختلف صحبت می‌کنیم گفت‌وگوهای هسته‌ای در وین مخاطبان آن ۱+۴ و شرکای ما در پرونده مذاکرات وین آن‌ها هستند و آمریکا تلاش می‌کند که بلیت بازگشت به اتاق برجام را از طریق این گفت‌وگوها به دست بیاورد. با دوستان در خصوص وین در حوزه مشورت آنچه اتفاق می‌افتد صحبت می‌کنیم ولی بیش از آن انجام نمی‌شود و چون مذاکرات وین مربوط به موضوع دیگری است و همان‌طور که درباره منطقه و ارتباط با دوستان در منطقه هیچ‌وقت اجازه ندادیم کشورهای فرا منطقه‌ای ورود و مداخله کنند البته با آن‌ها درباره تحولات منطقه صحبت کرده و نکاتی را گفتیم و تبادل تجربیاتی کردیم.


خطیب‌زاده خاطرنشان کرد: سفر دکتر رئیسی به دوحه به دعوت امیر قطر به‌عنوان سفر رسمی دوجانبه است و پیش از اجلاس اوپک گازی انجام می‌شود.


وی درباره تبادل زندانیان بین ایران و آمریکا نیز اظهار داشت: برخی از اتباع ما هستند که تابعیت مضاعف دارند، جرائمی را مرتکب شدند. دادگاه صالحه در جمهوری اسلامی ایران به جرائم آن‌ها رسیدگی کرده و احکامی درباره آن‌ها صادر شده است و به خاطر تابعیت مضاعف، درخواست‌هایی را طرف آمریکایی و برخی طرف‌هایی اروپایی درباره یکی دو نفر دیگر داشتند. این به‌عنوان مسائل انسان دوستانه همواره در اولویت بحث ما قرار داشته و به همین خاطر دفعه پیش گفتم اقدام جدا و موازی از وین در این خصوص انجام می‌شود.


خطیب‌زاده بیان کرد: هیچ‌وقت اجازه ندادیم مسائل و گفت‌وگوها در وین بر سرنوشت انسان‌ها تأثیر بگذارد. زندانیان زیادی از ایران و اتباع ما به بهانه دور زدن تحریم‌ها که غیرقانونی و ظالمانه بوده، توسط آمریکا و متأسفانه با مداخله و همراهی برخی کشورهای اروپایی انجام‌شده است برای ما اولویت داشته است. مذاکرات و گفت‌وگوها جدی بوده و تفاهماتی داشتیم و امیدواریم طرف مقابل آماده اجرایی کردن این گفت‌وگوها باشد یا خیر.


وی درباره سفر رئیس رژیم صهیونیستی به ترکیه بیان کرد: رژیم صهیونیستی هر جا رفته با خودش ناامنی و ترور برده است و جا پای درست کردن این رژیم برای چه بوده است. در برخی کشورهای منطقه ترورهای متعددی با همکاری سرویس‌های اطلاعاتی و سرویس ترور رژیم اشغالگر قدس رخ داده است. اینکه برخی خود را پایگاه این رژیم کردند باید شاهد عواقب آن باشند.


سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤالی بیان کرد: گسترش خشونت و ناامنی به پهنه بزرگ خلیج‌فارس نگرانی و حساسیت جدی ما بوده است. مردم یمن هفت سال است در محاصره و در جنگی نابرابر قرار دارند. مردم یمن را از دارو، آب آشامیدنی و مواد غذایی محروم کرده است و ایران تلاش کرده با روابطی که با کشورها دارد تسهیل کند و گفت‌وگوهایی در جریان است و بوده که تلاش کردیم در جهت خواست مردم یمن اتفاق بیفتد.


انتهای پیام/۴۱۵۵/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب