اعسار از مهریه
به گزارش گروه بازار خبرگزاری آنا،منظور از اعسار، عدم توانایی مالی در پرداخت دین است. آن دسته از زوجین که قصد جدایی از یکدیگر را دارند بایستی در مورد حقوق مربوط به زوجه تصمیم بگیرند و در نهایت زوج موظف به پرداخت مهریه خواهد بود. البته لازم به ذکر است که پرداخت مهریه به زوجه منوط به جدایی نیست. بلکه هر زمان که زوجه مهریه خود را مطالبه نماید، زوج موظف به پرداخت آن است. در هر حالت، زمانی که به دستور دادگاه زوج موظف به پرداخت مهریه گردد؛ در صورت برخورداری از توانایی مالی بایستی مهریه زوجه را به صورت تمام و کمال به وی پرداخت نماید. اما چنانچه زوج توانایی مالی نداشته باشد، می تواند درخواست اعسار از مهریه نموده و بدین طریق از امتیاز دریافت مهلت یا تقسیط جهت پرداخت مهریه بهره مند گردد.
در صورت تمایل به کسب اطلاعات در خصوص اعسار، می توانید این مطلب را مطالعه نمایید: اعسار چیست
مراحل رسیدگی به دعوی اعسار از مهریه
- تنظیم دادخواست اعسار از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضائی
- تکمیل پرونده و ارجاع به دادگاه تا 1 ماه بعد از صدور حکم محکومیت زوج مبنی بر پرداخت مهریه
- صدور دستور تعیین وقت رسیدگی توسط قاضی
- تعیین زمان رسیدگی و اعلام به طرفین
- تشکیل جلسه و طرح مجدد درخواست از جانب زوج
- شهادت شهود
- صدور حکم اعسار از جانب دادگاه در صورت تایید صحت درخواست
- تعیین پیش پرداخت و تقسیط معین مهریه
شرایط و مدارک لازم جهت اثبات اعسار
- نباید زوج مالی به جز مستثنیات دین به نام خود داشته باشد.
- تعداد 2 نفر مرد عادل شهادت دهند که زوج اموالی نداشته، بیکار بوده و یا حقوق وی کفاف پرداخت بدهی نمی نماید.
- زوج تاجر نباشد.( درخواست اعسار از تاجر پذیرفته نیست مگر به موجب ورشکستگی)
- انضمام حکم صادره از دادگاه مبنی بر محکومیت زوج به پرداخت مهریه
- لیست کلیه اموال منقول و غیر منقول
- صورتحساب کلیه حساب های بانکی
- فهرست نقل و انتقالات اموال طی 1 سال گذشته
مهلت ارائه دادخواست اعسار از مهریه
تا 1 ماه بعد از صدور اجرائیه حکم محکومیت زوج مبنی بر پرداخت مهریه، زوج مهلت ارائه دادخواست اعسار خواهد داشت. با ارائه دادخواست طی مهلت مذکور، زوجه نمی تواند تا اتمام مهلت یکماهه، حکم جلب زوج را اخذ نماید. در غیر اینصورت زوجه حق درخواست صدور حکم جلب زوج را خواهد داشت. آزادی زوج در صورت جلب وی، منوط به رضایت زوجه یا ارائه وثیقه مورد قبول دادگاه توسط زوج، خواهد بود. عدم درخواست اعسار و در ادامه، عدم ارائه وثیقه منجر به صدور حکم پرداخت یک جای مهریه، توقیف اموال و حکم جلب زوج خواهد شد. چنانچه زوج در مهلت مقرر درخواست اعسار نکرده باشد و جلب شده اما با قرار وثیقه آزاد شود، می تواند در زمان آزادی درخواست اعسار نماید. اگر درخواست او رد شود، ابلاغیه ای به فرد وثیقه گذار ارسال شده و از وی درخواست می شود زوج را به دادگاه تحویل دهد. عدم اجرای حکم ابلاغی توسط وثیقه گذار، منجر به اخذ مهریه از وی شده و یا مبلغ مهریه از وثیقه ارائه شده کسر می گردد.
قانون جدید مربوط به مهریه
در طی قرون اخیر، موارد متعدد توافق بر سر مهریه های کلان از جمله سکه به تعداد سال تولد زوجه، مشاهده می شود. این افراد بدون هیچ پشتوانه مالی و طبق حرف غلط قدیمی(مهریه رو کی داده و کی گرفته)، چنین ارقامی را که از جانب خانواده زوجه تعیین می شود، به عنوان مهریه قبول کرده و زیر بار چنین دین بزرگی می روند. ارتکاب چنین اشتباهات کودکانه ای است که آمار زندانیان مالی را افزایش داده و منجر به تلمبار شدن پرونده های دعاوی مربوط به طلاق و مطالبه مهریه در دادگاه ها گشته است. از این رو بنابه قانون جدید مصوب، محکومین مهریه های سنگین معاف از حبس شده و تنها راه سازش تقسیط مهریه است.
