معامله اوکراین؛ عقبگرد ترامپ از یک موضع جنجالی یا ...؟

به گزارش خبرگزاری آنا، دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا اظهارات قبلی درباره اینکه چه کسی آغازگر جنگ اوکراین بوده است را تغییر داد.
او که پیشتر گفته بود «اوکراین نباید هرگز جنگ را شروع میکرد»، این بار در مصاحبه با بخش رادیویی «فاکس نیوز» گفت «(اول) روسیه حمله کرد».
بااینحال، وی از این موضع که آنها (اوکراین و دولت قبلی واشنگتن) نباید اجازه چنین حملهای را میدادند کوتاه نیامد که میتواند اشارهای باشد به اصرار کییف برای عبور از خط قرمز روسیه با پیوستن به ناتو.
همزمان، ترامپ پیشبینی کرد که توافق دلخواه او بر سر حق بهرهبرداری از معادن و کانیهای کمیاب اوکراین بهزودی حاصل میشود.
«ولودیمیر زلنسکی» رئیسجمهور اوکراین گفته است این توافق را که ارزشی معادل ۵۰۰ میلیارد دلار دارد، تنها بهشرط دریافت تضمینهای امنیتی از واشنگتن امضا خواهد کرد.
«مایک والتز» مشاور امنیت ملی آمریکا پیشتر با لحنی تهدیدآمیز گفته بود زلنسکی باید به میز مذاکره برگردد و بر سر دسترسی آمریکا به مواد حساس معدنی اوکراین توافق کند.
والتز گفت بعدازآنکه زلنسکی پیشتر در اقدامی «غیرقابلقبول» به دونالد ترامپ توهین کرد، کاخ سفید از دست او «خیلی کلافه است.»
زلنسکی در واکنش به اتهامهایی نظیر اینکه آغازگر جنگ اوکراین بوده و با طفره رفتن از برگزاری انتخابات شبیه یک دیکتاتور عمل میکند، ترامپ را متهم کرده بود که در «حباب اخبار غلط» روسیه زندگی میکند.
اما رئیسجمهور اوکراین درحالیکه چهارشنبه هفته گذشته درخواست آمریکا برای به اشتراک گذاشتن کانیهای کمیاب خود را رد کرد؛ روز پنجشنبه بعد از دیدار با «کیت کلاگ» فرستاده ویژه آمریکا در امور اوکراین، اعلام کرد که آماده است برای پایان جنگ وارد یک «توافق سرمایهگذاری و امنیتی» با آمریکا شود.
بعد از یک هفته تک و پاتک کلامی، بهبود لحن و عقبگرد نسبی هر دو رئیسجمهور از مواضع تند، میتواند بهمنزله نزدیک شدن واشنگتن به حصول این توافق ارزشمند باشد.
اینکه تا پایان این ماجرا، ترامپ بهعنوان مردی که خلقوخوی معامله دارد، لحن و گفتار خود را چقدر تغییر دهد، جای سؤال است.
فعلاً آنگونه که از خبرها برمیآید، او درباره بیانیه پایانی گروه ۷ با متحدان خود اختلافنظر دارد. دلیل؟ آمریکا نمیخواهد در این سند، از روسیه بهعنوان متجاوز نام ببرد.
اما آیا «ولادیمر پوتین» رئیسجمهور روسیه میتواند به طبیعت غیرقابلپیشبینی همتای آمریکایی اعتماد کند؟
ترامپ مثل همیشه، با مهربانی با یک طرف ماجرا، قرار است از طرف مقابل باج بگیرد. اکنون، آنگونه که از روایت «رویترز» به گوش میرسد؛ او احتمال قطع دسترسی کییف به خدمات ماهواره استارلینک را مطرح کرده- اقدامی که توانایی رزم ارتش اوکراین را به شدت تحتالشعاع قرار میدهد.
استارلینک برای اوکراین حکم ستاره قطبی را دارد و تهدید به قطع آن، اهرمی قوی برای وادار کردن زلنسکی به امضای توافق کانیهای ارزشمند محسوب میشود.
انتهای پیام/