تلاش معاونت اجتماعی شهرداری و شورای شهر برای تملک املاکی که هیچ معارضی ندارد/وقتی شورای شهر تهران وقت اضافه میآورد
گروه اجتماعی خبرگزاری آنا- میثم خاکپور؛ در زمان محمد باقر قالیباف بهعنوان شهردار پایتخت طرحی با عنوان انضباط شهری در شهرداری تهران مطرح شد و سپس مقرر شد با راهاندازی مراکزی با عنوان بهاران ظرفیتی فراهم شود تا معتادان بهبودیافتهای که از چرخه درمان بیرون آمده و سلامت ماندند در بهاران باقی مانده تا در آنها در طی فرآیندی شرایط برای بازگشت دوباره آنها به زندگی و حضور در جامعه فراهم شود.
آنچه که بهعنوان کمک شهرداری تهران در راستای کمک به کاهش این آسیب تعریف شده بود مربوط به واگذاری ملک به بهزیستی استان تهران بود؛ موضوعی که به کانون بحث و جدل میان شورای شهر و شهرداری تبدیل شد تا اینکه در جلسه روز گذشته شورای اسلامی شهر تهران مخالفت با واگذاری این مراکز به بهزیستی اعلام شد.
چند نکته در مخالفت با این واگذاری و عملکرد معاونت اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران وجود دارد.
ماجرای لایحه قلابی شهرداری چه بود؟
نخست اینکه لایحه تقدیمی از سوی شهردار تهران با عنوان «مجوز واگذاری حق بهرهبرداری از ۸ مرکز بهاران به سازمان بهزیستی» بود که خود شهرداری تهران (یعنی معاونت اجتماعی فرهنگی شهرداری- خواهان رد آن بود و بهطوریکه محمد رضا جوادی یگانه معاون امور اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران اذعان کرد که نهادهای بالادستی همچون شورای اجتماعی وزارت کشور و استانداری خواهان واگذاری این ساختمانها به بهزیستی هستند ولی ما نمیخواهیم این مراکز را واگذار کنیم.
این موضوع و اقدام خلاف روال باعث شد تا محسن هاشمی رئیس شورای شهر این لایحه شهرداری را قلابی خوانده و با توجه به اینکه لایحه توسط شهردار تهران ارائه شده بود و امکان بازپسگیری آن از سوی معاون وی وجود نداشت رد این لایحه در دستور کار شورا قرار گیرد.
اقدامات معاونت اجتماعی فرهنگی شهرداری تهران در ارتباط با مراکز بهاران چه بود؟
نکتهای که شورای شهر در ارتباط با رد این لایحه به آن اعتراض کرد این بود که 2 مرکز از 8 مرکزی که پیش از این در اختیار بهزیستی قرار گرفته بود تغییر کاربری داده شده و به امور مربوط به کودکان کار میپردازد در حالیکه اقداماتی که خود معاونت اجتماعی فرهنگی در این راستا انجام داده انحراف بسیار بیشتری نسبت به بهزیستی داشته است.
زهرا صدراعظم نوری رئیس کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای شهر تهران در ارتباط با این موضوع میگوید شهرداری تاکنون ۲۶ ساختمان را در بحث بهاران تحویل داده شده ولی ۱۶ ساختمان آن یا فعالیتی در آن صورت نمیگیرد و یا تحویل دستگاههایی مثل پلیس راهور، گرمخانهها، یگان حفاظت شهرداری و یا اسکان کارگری شده است.
علیرغم ناکارآمدی معاونت اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران در بحث اداره مراکز بهاران اما شورای شهر بر رد واگذاری این مراکز به بهزیستی رأی داد اما در این میان بهاره آروین عضو شورای اسلامی شهر تهران نسبت به ناکارآمدی شهرداری اذعان کرد.
شهرداری تهران تخصص و کارآمدی لازم در بحث اعتیاد را ندارد
وی در ارتباط با این موضوع میگوید که شهرداری تهران تخصص و کارآمدی لازم در بحث اعتیاد را ندارد؛ استناد آن هم این است که شهرداری این همه ساختمان ساخته و تحویل داده و پس از ۳ سال همچنان به بهرهبرداری نرسیده است. ما به منطق تخصصی شدن در کشور احترام بگذاریم اینکه بگوییم شهرداری وظیفه دارد و از آن طرف ما در شهرداری تهران یک سازمان دارم که وظایف آن در این زمینه تصریح شده است موضوع تبدیل به کانون موازیکاری میشود. اگر قبول داریم که بهزیستی سازمان تخصصی ورود به آسیبهای اجتماعی است باید شأن همکاری و نظارت خودمان را بپذیریم.
