از قایم شدن پشت رهبری تا قائم شدن بر اصلاحات
به گزارش خبرنگار حوزه احزاب و تشکلهای گروه سیاسی خبرگزاری آنا، چند روز پیش خبری در رسانهها منتشر شد که در آن اعلام شده رئیس دولت اصلاحات نامهای به رهبر معظم انقلاب نوشته است.
رئیس دولت اصلاحات، در نامهای به رهبر انقلاب، پیشنهادهایی را برای آینده کشور مطرح کرده است؛ البته هنوز جزئیاتی از این نامه منتشر نشده؛ اما برخی رسانههای اصلاحطلب مدعی هستند که ظاهراً در نامه به مسائلی همچون مذاکرات با آمریکا، انتخابات ۱۴۰۰ و حصر نیز اشاراتی شده و از رهبر انقلاب درخواست شده که این مسائل حل شود، زیرا اگر این مسائل به صورت حلنشده به آینده موکول شود، مشکلات سختی برای جمهوری اسلامی به جا خواهد گذاشت.
رئیس دولت اصلاحات در گذشته نیز به مسائلی از قبیل «رفع حصر»، «آزادی زندانیان سیاسی و عقیدتی»، «اعلام عفو عمومی» و «ایجاد فضای باز، امن و آزاد سیاسی» اشاره کرده است.
اما در این بین علی خاتمی، برادر رئیس دولت اصلاحات در خصوص نامه وی به رهبر انقلاب گفته، آنچه درباره ارسال نامه خاتمی به رهبر انقلاب منتشر شده، تنها گمانهزنی رسانهای است.
همچنین محمدجواد حقشناس، عضو شورای شهر تهران پیرامون این نامه اظهار کرد: «این نامه ۳۷ صفحه بوده و تقریباً برای دو ماه گذشته است».
خاتمی به دنبال احیای آبروی از دست رفته
برخی کارشناسان سیاسی بر این باورند که خاتمی با ارسال این نامه میخواهد ایران را به سمت توافق مجدد با آمریکا سوق دهد و آبروی از دست رفته جریان سیاسی اصلاحات را نیز احیا کند. به همین دلیل به نظر میرسد جریان اصلاحات معتقد است که با تکیه بر گفتمان مذاکره میتوان مشکلات داخلی و معیشتی موجود را حل کرد و گشایش اقتصادی برای کشور به ارمغان آورد.
سید علیرضا مرندی در واکنش به نامهنگاری اخیر خاتمی با رهبر معظم انقلاب و طرح مسائلی از قبیل مذاکره با آمریکا بهعنوان راه حل مشکلات کشور و حمایت مجدد از محصوران فتنه ۸۸ گفت: «این نامهنگاری از این جهت عجیب به نظر میرسد که در حال حاضر آمریکاییها این طور فضاسازی میکنند که ما اهل مذاکره و تعامل هستیم، در حالی که ذرهای از فشارهایشان را بر ملت ایران کم نکردهاند. در چنین شرایطی، برخی داخلیها کار مشابه آنها را تکرار نکنند و یادشان باشد، چه خسارت عظیمی در سال ۸۸ به کشور وارد کردند».
چهرههای این جریان سیاسی در گذشته نیز بارها نامههایی پیرامون مذاکره با دولت آمریکا نوشته و طلب تسلیم در مقابل سیاستهای این کشور داشتهاند؛ برخی اصلاحطلبان داخلی و اپوزیسیون خارج کشور در نامهای (۲۵ خرداد ۱۳۹۷) به مسئولان عالی نظام، سخن از مذاکره مستقیم با ترامپ و تضمین گرفتن به میان آوردند.
محمدكاظم انبارلویی، معاون سیاسی حزب مؤتلفه اسلامی نیز در گفتوگو با خبرنگار حوزه احزاب گروه سیاسی خبرگزاری آنا در واکنش به نامه رئیس دولت اصلاحات به رهبر انقلاب اظهار کرد: «افرادی که بعد از شکست برجام مجدداً بر طبل مذاکره میکوبند، ایرانی نیستند و حامی منافع آمریکا در کشور هستند. برجام هیچ دستاوردی برای منافع کشور نداشته است و تاکنون در این توافق، شاهد بدعهدی طرف آمریکایی بودیم.
وی ادامه داد: از نگاه ملت ایران، افراد یا جریانی که در این شرایط میگویند که برویم مذاکره کنیم، خائن هستند و امروز، مردم و دولت به این نتیجه رسیدند که مذاکره به هیچ وجه هیچ معنایی ندارد.
