مهریه بر چه اساسی قسطبندی میشود؟
به گزارش خبرنگار قضایی گروه جامعه خبرگزاری آنا، در قوانین مربوط به مهریه و نحوه تقسیط آن، میزانی برای اقساط مهریه مشخص شده است. درحقیقت بعد از اینکه زوجه مهریه را مطالبه کند، سه حالت پیش میآید اول اینکه اگر مرد توان مالی داشته باشد، مهریه را میپردازد. حالت دوم این است که مرد توان پرداخت تنها قسمتی از مهریه را داشته و سوم آنکه توان پرداخت مهریه را ندارد. قسطبندی مهریه در حالت دوم و سوم مطرح میشود در واقع زمانی مهریه توسط دادگاه قسطبندی میشود که زوج توان پرداخت نداشته و به اصطلاح مُعسر باشد.
منظور از مُعسر، کسی است که به دلیل نداشتن مال و دارایی به غیر از مستثنیات دِین یا در دسترس نبودن آن توانایی پرداخت بدهیهای خود را ندارد. زمانی که دادگاه حکم به پرداخت مهریه صادر میکند، زوج (شوهر) تا ۳۰ روز فرصت دارد که دادخواست اعسار خود از پرداخت مهریه را تقدیم دادگاه کند.
در صورتی که زوج ظرف ۳۰ روز دادخواست اعسار خود را تقدیم دادگاه کرده باشد، تا زمان تعیین تکلیف و رسیدگی به دادخواست اعسار بابت مهریه جلب نخواهد شد، در غیر این صورت امکان جلب او وجود دارد. اگر دادخواست اعسار توسط دادگاه پذیرفته شود به تناسب وضعیت مالی زوج، یک پیشقسط و اقساط ماهیانه یا چندماهه برای پرداخت مهریه مشخص میشود.
به عبارت دیگر پس از دادخواست مطالبه مهریه، دادگاه حکم به نفع زوجه صادر و زوج را مکلف به پرداخت مهریه میکند. پس از آن زوج میتواند دادخواست اعسار از پرداخت مهریه را به دلیل عدم توانایی در پرداخت مهریه به دادگاه ارائه کند.
همچنین مدعی اعسار مطابق ماده ۸ قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی باید لیست کلیه اموال خود را ضمیمه دادخواست برای ارائه به دادگاه کند. این اموال شامل میزان وجوه نقد زوج نزد بانکها یا مؤسسات مالی اعتباری، مشخصات دقیق حسابها و اموال منقول و غیرمنقول، کلیه مطالباتی که از اشخاص ثالث دارد و فهرست نقل و انتقالاتی که از زمان یک سال قبل از طرح دعوای اعسار داشته میشود.
همچنین شهادتنامه کتبی حداقل ۲ شاهد که نسبت به وضعیت معیشت فرد اطلاع کافی داشته باشد باید ضمیمه دادخواست اعسار از پرداخت مهریه شود. پس از ثبت دادخواست اعسار دادگاه مکلف است با استعلام از مراجع ذیربط و به هر نحو دیگر که ممکن باشد نسبت به بررسی وضعیت مالی زوج جهت روشن شدن تکلیف اعسار او اقدام کند.
انتهای پیام/۴۱۵۸/پ
انتهای پیام/