مواد قانون مصوب عبارتند از:
- دعاوی مربوط به مهریه های کمتر از 110 سکه تمام بهار آزادی، تابع قوانین اجرای محکومیت های مالی خواهد بود.
- پرداخت مهریه های با مقادیر بیشتر از 110 سکه، منوط به توانایی مالی زوج است.
- چنانچه مهریه زوجه بیش از 110 سکه باشد و زوج توانایی پرداخت نداشته باشد، تنها مقدار 110 سکه مبنا قرار داده شده و از باقی آن صرف نظر می شود و در نهایت حکم تقسیط برای 110 سکه در نظر گرفته می شود.
- برخلاف گذشته که تا قبل از صدور حکم قطعی، زوج حبس می گردید؛ هم اکنون تا اتمام مهلت 1 ماهه جهت ارائه دادخواست اعسار، زوج آزاد خواهد بود.
- طبق قانون مصوب جدید، زوج تنها در صورتی جلب می شود که از پرداخت مهریه سر باز زند.
نکات مهم و قابل توجه در خصوص اعسار از مهریه
- تعیین میزان مبلغ اقساط برعهده قاضی پرونده است. اما اساسا 10 درصد از مهریه به عنوان پیش پرداخت و مبلغ اقساط برابر با یک چهارم از درآمد ماهیانه زوج تعیین می گردد.
- زوجه می تواند در صورت اطلاع، اموال زوج را معرفی کرده و مبلغ مهریه خود را به صورت یکجا مطالبه نماید.
- رسیدگی به دادخواست اعسار در همان دادگاه اولیه انجام خواهد شد.
- اخذ وکیل صرفا جهت ارائه و پیگیری دادخواست اعسار بلامانع است و نشان دهنده توانایی مالی شخص نیست.
- چنانچه زوج در سایر مراحل دعوی، وکیل داشته ولی به جهت اثبات اعسار خویش در مرحله ارائه دادخواست اعسار از داشتن وکیل امتناع ورزد، به جهت فریب دادگاه، زوجه می تواند این اقدام او را علیه وی در دادگاه استفاده نماید.
- اگر بعد از صدور حکم تقسیط مهریه توانایی مالی زوج افزایش یابد، زوجه می تواند درخواست تعدیل مهریه نموده و به موجب آن مبلغ اقساط افزایش یابد. برعکس زوج می تواند در صورتی که توانایی مالی اش کاهش یابد، درخواست تعدیل نموده و بدین طریق مبلغ اقساط کاهش یابد.
- اعتراض به حکم اعسار توسط طرفین در فرصت تجدیدنظر امکان پذیر است.
- اثبات دروغین بودن ادعای اعسار زوج و در واقع فریب دادگاه، منجر به محکومیت وی به حبس تعزیری درجه 7 می گردد.
- مبلغ مهریه به نرخ روز محاسبه می گردد.
- در برخی موارد، زوج علاوه بر عدم توانایی در پرداخت مهریه، به علت ناتوانی از پرداخت هزینه های دادرسی و موارد دیگر؛ معسر مطلق شمرده شده و امکان بهره مندی وی از معافیت پرداخت از مهریه برای وی فراهم می شود.
مطلب پیشنهادی: طلاق توافقی چیست و چه مراحلی دارد
جمع بندی و نتیجه گیری
تعیین مهریه برای زوجه به هنگام ازدواج امری شرعی و واجب است. اما مقدار آن بستگی به زوجین و خانواده های آنها دارد. تعیین مهریه های سنگین دلیل محکم شدن پایه های زندگی و پایبندی به تعهدات از جانب زوج نیست. مردان باید بدانند که اقدام براساس سخن گذشتگان که تعیین مهریه را صرفا از روی رسم و رسوم می دانستند، امری اشتباه و خلاف شرع و قانون است. زیرا ازدواج زوج با چنین نیتی که هیچ تعهدی نسبت به پرداخت مهریه نداشته و تنها در صورت جدایی، تکلیف مهریه مشخص خواهد شد؛ نه تنها کوته بینی محسوب شده و دلیل اصلی قبول مهریه های سنگین است. بلکه از لحاظ شرعی نیز محل اشکال بوده و عقد جاری شده بین آن دسته از زوجین صحیح نیست. از این رو مردان باید بدانند که مهریه حق شرعی و قانونی زن است و در هر زمان که زن بخواهد می تواند آن را مطالبه نموده و مرد موظف به پرداخت خواهد بود.
مطلب پیشنهادی دیگر: نقش خدمات مشاوره خانواده در جلوگیری از طلاق
انتهای پیام/ ر
انتهای پیام/