وی ادامه داد: ما نباید فکر کنیم اگر ساختمان و بودجه داشته باشیم خوب عمل میکنیم؛ اتفاقاً وقتی شأن نظارتی داشته باشیم و رصد کنیم میتوانیم خروجی مبارزه با این آسیبها را مطالبه کنیم. میشود تفاهمنامه با بهزیستی را منوط به یک دستورالعمل شفاف کرد ... میتوان حق بهرهبرداری را ارائه کرد ولی در این خصوص باید نظارت مؤثر داشت. ما در قانون دستگاه همکار بهزیستی هستیم و میتوانیم در آئیننامه همکاری دستورالعملی را برای واگذاری مدت معین و خروجی از آن بگنجانیم.
اصراری بر واگذاری مراکز بهاران به بهزیستی نداریم
محسن فتاپور معاون پیشگیری بهزیستی استان تهران در ارتباط با موضوع واگذاری مراکز بهاران به بهزیستی به خبرنگار آنا گفت: ما مشکلی با عدم واگذاری این مراکز به بهزیستی نداریم. مراکز در اختیار شهرداری تهران باشد و آن را به پیمانکاری بدهد و در چارچوب اهداف بهزیستی عمل کند.
وی تصریح کرد: ما از ابتدا هم اصراری بر واگذاری مراکز به بهزیستی نداشتیم و مهم برای ما ارائه خدمت برای کاهش آسیبها است؛ البته این بدان معنی نیست که ما نظارتی بر مراکز نداریم چون مجوز پیمانکارانی که در مراکز بهاران فعال میشوند را بهزیستی صادر میکند.
معاون پیشگیری بهزیستی استان تهران با اشاره به این مطلب که در دوره قبلی مدیریت شهری هم شورا مخالف این واگذاری بود، اذعان کرد: در آن زمان هم ما گفتیم که حساسیتی نسبت به این موضوع نداریم و نمیخواهیم مالک باشیم. مراکز در اختیار شهرداری باشد، مجوز آن را بهزیستی صادر کند و توأمان در راستای رسیدن به اهداف تلاش کنیم.
تغییر کاربری مراکز بهاران تصمیم شهرداری بود و نه بهزیستی!
فتاپور افزود: همه میخواهند در بحث بهاران خدمت کنند ولی هر کسی با دیدگاه و سلیقه خود میخواهد آن را به انجام برساند.
وی در خصوص تغییر کاربری دو مرکز بهاران به حوزه کودکان کار نیز گفت: تغییر کاربری این دو مرکز به بهزیستی ارتباطی ندارد. تصمیم در ارتباط با این موضوع مربوط به شهرداری تهران بوده و استاندار هم در جریان قرار داشت که براساس نیازهای شهر صورت پذیرفت.
بهنظر میرسد مدیریت پنجم در پایان دوره فعالیت خود کمی وقت اضافه آورده و قصد وقت تلف کردن دارد. در شرایطی که شورای شهر تهران بر مدیریت ناکارآمد معاونت اجتماعی بر مراکز بهاران اذعان دارد (26 مرکز بهاران که 16 تای آن یا تغییر کاربری داده و یا غیرفعال است) و از سوی دیگر بهزیستی هم جز ارائه خدمات اجتماعی در این مراکز اصراری ندارد مشخص نیست چرا شورای شهر دو جلسه خود را به این موضوع اختصاص میدهد.
به جای اینکه شورای شهر تهران در پایان دوره فعالیت خود عملکرد این معاونت عریض و طویل را زیر ذرهبین برده و نسبت به خروجی فعالیت آن دغدغه داشته باشد وقت خود را صرف ساختمانهایی میکند که تملکش با خودش است و هیچکس هم اصراری بر واگذاری حق بهره برداری از آن از سوی بهزیستی وجود ندارد.
شایان ذکر است که محمدرضا جوادی یگانه که بهعنوان یک جامعهشناس سکان هدایت معاونت اجتماعی و فرهنگی شهرداری را برعهده دارد بیش از آنکه بر رفع مسائل اجتماعی و کاهش آسیبها تمرکز داشته باشد علاقه زیادی به ارائه آمارهایی دارد و معلوم نیست چند درصد مردم در آنها دخیل هستند و همواره حتی نسبت به عملکردش در برگزاری آئینهای ملی و مذهبی در شهر تهران مورد انتقاد بوده است.
انتهای پیام/4105
انتهای پیام/