۲۰/ فروردين /۱۴۰۴
11:41 07 / 12 /1403

مکرون در کاخ سفید؛ تلخ و شیرین دیدار با ترامپ

مکرون در کاخ سفید؛ تلخ و شیرین دیدار با ترامپ
اروپا می‌تواند حضور رئیس‌جمهور فرانسه در کاخ سفید را از دو زاویه متفاوت روایت کند؛ چراکه مکرون از یک‌سو صدای اروپا را به میز مذاکره اوکراین برگرداند و از سوی دیگر، به نافرجام ماندن داستان انزوای پوتین اذعان کرد.

به گزارش خبرگزاری آنا، می‌گویند بازدید اخیر «امانوئل مکرون» از کاخ سفید، برای رئیس‌جمهور فرانسه یک دستاورد سیاسی بوده است؛ چراکه او در بحرانی‌ترین شرایط حاکم بر رابطه اروپا-آمریکا، دست‌کم توانست فروپاشی اوضاع را به تأخیر بیندازد.

یکی از دلایل توفیق سکان‌دار الیزه شاید این بود که او تحسین و چرب‌زبانی را جایگزین آن لحن صریح و منتقدانه‌ای کرد که به اروپایی‌ها نسبت می‌دهند- چرب‌زبانی که حالا به نظر می‌آید بیش از هر شگرد دیگری در تعامل با دونالد ترامپ جمهوری‌خواه گره‌گشا باشد.

به‌این‌ترتیب، رئیس‌جمهور فرانسه از تمایل پاریس-واشنگتن به بازگشت صلح به اوکراین سخن گفت و اگرچه به نرمی ادعای همتای آمریکایی مبنی بر قصد اروپا برای بازپس‌گیری کمک ارائه‌شده به کی‌یف را به چالش کشید، هم‌زمان درستی موضع او را مبنی بر اینکه اروپا باید در قبال تأمین امنیت خود مسئولانه‌تر رفتار کند، پذیرفت.

قصه نافرجام انزوای پوتین

بااین‌حال، مستأجر الیزه از یک جایی به بعد؛ مجبور شد در برابر ترامپ کوتاه بیاید و آن وقتی بود که اذعان کرد ترامپ حق دارد برخی از پیوند‌ها با ولادیمیر پوتین رئیس‌جمهور روسیه را احیا کند.

گوشتیران
قالیشویی ادیب

«تأیید ازسرگیری رابطه با پوتین» در تضاد آشکار با موضع قبلی پاریس، لندن و برلین مبنی بر لزوم به انزوا راندن رئیس‌جمهور روسیه و تحمیل بسته‌های تحریمی علیه صنایع و مقام‌های روسی است که ازقضا بسته شانزدهم آن دیروز اجرایی شد.

شاهدی دیگر مبنی بر اذعان اروپا به عدم توفیق در حذف روسیه از معادلات جهانی، اظهارات «دن جارویس» معاون وزیر کشور انگلیس در امور امنیتی است که می‌گوید لندن بازگشت روسیه به گروه هفت را رد نمی‌کند و این موضوع را با متحدانش به بحث خواهد گذاشت.

تأکید بر تمایل فرانسه و انگلیس به نقش‌آفرینی در صلح‌بانی اوکراین در دوره پساجنگ با اشاره به اهمیت برخورداری از پشتیبانی آمریکا از دیگر مواضع اعلامی مکرون در بازدید از کاخ سفید بود.

ترامپ به بخش اول این موضع یعنی صلحبانی پاریس-لندن چراغ سبز نشان داد؛ اما قولی برای پشتیبانی آمریکا نداد. همچنین، مکرون نتوانست ترامپ را به انتقاد از روسیه بابت حمله به اوکراین ترغیب کند.

بارقه امید برای اروپا

سرجمع، اگر بخواهیم برای سکان‌دار الیزه یک دستاورد معرفی کنیم؛ «بازگرداندن صدای اروپا به میز مذاکره» بود که خودش برای رهبران قاره سبز قوت قلب تلقی می‌شود.

جالب آنکه پوتین هم روز دوشنبه در مصاحبه با تلویزیون دولتی روسیه با اشاره به اینکه تا رسیدن به توافق راه درازی باقی مانده است، گفت: «نهایتاً مشارکت اروپا در مذاکرات صلح اوکراین ضروری است؛ اما مسکو اول می‌خواهد با واشنگتن اعتمادسازی کند.»

نیمه خالی لیوان

بااین‌حال، همه سران اروپا کمابیش متفق‌القول هستند که حفظ رابطه با آمریکا به آن شکل که در سال‌های پس از جنگ جهانی دوم تا همین اواخر وجود داشت، دیگر امکان‌پذیر نیست.

در حال حاضر، بزرگ‌ترین شکاف موجود، تفاوت میان دیدگاه ساکنان دو سوی آتلانتیک درباره نحوه خاتمه جنگ در اوکراین است.

ترامپ یک آتش‌بس سریع می‌خواهد و اروپا آن‌طور که مکرون می‌گوید خواستار پیروی از رویکرد هدفمندی است که با ترک مخاصمه آغاز و درنهایت به توافق صلحی ختم می‌شود که شامل تضمین‌های امنیتی باشد- توافقی قوی، قابل ارزیابی و قابل راستی‌آزمایی.

همچنین، ترامپ رفتار تحریک‌آمیز اوکراین و اصرار برای پیوستن به ناتو را عامل آغاز جنگ می‌داند و مکرون روسیه را ناقض آرامش اروپا معرفی می‌کند.

انتهای پیام/

ارسال نظر