معاون سیاسی حزب مؤتلفه اسلامی با بیان اینکه در دور جدید مذاکرات، اشتهای آمریکاییها افزایش پیدا کرده است، گفت: افرادی که دچار مرض «خودناتوانپنداری» هستند و آمریکا را قدرت بلامنازع در منطقه میدانند، باید در سیاستهای غلطشان تجدید نظر کنند.
انبارلویی با تأکید بر اینکه در ماجرای فتنه88 صدمات سنگینی به کشور و نظام وارد شد، بیان کرد: همزمان با آشوبهای فتنه 88، نمایندگانی از جنبش سبز به پارلمان اروپا رفتند و از آمریکا و اروپا درخواست کردند که تحریمهای موجود علیه ایران را تشدید کنند.
وی با بیان اینکه افزایش فشار بر مردم، تقاضای این جریان خاص سیاسی از نظام غرب بود، عنوان کرد: مردم یادشان نمیرود که فردی وابسته به جریان اصلاحات، اخیراً آرزو کرده بود که ترامپ پیروز انتخابات 2020 آمریکا شود تا مردم در فشار بیشتر قرار بگیرند».
با این همه نتایج نظرسنجیها نشان میدهد که محبوبیت دولت دوازدهم به پایینترین حد خود رسیده و با توجه به شرایط سیاسی جریان اصلاحات به واسطه حمایت از دولت، اقبال عمومی از اصلاحطلبان کاهش چشمگیری داشته است.
تَکرار دوباره برای انتخابات
محمد خاتمی از حامیان اصلی دولت یازدهم و دوازدهم روحانی بود و با انتشار پیامی ویدئویی، مردم را به شرکت در انتخابات و «تَکرار رأی به حسن روحانی» دعوت کرد.
به نظر میرسد که خاتمی در تلاش است تا ثابت کند هنوز در اردوگاه اصلاحات، جایی برای او وجود دارد و نقش «پدرخواندگی» خود را احیا کند؛ روزنامه کیهان نوشت: «رفتارهای سالوسانه خاتمی در حالی است که وی یک عذرخواهی رسمی به خاطر خیانتهایش در فتنه سال ۸۸، به نظام و مردم بدهکار است».
این در حالی است که محمد خاتمی در برخی جلسات خصوصی رسماً اذعان میکند که موسوی و کروبی اشتباه کردند و در سال ۸۸ تقلبی رخ نداد؛ اما به صورت علنی حاضر به اعلام آن نیست.
«پدرخوانده» اصلاحات به دنبال احیاسازی
پیش از نامه خاتمی به رهبر معظم انقلاب، «محمد موسوی خوئینیها»، از رجال اصلاحات و از تئوریسینهای جریان اصلاحات نیز، نامهای سرگشاده به رهبر معظم انقلاب منتشر کرد و نوشت که مردم نسبت به کشور و نظام بی اعتماد شدهاند.
ترقی در این باره عنوان میکند: «با توجه به اینکه پیش از این آقای خوئینیها هم چنین نامهای نوشته بود این مسئله نشاندهنده این است که اصلاح طلبان همچنان دست از فتنهگری برنداشتند و بر مواضع قبلی خود پافشاری میکنند، لذا به نظر میرسد با این نوع نامهنگاریها عدم موفقیت یا مشارکت در انتخابات را به این شکل توجیه کنند تا به افکار عمومی القا کنند که ما برای حل مشکلات کشور مایل به حضور در عرصه انتخابات بودیم اما مورد پذیرش قرار نگرفتیم».
در شرایطی که کمتر از چهار ماه به انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۴۰۰ زمان باقی مانده است، چهرههای اصلاحطلب سعی دارند که با طرح مباحث جنجالی، تیتر اخبار را به خود متوجه کنند و محمد خاتمی نیز با طرح مباحثی نظیر «آشتی ملی»، «رفع حصر» و «مذاکره با آمریکا» به دنبال بهرهبرداری انتخاباتی است.
شاید بتوان گفت جلب اعتماد نظام و راه اندازی دوباره جریان اصلاحات خواستههای پشت پرده خاتمی از نگارش این نامه باشد.
با این حال به نظر میرسد رئیس جمهور دوره اصلاحات در تلاش است تا با شوکی دوباره بدنه از دست رفته این جریان توسط روحانی را احیا کرده و این جریان را زنده نگه دارد.
اکنون باید این سؤال را پرسید؛ در حالی که خاتمی هنوز از اتفاقات فتنه 88 و کارهایی که در آن دوران انجام شده و باعث بروز مشکلات عدیدهای در کشور شد، عذرخواهی نکرده، چگونه میتواند نقش دلسوزانه بر خود در کشور قائل باشد؟
انتهای پیام/پ
انتهای پیام/